Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Ψηφιακά νομίσματα: Η ΕΚΤ ξεκίνησε – Ακολουθεί η Fed;

Ψηφιακά νομίσματα: Η ΕΚΤ ξεκίνησε – Ακολουθεί η Fed;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ψηφιακά νομίσματα: Η ΕΚΤ ξεκίνησε – Ακολουθεί η Fed;

Μπορεί εδώ και μήνες αξιωματούχοι της Fed να μιλούν για την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός ψηφιακού δολαρίου και να να έχουν προαναγγείλει ότι επίκειται η δημοσιοποίηση ενός οδικού άξονα, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπήκε μπροστά στην κούρσα των Ψηφιακών Νομισμάτων Κεντρικών Τραπεζών (CBDC) . Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την έρευνα και το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Εξαίρεση αποτελεί η Κίνα που ήδη προπορεύεται.

Κι αν λάβουμε υπόψιν τα όσα έχουν ειπωθεί από τον Αμερικανό Τραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ, τότε τον Σεπτέμβριο θα έχουμε μια ανάλογη κίνηση και από την Fed.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ξεκινά μια διετή φάση έρευνας προς την κατεύθυνση δημιουργίας του ψηφιακού ευρώ.

Η φάση αυτή στοχεύει στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων σχετικά με το σχεδιασμό και τη διανομή. Ένα ψηφιακό ευρώ πρέπει να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων και στην αποφυγή ανεπιθύμητων επιπτώσεων στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική.

Στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, αναφέρεται ρητώς ότι η περίοδος αυτή, δεν προδικάζει και τη μελλοντική απόφαση σχετικά με την έκδοση ή όχι του ψηφιακού ευρώ, η οποία θα ληφθεί μόνο αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, ένα ψηφιακό ευρώ θα συμπληρώνει τα μετρητά και δεν θα τα αντικαθιστά.

Το έργο θα ρίξει επίσης φως στις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ που ενδέχεται να χρειαστούν και οι οποίες θα συζητηθούν.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, μετά τα δύο χρόνια, αν τελικά ληφθεί η απόφαση, τότε η διαδικασία υιοθέτησης του ψηφιακού ευρώ θα απαιτήσει περίπου τρία χρόνια ακόμα.

Έρχεται η Fed;

Τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούλιο, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί θα δημοσιοποιηθεί η αναμενόμενη έκθεση της Fed για τα ψηφιακά νομίσματα (CBDC) , υπογράμμισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ , κατά τη διάρκεια της ακρόασης ενώπιον της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Απαντώτας σε ερώτηση του Patrick McHenry ο Πάουελ είπε ότι η έκθεση θα περιγράφει τα οφέλη και τους κινδύνους των CBDC, καθώς και των κρυπτονομισμάτων και των σταθερών νομισμάτων ευρύτερα.

Τον περασμένο Μάιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι και δη τον Ιούλιο θα δημοσιεύσει ένα ερευνητικό έγγραφο αναφορικά με την κυκλοφορία του ψηφιακού δολαρίου.

Παρόλο που η Fed δεν έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τεχνολογία των πληρωμών, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί προσεκτικά και προσαρμόζεται σε αυτές τις καινοτομίες.

Οι αξιωματούχοι της Fed μέχρι στιγμής έχουν τονίσει τη σημασία της ορθής έκδοσης ενός ψηφιακού νομίσματος.

Ωστόσο, οι κινήσεις πολλών χωρών, κυρίως της Κίνας , σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών, επιτείνουν τις συζητήσεις για το πόσο επιθετικά θα πρέπει να κινηθεί η Fed.

Η πρόοδος της Κίνας μάλιστα, στο θέμα αυτό, προκάλεσε ανησυχίες ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Ο ρόλος των crypto

Τροφή στα σενάρια αυτά έδωσε και η είδηση ότι ο Πάουελ συναντήθηκε  με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Coinbase Global Inc στις 11 Μαΐο, λίγες μέρες πριν ανακοινώσει τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για μια λευκή βίβλο που θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης του ψηφιακού δολαρίου.

Η συνάντηση αυτή, που από ό,τι φαίνεται διεξήχθη υπό πλήρη μυστικότητα, έγινε γνωστή την Παρασκευή 2 Ιουλίου, με τη μηνιαία κυκλοφορία του ημερολογίου συναντήσεως του Τζερόμ Πάουελ.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι στην κατ’ ιδίαν συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο πρώην εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Paul Ryan, ο οποίος εργάζεται πλέον στην Solamere Capital.

Στις 20 Μαΐου, λίγες μέρες μετά τη συνάντηση, ο Πάουελ δήλωσε ότι η Fed θα κυκλοφορήσει ένα έγγραφο συζήτησης φέτος το καλοκαίρι «περιγράφοντας τις σκέψεις για τις ψηφιακές πληρωμές, με ιδιαίτερη έμφαση στα οφέλη και τους κινδύνους που συνδέονται» με τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας.

