Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Απώλειες στις αγορές υπό τον φόβο πληθωρισμού

Απώλειες στις αγορές υπό τον φόβο πληθωρισμού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για την επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Αιτία, τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και φέρουν την επιχειρηματική δραστηριότητα να υπερβαίνει τις προβλέψεις τον Ιούνιο και να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Την ευοίωνη είδηση συνόδευσε η εντονότατη ανησυχία για την επιτάχυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Αιτία, όπως ανακοίνωσε η IHS Markit, που έδωσε τα σχετικά στοιχεία στη δημοσιότητα, ήταν το γεγονός ότι οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών έχουν σημειώσει μια «άνευ προηγουμένου» άνοδο, ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να υπερκαλύπτει την προσφορά. Οπως διευκρίνισε, οι εταιρείες εξακολουθούν να προσλαμβάνουν πρόσθετο προσωπικό με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων σχεδόν τριών ετών. Παραμένει, όμως, και πάλι το πρόβλημα του υπερβολικού φόρτου εργασίας, οι καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εξάντληση των αποθεμάτων των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον Κρις Μποσάμπ, αναλυτή της αγοράς στην IG, «αρχίζει να εξανεμίζεται η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου, καθώς τα θετικά στοιχεία μπορεί να εκλαμβάνονται ως δυσοίωνες ειδήσεις, εφόσον ενδέχεται να ασκήσουν πίεση στις κεντρικές τράπεζες για να υιοθετήσουν πιο περιοριστική νομισματική πολιτική». Ο ίδιος επισημαίνει, άλλωστε, ότι οι κάπως αλληλοσυγκρουόμενες ανακοινώσεις στις οποίες προέβη η Fed την προηγούμενη εβδομάδα ενδέχεται να έχουν προκαλέσει σύγχυση στους επενδυτές. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις του Τζακ Αλεν Ρέινολντς, οικονομολόγου της Capital Economics, που τόνισε πως «η ενίσχυση του δείκτη υπεύθυνων προμηθειών στην Ευρωζώνη, του γνωστού ΡΜΙ, καταδεικνύει πως η οικονομία ανακάμπτει ραγδαία, αλλά η ανάκαμψη αυτή συνεπάγεται και περαιτέρω αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων».

Ετσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 0,73%, ενώ με πτώση έκλεισαν και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,22%, με μεγαλύτερη υποχώρηση, 1,15%, έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού σημείωσε απώλειες 0,91%. Ανάμεσα στις μετοχές που κατέγραψαν μεγάλη υποχώρηση ήταν οι γαλλικές φίρμες ειδών πολυτελείας Kering και Hermès, που σημείωσαν πτώση 3,0% και 1,5%, αντιστοίχως.

 

Πηγή: REUTERS

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text