Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Πετρέλαιο: Γιατί η μείωση της παραγωγής δεν θα φέρει ισορροπία στις τιμές

Πετρέλαιο: Γιατί η μείωση της παραγωγής δεν θα φέρει ισορροπία στις τιμές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αγορές πετρελαίου υποδέχθηκαν με ανακούφιση την ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής. H απουσία όμως ενός δυναμικού ράλι δείχνει ότι η μειωμένη προσφορά δεν θα καταφέρει να αποκαταστήσει τις ισορροπίες, καθώς τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση της ζήτησης, σε μια εποχή άφθονων αποθεμάτων αργού.Την επομένη αφότου ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών(ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι χώρες -με επικεφαλής τη Ρωσία- συμφώνησαν για μείωση της προσφοράς κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και Ιούνιο -ποσότητα που ισοδυναμεί με το 10% της παγκόσμιας προσφοράς- οι τιμές ενισχύθηκαν λιγότερο από 5%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρούν περίπου 50%.

Οι μειώσεις από την επονομαζόμενη συμμαχία ΟΠΕΚ+ μπορεί να είναι και τέσσερις φορές πιο βαθιές από το προηγούμενο ρεκόρ του 2008 και ενδεχομένως να προσφέρουν στήριγμα στις τιμές, όπως εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές. Η ιστορική όμως μείωση επισκιάζεται από τις προβλέψεις οίκων όπως η Goldman Sachs για μείωση της ζήτησης έως και 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο.Επιπλέον, οι κυβερνήσεις σε χώρες ανά τον κόσμο εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης των περιοριστικών μέτρων σε μετακινήσεις και κοινωνικές συναθροίσεις που έχουν καταποντίσει τη ζήτηση για καύσιμα, ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας. «Ακόμη κι αν αυτές οι μειώσεις προσφέρουν στήριγμα, δεν θα καταφέρουν να δώσουν σημαντική ώθηση στις τιμές, δεδομένης της συσσώρευσης αποθεμάτων αργού», εξηγεί ο Βιρέντρα Σοχάν, αναλυτής στην Energy Aspects, αναφερόμενος στα δεξαμενόπλοια και επίγειες δεξαμενές πετρελαίου ανά τον κόσμο που γεμίζουν με ταχύτητα, εν μέσω μειωμένης ζήτησης.

«Η απουσία δεσμεύσεων από τις ΗΠΑ η άλλες χώρες μέλη του G20 αποτελεί αδύναμο σημείο της συμφωνίας», προσθέτει.

Παρά τις εκκλήσεις προς τις 20 περισσότερο ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες να συμβάλουν στο να περιορισθεί η υπερπροσφορά, δεν προέκυψε κάποια συγκεκριμένη συμφωνία από τις συζητήσεις της Παρασκευής, μεταξύ των υπουργών Ενέργειας. «Η συμφωνία για μείωση κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντιπροσωπεύει στην ουσία μείωση κατά 12,4 βαρέλια της παραγωγής από τη συμμαχία του ΟΠΕΚ+(δεδομένης της αύξησης που είχαν αποφασίσει τον Απρίλιο Σ. Αραβία, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και μόνο κατά 7,2 εκατ. βαρέλια σε σύγκριση με κατά μέσο όρο επίπεδα του πρώτου τριμήνου», αναφέρουν σε υπόμνημά τους αναλυτές της Goldman Sachs.

Πηγή:naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text