Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2021 - No 224 έως 235 | Χ&Α - 230 | ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Βελτίωση στα έτη 2021 και 2022 - Πλάνο επενδύσεων και ανάπτυξης

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Βελτίωση στα έτη 2021 και 2022 - Πλάνο επενδύσεων και ανάπτυξης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS: Βελτίωση στα έτη 2021 και 2022 - Πλάνο επενδύσεων και ανάπτυξης

 

 

 

ΟΜΙΛΟΣ FOURLIS

 

Βελτίωση στα έτη 2021 και 2022 - Πλάνο επενδύσεων και ανάπτυξης

 

 

Διάθεση για δημιουργία ενός θετικού κλίματος για την εταιρία, αλλά και για τη μετοχή, επέδειξε η διοίκηση της εταιρίας κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσής (18/6/2021), μέσω των ανακοινώσεών της για την πορεία των εργασιών κατά το 2021, τη δραστηριοποίησή της σε νέο τομέα, αλλά και τη λειτουργία της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, η οποία αναμένεται να ιδρυθεί εντός του Ιουλίου 2021 και, με βάση το νόμο, να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο μετά από μία διετία.

Ο όμιλος Fourlis, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Διοίκησης στην Γενική Συνέλευση, θα κλείσει το πρώτο εξάμηνο με διψήφια αύξηση, του κύκλου εργασιών σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2020 και με μονοψήφια αύξηση σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2019. Αν αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για μία πολύ θετική και αισιόδοξη εξέλιξη. Όμως, το πιο σημαντικό είναι η πρόβλεψη της διοίκησης για την κερδοφορία, αφού -όπως αναφέρθηκε- το α’ εξάμηνο του 2021, θα είναι καλύτερο, όχι μόνο από το α΄ εξάμηνο του 2020 και του 2019, αλλά και των τελευταίων έξι πρώτων εξαμήνων.

Το 2021, θα είναι μια σημαντική χρονιά για τον όμιλο, καθώς η σταδιακή επαναφορά της κοινωνίας στην κανονικότητα, θα επιτρέψει στην εταιρία να επιδιώξει τα αποτελέσματα όλων των καταστημάτων της (150 αυτή την στιγμή σε 5 χώρες) να είναι κερδοφόρα, ενώ παράλληλα, θα ξεκινήσει η λειτουργία της εταιρίας ΑΕΕΑΠ, θα ανοίξει νέα καταστήματα και χώρους αποθήκευσης και θα εισέλθει στον κλάδο του λιανεμπορίου. Με βάση τα παραπάνω, η Διοίκηση αναμένει για το 2021, μια καλή χρονιά σε επίπεδο κερδοφορίας και κύκλου εργασιών και μια ακόμη καλύτερη χρονιά το 2022.

Σχετικά με τον νέο κλάδου λιανεμπορίου, ανέφερε πως επιδιώκει, ο νέος κλάδος να αποκτήσει ισότητα με τους άλλους δύο κλάδους δραστηριοποίησης του ομίλου και πως θα λειτουργεί με φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση, εδώ, η εταιρία προχώρησε σε συνεργασία με την Lamda Developments για την ανάπτυξη εμπορικού πάρκου λιανικής (Retail Park) εντός του Ελληνικού. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται στα € 55,0 εκατομμύρια. Πρόκειται για μία μεγάλη επένδυση, όμως εκτιμούμε ότι δημιουργεί μία νέα προοπτική για τον Όμιλο, που ενδεχομένως να αποτελέσει ένα βήμα για τη σταδιακή μεταμόρφωσή του.

 

Η εταιρία ΑΕΕΑΠ, θα ξεκινήσει την λειτουργία της τον Ιούλιο με υπογεγραμμένα επενδυτικά έργα ύψους € 100,0 εκατομμύρια, τα οποία θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Από αυτά πάνω από το 50% αφορά σε ακίνητα που δεν ανήκουν στον όμιλο.

Όσον αφορά την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους, η Διοίκηση, ανέφερε πως το αντίκτυπο θα είναι πάρα πολύ μικρό, καθώς οι συνεργάτες της (IKEA, Nike, Adidas), είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις προκλήσεις. Συγκεκριμένα η ΙΚΕΑ, διαβεβαίωσε την εταιρία, ότι για τους επόμενους 18 μήνες η επιβάρυνση από την αύξηση των τιμών θα είναι ελάχιστη. Επίσης αναφέρθηκε ότι στα προϊόντα της ΙΚΕΑ έχει γίνει ανατίμηση σε ελάχιστα προϊόντα ενώ στα περισσότερα οι τιμές είναι ίδιες ή και μικρότερες από τις περσινές.

Στην αγορά της Τουρκίας, ο όμιλος, στην αρχή της χρονιάς διέθετε 23 καταστήματα, ενώ αυτή την στιγμή έχει φθάσει στα 15. Στόχους του ομίλου, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε κάποια καταστήματα στην Ελλάδα, που είναι ζημιογόνα, να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας έτσι ώστε να είναι κερδοφόρα. Συγκεκριμένα στην περίπτωση της Τουρκίας, αν δεν τα καταφέρει, ανέφερε πως είναι ανοιχτή σε κάθε άλλη επιλογή.

Το πρόγραμμα εθελουσίας, στα περιφερειακά καταστήματα ΙΚΕΑ, σε Ιωάννινα και Λάρισα, ολοκληρώθηκε τον Μάιο, ενώ παράλληλα μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ολοκληρωθεί και ανακατασκευή των καταστημάτων με μείωση των τετραγωνικών από 20.000 σε 10.000 τ.μ..

Στην Γενική Συνέλευση, μεταξύ των τυπικών θεμάτων (εδώ) εγκρίθηκε η μη διανομή μερίσματος. Η Διοίκηση, ενημέρωσε πως θα μπορούσε να γίνει διανομή από παρελθοντικά κέρδη, όμως επέλεξε να μην το κάνει. Κατά την άποψή μας, η επιλογή για τη μη διανομή μερίσματος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, είναι λανθασμένη, ιδίως δε, σε μία φάση, όπου η εταιρία προσπαθεί να βελτιώσει τη γενικότερη εικόνα για τις προοπτικές της. Πολύ δε περισσότερο μάλιστα όταν η συμπεριφορά της μετοχής της κατά τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν η αναμενόμενη.

Εν τούτοις, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η εταιρία είναι από τις καλύτερες εμπορικές εταιρίες της χώρας και ότι ξεπέρασε τόσο την οικονομική κρίση, όσο και την πανδημία, χωρίς ουσιαστική βλάβη, έτσι ώστε να μπορεί σήμερα να ενεργοποιήσει ένα πλάνο ανάπτυξης που, στα πλαίσια της επόμενης δεκαετίας, θα μεταμορφώσει και αυτήν, αλλά και το μέγεθός της.

 

Διαβάστε άρθρο για την εταιρία, από το τεύχος Νο 229 (Ιούνιος 2021), εδώ. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε την 18/6/2021.

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ.

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text