Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | KPMG: Σε επίπεδα ρεκόρ οι επενδύσεις VC - Στο επίκεντρο φάρμακα και biotech

KPMG: Σε επίπεδα ρεκόρ οι επενδύσεις VC - Στο επίκεντρο φάρμακα και biotech

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
KPMG: Σε επίπεδα ρεκόρ οι επενδύσεις VC - Στο επίκεντρο φάρμακα και biotech

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς αυξάνονται οι επενδύσεις στο γ΄τρίμηνο σύμφωνα με έρευνα της KPMG που δείχνει ότι καταγράφονται επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων (Venture Capital - VC) άνω των 73,2 δισ. δολ., με υψηλό ρεκόρ τα 12,1 δισ. δολ. στην Ευρώπη και έκρηξη στον κλάδο βιοτεχνολογίας και φαρμάκων, με επενδύσεις 31 δισ. δολ. μέχρι στιγμής το 2020.

Ενόψει των ανησυχιών για τη νόσο COVID-19, τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και ένα δυνητικά σκληρό Brexit, οι παγκόσμιες επενδύσεις VC αυξήθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο - αγγίζοντας τα 73,2 δισ. δολ. το γ’ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Venture Pulse που δημοσιεύτηκε από την KPMG Private Enterprise αναφορικά με τις παγκόσμιες τάσεις στις επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων (VC).

Το υψηλό μέγεθος των επενδύσεων στηρίχθηκε σε ένα σημαντικό αριθμό μεγάλων γύρων χρηματοδότησης τελευταίου σταδίου σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων τριών συμφωνιών μαμούθ άνω του 1 δισ. δολ. που αφορούν: την εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας SpaceX (1,9 δισ.) με έδρα στις ΗΠΑ, τη κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Weltmeister (1,5 δισ.) και την ινδική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Flipkart (1,3 δισ.).

Η αμερικανική ήπειρος προσέλκυσε επενδύσεις ύψους 40 δισ. δολ., με την συντριπτική πλειοψηφία να προέρχεται από τις ΗΠΑ (37,8 δισ. δολ.). Οι επενδύσεις VC στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνέχισαν την ανοδική πορεία τους με την περιοχή να προσελκύει 21,1 δισ. δολ. το γ’ τρίμηνο του 2020 - σημειώνοντας σημαντική αύξηση από τα 17,2 δισ. δολ. του β’ τριμήνου. Οι επενδύσεις VC στην Ευρώπη κατέγραψαν νέο υψηλό ρεκόρ αγγίζοντας τα 12,1 δισ. δολ..

Η αποεπένδυση από εταιρείες που έχουν χρηματοδοτηθεί από  κεφάλαια VC το 2020 έχει εκτοξευθεί σε σχεδόν 250 δισ. δολ. - με μόνο το γ’ τρίμηνο του 2020 να αντλούνται 155,7 δισ. δολ., αγγίζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του β’ τριμήνου του 2019 (171 δισ. δολ.), βάσει επιτυχημένων δημόσιων προσφορών (IPO), μεταξύ των οποίων οι Snowflake, Jfrog και Unity Software.

“Μετά από μια σειρά σχετικά χαμηλής δραστηριότητας τριμήνων, η αγορά των IPO για εταιρείες με χρηματοδότηση από VC ανέπτυξε πλήρη ταχύτητα το γ’ τρίμηνο 2020, με αρκετούς «μονόκερους» μεγάλης προβολής να πραγματοποιούν επιτυχημένες εισαγωγές”, σχολιάζει ο Conor Moore, Co-Leader του δικτύου Emerging Giants Network KPMG Private Enterprise της KPMG International, για να προσθέσει ότι δεδομένων των πρόσφατων IPO από αρκετούς άλλους «μονόκερους», σε συνδυασμό με την έκρηξη των συναλλαγών εταιρειών ειδικού σκοπού απόκτησης (SPAC), το δ’ τρίμηνο του 2020 αναμένεται να διατηρηθούν αυτοί οι ρυθμοί ρεκόρ.

Στην Ευρώπη

Ειδικότερα στην Ευρώπη, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα της έρευνας, οι επενδύσεις κατέγραψαν νέο ρεκόρ αγγίζοντας τα 12,1 δισ. δολ. μέσω 1024 συναλλαγών το γ’ τρίμηνο του 2020, με κορυφαίες τη σουηδική Klarna που άντλησε 650 εκατ. δολ., τη γερμανική CureVac με 633 εκατ. δολ., τη Northvolt στη Σουηδία με 600 εκατ. δολ. και τη Revolut του Ηνωμένου Βασιλείου με 580 εκατ. δολ..

Οι Σκανδιναβικές χώρες (2,2 δισ. δολ.), η Γερμανία (2 δισ. δολ.) και το Ισραήλ (1,5 δισ. δολ.) κατέγραψαν όλες επίπεδα ρεκόρ στις επενδύσεις VC κατά το τρίμηνο αυτό.

Περιζήτητα τα φάρμακα και η βιοτεχνολογία

Οι επενδύσεις VC στα φάρμακα και τη βιοτεχνολογία συγκέντρωσαν έντονο ενδιαφέρον το γ’ τρίμηνο του 2020, με κορυφαία την άντληση 600 εκατ. ευρώ από τη γερμανική CureVac. Στο κλείσιμο του τριμήνου, οι συνολικές επενδύσεις από την αρχή του χρόνου στον κλάδο ανέρχονταν στα 31 δισ. δολ. - ήδη πολύ πάνω από το σύνολο των 27,1 δισ. δολ. που πραγματοποιήθηκαν ολόκληρο το 2019.

Οι επενδύσεις VC αναμένεται να διατηρηθούν σχετικά σταθερές καθώς μπαίνουμε στο δ’ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι συμφωνίες τελικού σταδίου αναμένεται να παραμείνουν κορυφαία προτεραιότητα για τους επενδυτές VC, γεγονός που πιθανόν να συνεχίσει να δυσκολεύει τις εταιρείες πρώιμου σταδίου να προσελκύσουν χρηματοδότηση. Σε επίπεδο κλάδων, το fintech, η επιχειρηματική παραγωγικότητα, το edtech, το healthtech και το biotech, αναμένονται όλα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της KPMG στην Ελλάδα, ενώ οι συνολικές επενδύσεις VC έχουν παραμείνει παραδόξως ανθεκτικές παρά τις πολλαπλές προκλήσεις που ανακύπτουν παγκοσμίως, η παρατεταμένη πτώση στη χρηματοδότηση εταιρειών πρώιμου σταδίου προκαλεί κάποια ανησυχία. “Με πολλές εταιρείες στο στάδιο σποράς και στο πρώιμο στάδιο να δυσκολεύονται να προσελκύσουν κεφάλαια, θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρή επιβράδυνση σε βάθος χρόνου, με αρνητικό αντίκτυπο στη καινοτομία σε νέες ιδέες και την ανάπτυξη νέων τομέων της οικονομίας”, καταλήγει.

 

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text