Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Με το μάτι στην Ευρώπη οι ελληνικές νηματουργίες

Με το μάτι στην Ευρώπη οι ελληνικές νηματουργίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με το μάτι στην Ευρώπη οι ελληνικές νηματουργίες

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένουν οι διοικήσεις των εταιρειών του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου τα αποτελέσματα που θα έχει τις επόμενες δύο εβδομάδες το άνοιγμα των καταστημάτων σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες και ιδίως σε εκείνες στις οποίες απευθύνεται κατά κύριο λόγο η εγχώρια παραγωγή.

«Ήδη στη Γερμανία τα καταστήματα άνοιξαν από την Δευτέρα (20 Απριλίου) και θέλουμε να δούμε το κατά πόσο ανταποκρίθηκε αγοραστικά το τοπικό καταναλωτικό κοινό. Αναμένουμε στη συνέχεια την επαναλειτουργία των καταστημάτων στην Ιταλία, μια επίσης πολύ σημαντική αγορά για εμάς, αλλά στην Ελλάδα από την 4η Μαΐου».

Αυτό δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου, συμπληρώνοντας: «Πολλές ελληνικές εταιρείες είτε έχουν διακόψει την παραγωγική τους διαδικασία, είτε την έχουν περιορίσει σε σημαντικό βαθμό, θέτοντας ποσοστό των εργαζομένων τους σε πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων εργασίας. Τα προγράμματα αυτά λήγουν σε γενικές γραμμές στις 15 Μαΐου (βλέπε δημοσίευμα της 1ης Απριλίου με τίτλο «Black out στην ελληνική νηματουργία».

Πάντως, τα πράγματα μέσα στον Απρίλιο εξελίχθηκαν κάπως καλύτερα απ’ ότι αρχικά περιμέναμε. Υπάρχει βέβαια σαφέστατη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό, πλην όμως όλο και κάποιες παραγγελίες εξακολουθούν να υπάρχουν, οι οποίες θα μπορούσαν μάλιστα να είναι ακόμη περισσότερες αν οι ελληνικές εταιρείες δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά αντικινήτρων.

Θέλουμε λοιπόν να πιστεύουμε ότι σταδιακά η ζήτηση στην Ευρώπη θα επανέλθει, χωρίς ωστόσο να έχουμε αυταπάτες. Θα χρειαστούμε πολλούς ακόμη μήνες, μέχρις ότου επιστρέψουμε στα προ της πανδημίας επίπεδα. Θα απαιτηθεί χρόνος μέχρις ότου γυρίσουμε στην κανονικότητα, αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και επανέλθει η απαιτούμενη καταναλωτική ψυχολογία.

Επιπρόσθετα, με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάσταση που θα επικρατεί τις επόμενες εβδομάδες και τους αμέσως επόμενους μήνες στις χώρες που ανταγωνίζονται τις ελληνικές νηματουργίες, καθώς σήμερα, όπως αναφέρεται, «έχουμε μια αγορά με πολύ χαμηλή ζήτηση και εξ’ ίσου περιορισμένη προσφορά».

Ειδικότερα, τα πλείστα εργοστάσια της Ινδίας έχουν διακόψει την παραγωγή τους, ενώ εκτός λειτουργίας φαίνεται να είναι και οι περισσότερες μονάδες της Τουρκίας. Όσο για την Κίνα, εκεί που ήταν να επανέλθει στην κανονικότητα, η εμφάνιση νέων κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση προς τα πίσω. Άρα, όλα τα σενάρια για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία μέσα στους επόμενους μήνες, παραμένουν ανοιχτά.

Παρόλα αυτά, παράγοντες της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας επιμένουν πως το βασικό πρόβλημα του κλάδου δεν είναι η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά η ύπαρξη σημαντικών αντικινήτρων, όπως π.χ. το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι βαρύτατες εργοδοτικές εισφορές. Μάλιστα, από την αρχή του έτους έχει σταματήσει το μέτρο της «διακοψιμότητας» γεγονός που έχει ανεβάσει περαιτέρω το κόστος (ήδη υπάρχει ευρύτερη κινητικότητα από ελληνικές εταιρείες διαφόρων κλάδων, οι οποίες έχουν παραθέσει σειρά σχετικών επιχειρημάτων υπέρ της διατήρησης της «διακοψιμότητας» και προσπαθούν να τα μεταφέρουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Παράγοντες επίσης της αγοράς υποστηρίζουν πως οι ελληνικές εταιρείες δεν κλήθηκαν από κυβερνητικά κλιμάκια να συμβάλλουν σε περίοδο πανδημίας στην παραγωγή μασκών και άλλων υγειονομικών υλικών, με αποτέλεσμα η χώρα να εξαρτάται από πανάκριβες εισαγωγές. Γενικότερα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα έπρεπε να υπάρχει μια ελάχιστη εγχώρια παραγωγή τέτοιων προϊόντων, γεγονός που όχι μόνο θα εξοικονομήσει κόστος και θα προσφέρει ασφάλεια, αλλά παράλληλα θα δημιουργήσει προστιθέμενη αξία μέσω μισθών, ασφαλιστικών εισφορών και φόρων.

«Μετά την αποκατάσταση της ομαλότητας, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις-τομές που θα στηρίζουν την ελληνική παραγωγή και τον κλάδο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

 

Στέφανος Κοτζαμάνης

Πηγή: www.euro2day.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text