Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | “Αναιμική”, πλην όμως, αρκετά “καθησυχαστική” αντίδραση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο

“Αναιμική”, πλην όμως, αρκετά “καθησυχαστική” αντίδραση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
“Αναιμική”, πλην όμως, αρκετά “καθησυχαστική” αντίδραση του Γενικού Δείκτη στο Χρηματιστήριο

Η σημερινή ανοδική αντίδραση, μετά την έντονη χθεσινή πτώση, υπήρξε “αναιμική”. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 780,21 μονάδες (+1,38%), μακριά από το “υψηλό” της ημέρας (787,04 μονάδες), με πολύ χαμηλή συνολική αξία συναλλαγών (μόλις € 47,92 εκατομμύρια, από τα οποία, το € 1,67 εκατ. αφορούσε σε “πακέτα”). Εν τούτοις, είναι θετικό ότι ο Γενικός Δείκτης δε βρέθηκε ούτε για λίγο σε αρνητική περιοχή, ενώ το “χαμηλό” της ημέρας, ήταν το επίπεδο ανοίγματος (774,20 μονάδες).

 

Η σημερινή αντίδραση, μπορεί να χαρακτηρίζεται ως “αναιμική”, όμως, καθησυχάζει αρκετά τους επενδυτές, μετά από τη χθεσινή έντονη σε διακυμάνσεις και σε απώλειες συνεδρίαση.

 

Η αγορά μας “δείχνει” ότι, το ξεπέρασμα των 800 μονάδων, είναι πρόωρο και ότι, για να συμβεί -και θα συμβεί- θα πρέπει πρώτα να απαντηθούν τα ερωτηματικά που δημιουργήθηκαν από τη μετάλλαξη του ιού και να αποσαφηνιστεί το χρονοδιάγραμμα της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

 

Εκτίμησή μας είναι ότι, η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς της Αθήνας, θα συνεχίσει να συσχετίζεται με την πορεία των διεθνών αγορών, κάτι που δε συνέβαινε στο μεγαλύτερο διάστημα της προηγούμενης δεκαετίας.

 

Πολλοί αναλυτές, υποστηρίζουν ότι οι αγορές στο εξωτερικό είναι υπερτιμημένες. Όμως, το ίδιο υποστηρίζουν επί πολλά χρόνια τώρα, μην έχοντας αντιληφθεί ότι, οι αγορές πλέον επηρεάζονται περισσότερο από τη ρευστότητα του συστήματος και λιγότερο από τα θεμελιώδη στοιχεία, τα οποία επίσης κινούνται σε άλλη διάσταση και με άλλους όρους.

Μέσα απ’ αυτή την οπτική, ο κυριότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν, οι διεθνείς αγορές -αλλά και η ελληνική- σήμερα, είναι η διακοπή των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας των Κεντρικών Τραπεζών -και αυτό αφορά τη ρευστότητα των έκτακτων προγραμμάτων στήριξης από τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και των -τακτικών πλέον- προγραμμάτων “ποσοτικής χαλάρωσης” (QE). Το πρόβλημα βέβαια είναι, τα προγράμματα αυτά, κάποια στιγμή, θα διακοπούν. Το ερώτημα είναι το πότε.

Όμως, είναι προτιμότερο να έχουμε υπόψη μας ένα σχέδιο “αντίδρασης”, όταν οι διακοπές συμβούν, παρά να ανησυχούμε καθημερινά και να απέχουμε από την αγορά, περιμένοντας να συμβούν.

 

Το επίπεδο των 800 μονάδων, σύντομα θα ξεπεραστεί, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα συμβεί κάτι που, σήμερα, δε μπορεί να προβλεφθεί.

 

Διατηρούμε την άποψη ότι η αγορά βρίσκεται σε ανοδική τάση.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text