Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Συνιστά η αγορά των "κρυπτονομισμάτων" έναν συστημικό κίνδυνο για τις χρηματοοικονομικές αγορές;

Συνιστά η αγορά των "κρυπτονομισμάτων" έναν συστημικό κίνδυνο για τις χρηματοοικονομικές αγορές;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με δεδομένη την άνοδο των χρηματιστηριακών αγορών κατά το τελευταίο διάστημα και την προτίμηση των συναλλασσόμενων προς χρηματοοικονομικά μέσα με υψηλή μεταβλητικότητα, η χθεσινή κατάρρευση της τιμής του Bitcoin, η οποία συνεχίζεται ως σήμερα το πρωί -η πτώση, ήδη φτάνει στο 25%- θέτει το γενικότερο ερώτημα, εάν η εξέλιξη αυτή, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα κύμα ρευστοποιήσεων και σε άλλες αγορές, δημιουργώντας έτσι μια τάση “επιστροφής στην ασφάλεια”. Άλλωστε, κατά το τελευταίο διάστημα, μέσα από την αγνόηση του κινδύνου και των νόμων της βαρύτητας, η πλειοψηφία των επενδυτών, ήδη απολαμβάνει πολύ μεγάλα κέρδη.

 

Η αγορά των “κρυπτονομισμάτων” (εδώ) πρόσφατα είχε ξεπεράσει σε αποτίμηση το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια και μάλιστα, προχθές 9/1/2021, είχε αναρριχηθεί έως το επίπεδο των 1.130 δισεκατομμυρίων. Σήμερα, έχει υποχωρήσει κοντά στα 900 δισεκατομμύρια.

Παράλληλα, είναι χαρακτηριστικό ότι, τα ιδιότυπα αυτά χρηματοοικονομικά μέσα, κινούνται ομαδικά προς την ίδια κατεύθυνση.

Κατά το διάστημα από 2/1/2021 έως 9/1/2021, από τα μεγαλύτερα (σε κεφαλαιοποίηση) 250 κρυπτονομίσματα για τα οποία τηρούμε στατιστικά, τα 221 σημείωναν άνοδο και τα 29 σημείωναν πτώση.

Η μέση άνοδος των ανοδικών (μέσα στην εξεταζόμενη εβδομάδα) κρυτονομισμάτων, υπολογίζεται σε 47,2%. Αντίθετα, η μέση πτώση όσων υποχώρησαν (29 σε αριθμό), υπολογίζεται σε -6,90%.

 

Διαβάζοντας μηνύματα που αναρτούν, σε ειδικά sites συζητήσεων για κρυπτονομίσματα, συναλλασσόμενοι του Bitcoin, πέραν από την απογοήτευσή τους, εκφράζουν τις απόψεις τους για τις ευρύτερες αγορές και αναφέρουν ότι, η επόμενη “φούσκα” που θα σπάσει θα είναι η Tesla, ενώ θα ακολουθήσουν αρκετές μετοχές του Nasdaq και του S&P.

Βεβαίως, ουδείς πρέπει να δίνει σημασία ή βαρύτητα σε σχόλια αυτών των ομάδων, όμως ουδείς θα αμφισβητήσει ότι, εκφράζουν απόψεις και “φωνές” μελών της επενδυτικής κοινότητας.

Εάν μάλιστα, κάποιος συνδυάσει τα σχόλια αυτά με άρθρα που δημοσιεύτηκαν κατά το προηγούμενο τριήμερο σε έγκριτες εφημερίδες, με μεγάλη βαρύτητα και δυνατότητα επηρεασμού στην ευρύτερη επενδυτική κοινότητα, θα αντιληφθεί πως, όντως, έχει αρχίσει να δημιουργούνται επιφυλάξεις για την πορεία των αγορών. (Δείτε σχετικό άρθρο μας της 9/1/2021 - εδώ)

 

Από την πλευρά μας, δεν αποδεχόμαστε τη φημολογούμενη αξία των κρυπτονομισμάτων. Όμως, αποδεχόμαστε -ως οφείλουμε- τις τιμές που διαμορφώνονται στις αγορές και τα μεγέθη της κεφαλαιοποίησης που σχηματίζονται. Οφείλουμε επίσης να δεχτούμε ότι, λόγω της δημοσιότητας που, κατά το τελευταίο διάστημα έλαβε η αγορά των κρυπτονομισμάτων, αυτή παίζει έναν -μικρό ή μεγάλο- ρόλο στο σχηματισμό του επενδυτικού κλίματος. Μέσα απ’ αυτή την οπτική, σήμερα το μήνυμα δεν είναι αισιόδοξο.

 

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, το αίσθημα του φόβου στον άνθρωπο, είναι πολύ ισχυρότερο από το αίσθημα της απληστίας.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text