Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Capital Economics: Γιατί τα spreads της περιφέρειας δεν πρέπει να "φοβούνται" το tapering του PEPP

Capital Economics: Γιατί τα spreads της περιφέρειας δεν πρέπει να "φοβούνται" το tapering του PEPP

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Capital Economics: Γιατί τα spreads της περιφέρειας δεν πρέπει να "φοβούνται" το tapering του PEPP

Ενώ ο πολιτικός κίνδυνος έχει μειωθεί έντονα πρόσφατα, η απόσυρση της στήριξης της ΕΚΤ έχει γίνει περισσότερο ανησυχητική σε ό,τι αφορά την "τύχη" των spreads των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης, όπως τονίζει η Capital Economics. Ωστόσο αναμένει ότι τα spreads του Νότου θα παραμείνουν πολύ χαμηλά τα επόμενα χρόνια.

Σε έκθεσή της τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με τις προοπτικές του 2021, η Capital Economics είχε διατυπώσει την άποψη ότι τα spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων της περιφέρειας στη ζώνη του ευρώ έναντι των γερμανικών ομολόγων, τα οποία είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση στις περισσότερες περιπτώσεις, θα παραμείνουν πολύ χαμηλά σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.

Ο οίκος, σε νέα έκθεσή του τονίζει πως συνεχίζει να παραμένει "άνετος" με αυτήν την άποψη, η οποία - τουλάχιστον μέχρι τώρα - φαίνεται να ήταν γενικά σωστή. Σε τελική ανάλυση, όπως επισημαίνει, τα spreads της περιφέρειας είναι προς το παρόν αρκετά κοντά στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Αυτό που έχει αλλάξει από τον Δεκέμβριο είναι η ισορροπία μεταξύ των δύο μεγάλων κινδύνων για τις προβλέψεις της Capital Economics, όπως επισημαίνει. Αυτοί είναι i) μια στροφή προς τον ευρωσκεπτικισμό  και ii) η απόσυρση της στήριξης της ΕΚΤ.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο, τον πολιτικό κίνδυνο, φαίνεται πως έχει μειωθεί αρκετά. Για παράδειγμα, τα χαμηλά ποσοστά του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος Rassemblement National (RN) στον δεύτερο γύρο των γαλλικών περιφερειακών εκλογών το Σαββατοκύριακο υποδηλώνουν ότι η πιθανότητα της Μαρίν Λε Πεν να κερδίσει τις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2022 έχει υποχωρήσει.

Εν τω μεταξύ, οι κίνδυνοι μιας βραχυπρόθεσμης στροφής προς τον ευρωσκεπτικισμό σε άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν αναμφισβήτητα μειωθεί αφού ο γερμανικός συνασπισμός CDU-CSU (που ηγείται στις δημοσκοπήσεις) επέλεξε για τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου έναν υποψήφιο καγκελάριο που θεωρείται συνεχιστής της μετριοπαθούς, κεντρώας γραμμής που ακολουθεί σήμερα η Μέρκελ, και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έγινε Πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Αντίθετα, ο κίνδυνος απόσυρσης της στήριξης της ΕΚΤ έχει αναμφισβήτητα αυξηθεί. Εξάλλου, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εξέπληξε ανοδικά τον Μάιο, όπως σημειώνει η Capital Economics. Και με αυξανόμενες ενδείξεις ότι η οικονομία έχει τελικά γυρίσει σελίδα προς την ανάκαμψη μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται να αρχίζουν να σκέφτονται μια "στρατηγική εξόδου". Για παράδειγμα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Βάιντμαν και Σνάμπελ πρότειναν και οι δύο ότι η ΕΚΤ δεν θα έπρεπε να εφαρμόσει όλες τις ευελιξίες του PEPP στο κανονικό της πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, μόλις λήξει το πρώτο, πιθανότατα τον Μάρτιο του 2022.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, η Capital Economics εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι πιο πιθανό να παραμείνει η πολιτική της ΕΚΤ ευνοϊκή για τα spread, παρά όχι. Και οι λόγοι είναι οι εξής:

Πρώτον, η ΕΚΤ ήταν αναμφισβήτητα επιφυλακτική μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα, διατήρησε τη δέσμευσή της να αγοράσει ομόλογα με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό, τι στο πρώτο τρίμηνο, παρόλο που η ανοδική πίεση στις αποδόσεις της ευρωζώνης είχε μειωθεί και οι οικονομικές προοπτικές βελτιώθηκαν. Και αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής οικονομολόγου Φίλιπ Λέιν, έχουν δηλώσει ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η απόσυρση της υποστήριξης.

Επιπλέον, η Capital Economics πιστεύει ότι, ενώ ο πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί προσωρινά πάνω από το 2% φέτος, ο κίνδυνος ο δομικός πληθωρισμός να πλησιάσει ή να υπερβεί αυτό το επίπεδο είναι αρκετά χαμηλός για την ευρωζώνη, ειδικά σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες αγορές.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, ενώ η Capital Economics σίγουρα αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων από το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το γνωστό tapering, εκτιμά ότι θα το κάνει πολύ σταδιακά και ότι το επίπεδο των καθαρών αγορών θα παραμείνει υψηλό και θα στηρίξει τα χαμηλά spreads στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

 

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πηγή: Capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text