Όπως είχε μεταδώσει το Bloomberg, τουλάχιστον δύο πρωτότυπα ψηφιακού δολαρίου πλησιάζουν στην ολοκλήρωση, τα οποία αναπτύχθηκαν από αξιωματούχους της Federal Reserve Bank of Boston και του Massachusetts Institute of Technology (MIT). Και τα αποτέλεσμα των ερευνών αυτών θα ανακοινώνονταν τον Ιούλιο.

Από την πλευρά του πρόεδρος της Fed είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα υιοθετήσει πλήρως ένα ψηφιακό δολάριο μόνο με την υποστήριξη των εκλεγμένων ηγετών του έθνους. Τον Φεβρουάριο, είπε ότι το ψηφιακό δολάριο είναι ένα « έργο υψηλής προτεραιότητας » για την Fed.

BIS: Σημαντικά τα οφέλη των ψηφιακών νομισμάτων

Στα σημαντικά οφέλη, που θα επιφέρουν στην παγκόσμια οικονομία τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών (CBDCs) αναφέρεται σε έκθεσή της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS),τονίζοντας ότι αποτελούν μια ευκαιρία για το νομισματικό σύστημα.

Στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής της, η BIS εκτίμησε ότι τουλάχιστον 56 κεντρικές τράπεζες και νομισματικές Αρχές, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού, εξετάζουν την καθιέρωση ψηφιακών νομισμάτων καθώς το εμπόριο πλέον γίνεται όλο και περισσότερο ηλεκτρονικά.

«Το τρένο έφυγε από τον σταθμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπενουά Κερέ της BIS, αναφερόμενος στο ρεύμα προς τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών.

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) είναι το θεσμικό όργανο, το οποίο συντονίζει τη συνεργασία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών της ΕΕ, καθορίζει τα προεξοφλητικά επιτόκια για τις διάφορες νομισματικές μονάδες περιλαμβανομένου του ευρώ και επίσης εγκρίνει ή απορρίπτει δάνεια και χρηματοδοτήσεις κρατών, και καθορίζει τις νομισματικές πολιτικές που ρυθμίζουν ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικονομικό και παραγωγικό σύστημα.

Ψηφιακή καινοτομία

Η BIS τονίζει ότι η ψηφιακή καινοτομία έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες αλλαγές σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Παράλληλα με μια ευρύτερη τάση προς μεγαλύτερη ψηφιοποίηση, ένα κύμα καινοτομίας στις καταναλωτικές πληρωμές έθεσε τα χρήματα και τις υπηρεσίες πληρωμών στην πρωτοπορία αυτής της εξέλιξης. Ένα βασικό υποπροϊόν της ψηφιακής οικονομίας είναι ο τεράστιος όγκος προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία.

Αυτό εγείρει ζητήματα διαχείρισης δεδομένων, προστασίας καταναλωτών και αντιανταγωνιστικών πρακτικών που προκύπτουν από τα σιλό των δεδομένων.

Η εν λόγω έκθεση εξετάζει πώς τα ψηφιακά νομίσματα των Κεντρικών Τραπεζών (CBDCs) μπορούν να συμβάλουν σε ένα ανοιχτό, ασφαλές και ανταγωνιστικό νομισματικό σύστημα που υποστηρίζει την καινοτομία και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Η BIS καταλήγει στα εξής δεδομένα:

Τα CBDCs προσφέρουν σε ψηφιακή μορφή τα μοναδικά πλεονεκτήματα του χρήματος της κεντρικής τράπεζας: ρευστότητα, διαφάνεια και ακεραιότητα. Αποτελούν μια προηγμένη εκδοχή των χρημάτων για την ψηφιακή οικονομία.

Το ψηφιακό χρήμα πρέπει να σχεδιαστεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Όπως και η τελευταία γενιά συστημάτων άμεσων πληρωμών λιανικής, οι λιανικές CBDC θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ανοιχτές πλατφόρμες πληρωμών και ανταγωνιστικούς όρους που ευνοούν την καινοτομία.

Τα τελικά οφέλη από την υιοθέτηση μιας νέας τεχνολογίας πληρωμών θα εξαρτηθούν από την ανταγωνιστική δομή του συστήματος πληρωμών και των ρυθμίσεων διακυβέρνησης δεδομένων. Η ίδια τεχνολογία που μπορεί να ενθαρρύνει έναν ενάρετο κύκλο μεγαλύτερης πρόσβασης, χαμηλότερο κόστος και καλύτερες υπηρεσίες μπορεί επίσης να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο συλλογής δεδομένων, ισχύ στην αγορά και αντιανταγωνιστικές πρακτικές. Οι CBDC και οι ανοιχτές πλατφόρμες είναι οι πιο ευνοϊκές για έναν ενάρετο κύκλο.

Τα CBDC που βασίζονται στην ψηφιακή αναγνώριση θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις διασυνοριακές πληρωμές και να περιορίσουν τους κινδύνους αντικατάστασης νομισμάτων. Οι ρυθμίσεις πολλαπλών CBDC θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα εμπόδια κοινής χρήσης ψηφιακών αναγνωριστικών διασυνοριακών, αλλά θα απαιτούν διεθνή συνεργασία.

 

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text