Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole: Μπορεί να "κλονίσει" τις παγκόσμιες αγορές;

Οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole: Μπορεί να "κλονίσει" τις παγκόσμιες αγορές;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole: Μπορεί να "κλονίσει" τις παγκόσμιες αγορές;

Η επόμενη συνεδρίαση των μελών της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να λάβει χώρα στις 21-22 Σεπτεμβρίου 2021. Ωστόσο στο συμπόσιο που θα διεξαχθεί στο Jackson Hole στις 26-28 Αυγούστου, παραδοσιακά ο κεντρικός τραπεζίτης, στην προκειμένη περίπτωση, Τζερόμ Πάουελ, εκτιμάται ότι θα δώσει ενδείξεις για επερχόμενες αλλαγές πολιτικής της Fed. Οι επενδυτές των παγκόσμιων αγορών αναμένουν με ανυπομονησία εάν ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ την ομιλία του στο συμπόσιο θα τη χρησιμοποιήσει ως αφορμή για να δείξει ότι η αμερικανική οικονομία έχει κάνει "σημαντική περαιτέρω πρόοδο" στην απασχόληση και στον πληθωρισμό, προσδιορίζοντας περισσότερο το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των μαζικών αγορών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι η Fed αγοράζει 120 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος τον μήνα −80 δισ. δολ. σε ομόλογα και 40 δισ. δολ. σε ενυπόθηκους τίτλους− για να στηρίξει την οικονομία καθώς ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού. Στη συνεδρίαση του Ιουνίου (15-16) η Fed ανέφερε για πρώτη φορά ότι έγιναν προκαταρκτικές συζητήσεις για τη σταδιακή μείωση των αγορών, χωρίς ωστόσο να δοθεί ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Στην επόμενη συνεδρίαση, που έλαβε χώρα στις 27-28 Ιουλίου, όπως αποκάλυψαν τα πρακτικά της Fed την Τετάρτη, έδωσαν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει σταδιακά τη μείωση των αγορών ομολόγων πριν από το τέλος του έτους.

Στο διάγραμμα παρουσιάζεται η πορεία του ισολογισμού της Fed από το 2007 έως σήμερα, με τα στοιχεία να είναι υπολογισμένα σε εβδομαδιαία βάση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τον Οκτώβριο του 2008 (κατάρρευση Lehman Brothers) ο ισολογισμός της Fed δεν ξεπερνούσε τα 2 τρισ. δολάρια, ενώ την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασε τα 8,2 τρισ. δολάρια μετά τις συνεχείς αγορές περιουσιακών στοιχείων σταθερού εισοδήματος.

pin

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, οι αγορές αναμένουν σήμα από τη Fed για το πόσο καιρό θα επιτρέψει να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από τον πληθωρισμό-στόχο, ως αντιστάθμισμα για τον χαμηλό πληθωρισμό των περασμένων ετών. Η αλήθεια είναι ότι, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός θεωρείται από πολλούς οικονομολόγους μεταβατικός (transitory) λόγω της ταχείας ανάκαμψης της οικονομίας, όλα δείχνουν ότι μέρος αυτού (του υπερβάλλοντος σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα) αναμένεται να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα και όχι μόνο για μερικούς μήνες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η μεταβλητότητα για την αμερικανική αγορά, όπως μετριέται από τον δείκτη VIX (Volatility Index), μέσα στον Αύγουστο έχει υποχωρήσει περί το 15, έναντι του 25 που είχε σημειώσει στις 19 Ιουλίου και 29 στις 13 Μαΐου. Έτσι, εφόσον ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, μέσω της φρασεολογίας που θα χρησιμοποιήσει δώσει ενδείξεις για αλλαγή της επερχόμενης πολιτικής της Fed, τότε η μεταβλητότητα αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική άνοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετοχικές αξίες.

