Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | O Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε 700 εκ. από την ΕΕ για το μεταναστευτικό

O Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε 700 εκ. από την ΕΕ για το μεταναστευτικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
O Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε 700 εκ. από την ΕΕ για το μεταναστευτικό

Ολοκληρώθηκαν είναι οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι στο Πνευματικό Κέντρο στις Καστανιές Έβρου, ύστερα από την αυτοψία που έκαναν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Η παρουσία της ηγεσίας της ΕΕ στα σύνορα της Ευρώπης, στέλνει σαφώς μήνυμα προς όλους. (…) Μαζί με τους συναδέλφους μου είδαμε τι συμβαίνει εδώ μακριά από την προπαγάνδα των fake news που επιχειρούν να κρύψουν την αλήθεια. Η Τουρκία κάνει πράξη την απειλή της, και εκβιάζει με χιλιάδες πρόσφυγες για να παζαρέψει ανταλλάγματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Αν και έχει χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα, εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως γεωπολιτικούς μοχλούς, παραβιάζοντας κατάφορα την κοινή δήλωση με την ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες οφείλει να συγκρατεί τις ροές. Η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή μεταναστών. Το αποδεικνύουν οι δηλώσεις του Ερντογάν, τα βίντεο που δείχνουν δωρεάν μετακινήσεις ατόμων, όπως και τα μηνύματα των δουλεμπόρων που γράφουν για ανοιχτά σύνορα. Πρόκειται για μια ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Η παράνομη εισβολή χιλιάδων ανθρώπων παίρνει χαρακτήρα επιβολής των εδαφών μας. Ανθρώπων άγνωστης προέλευσης που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν βία. Είναι η υποχρέωσή μου να προστατέψω τα σύνορα της Ελλάδας. Αντιδρούμε με γνώμονα την ασφάλεια των συνόρων και της ασφάλειας  της Ευρώπης», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποστήριξε: «Υποστηρίζουμε τις ενέργειές σας στα σύνορα. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Η παρουσία μας εδώ είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα στον ελληνικό λαό, στους ευρωπαίους πολίτες. Η προστασία των συνόρων είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το διεθνές δίκαιο. Και σας εμπιστευόμαστε. (…) Θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε την εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία και αναμένουμε και από την Άγκυρα να την εφαρμόσει και αυτή. Όσον αφορά τη Συρία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιτευχθεί μια πολιτική λύση και στηρίζουμε τις προσπάθειες του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση αυτή».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Είναι σημαντικό για εμένα να βρίσκομαι εδώ. Τα σύνορα αυτά δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι και ευρωπαϊκά. Θέλω να εκφράσω και τη συμπόνοια μου για τους μετανάστες, οι οποίοι έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων της Τουρκίας». «Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα», σημείωσε.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι η Κομισιόν θα ενισχύσει την Ελλάδα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και ως προς τη θωράκιση των συνόρων με την αρωγή της FRONTEX. Συγκεκριμένα, η FRONTEX θα παράσχει στη χώρα μας ομάδα ταχείας παρέμβασης, 7 σκάφη, 2 ελικόπτερα, 100 επιπλέον συνοριοφύλακες ενώ η Κομισιόν θα ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα με το ποσό των 700 εκατ. ευρώ, τα 350 εκ των οποίων είναι διαθέσιμα για άμεση εκταμίευση.

Πηγή: www.greekmoney.gr

 

 

 


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text