Παράλληλα, τα στοιχεία για την τοποθέτηση των επενδυτών σε μετοχικές αξίες μαρτυρούν ότι τα επίπεδα αυτά δεν θεωρούνται "ύποπτα" για ενδεχόμενη ισχυρή διόρθωση. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι οι κερδοσκοπικές θέσεις μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στον S&P 500 (παράγωγα προϊόντα) βρίσκονται μόλις στα 23.000 συμβόλαια τοποθετημένα για άνοδο της αγοράς, έναντι μέσου όρου του τρέχοντος έτους -8.000 συμβόλαια (τοποθετημένοι για πτώση της αγοράς) και μέσου όρου τελευταίας 6ετίας 22.000 συμβόλαια.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με το εκτιμώμενο P/E να αγγίζει τις 21,1 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των επόμενων 12 μηνών, έναντι 16,2 του μέσου όρου της τελευταίας 10ετίας. Ταυτόχρονα, ο δείκτης CAPE (Cyclically Adjusted Price to Earnings − τιμή προς κέρδη προσαρμοσμένα για την κυκλικότητα) διαμορφώνεται στις 38 φορές τα κέρδη. Να σημειώσουμε ότι η υψηλότερη τιμή (44,2 φορές) έχει καταγραφεί τον Δεκέμβριο του 1999 στη φούσκα των dot.coms. Υπενθυμίζεται ότι ο λόγος CAPE χρησιμοποιεί τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για μια περίοδο 10 ετών, ενώ ταυτόχρονα τα προσαρμόζει με βάση τον πληθωρισμό. Δηλαδή είναι ο δείκτης P/E, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν τα εξομαλυμένα κέρδη της δεκαετίας, καθώς και τον πληθωρισμό.

Τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια οι φιλελεύθερες πολιτικές της Fed έχουν οδηγήσει το Αμερικανικό Χρηματιστήριο στα υψηλά όλων των εποχών. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις, η χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 100 και πλέον ετών, η πανδημία του κορονοϊού δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την άνοδο της χρηματιστηριακής αγοράς. Έτσι, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον πλούτο που έχει δημιουργηθεί και την ετοιμότητα την οποία θα πρέπει να βρίσκονται οι επενδυτές, καθώς ισχυρά κέρδη μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε αθρόες πωλήσεις εφόσον αντιληφθούν ότι κάτι αλλάζει! Οι προηγούμενες δύο απόπειρες για συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed to 2013 και το 2018 προκάλεσαν παροδική αναστάτωση στις αγορές. Λέτε η τρίτη φορά να είναι η φαρμακερή;

Jackson Hole: Μακροοικονομική πολιτική σε μια άνιση οικονομία

Κάθε χρόνο από το 1978 η Federal Reserve Bank του Kansas City χρηματοδοτεί ένα συμπόσιο για ένα σημαντικό οικονομικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρου του πλανήτη, το οποίο λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

Η Federal Reserve Bank του Kansas City φιλοξενεί δεκάδες κεντρικούς τραπεζίτες, ακαδημαϊκούς και οικονομολόγους από όλο τον κόσμο στο ετήσιο συμπόσιο της οικονομικής πολιτικής στο Jackson Hole. Οι συμμετέχοντες στο συμπόσιο περιλαμβάνουν κεντρικούς τραπεζίτες, υπουργούς Οικονομικών, ακαδημαϊκούς και συμμετέχοντες στην οικονομική αγορά από όλο τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες συνέρχονται για να συζητήσουν τα οικονομικά ζητήματα, τις επιπτώσεις και τις επιλογές πολιτικής που σχετίζονται με το θέμα του συμποσίου. Το συμπόσιο περιλαμβάνει εργασίες, σχόλια και συζητήσεις.

Το φετινό συμπόσιο φιλοξενεί ένα τροποποιημένο πρόγραμμα λόγω COVID, με το θέμα να είναι: "Μακροοικονομική πολιτική σε μια άνιση οικονομία" (Macroeconomic Policy in an Uneven Economy). Το κύριο θέμα, όπως γίνεται κατανοητό, έχει προκύψει από την άνιση ανάπτυξη που έχει δημιουργήσει η πανδημία μετά τα lockdown της τρέχουσας και της περασμένης χρονιάς.

Autohellas: Προετοιμάζοντας την έξοδο από την πανδημία

Στα "ψιλά" πέρασε η πρόσκληση για έκτακτη γ.σ. της Autohellas με ποικίλα και ενδιαφέροντα θέματα. Κατ’ αρχήν η εταιρεία αποφάσισε την ακύρωση των ιδίων μετοχών (230.236) που κατείχε από αγορές που είχαν γίνει το διάστημα 2012-2014 με μέση τιμής κτήσης 1,11 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαθέτει, πέραν των προαναφερομένων, 1% περίπου από αγορές ιδίων που έγιναν το 2020 και 2021. Να σημειώσουμε ότι η ακύρωση των ιδίων μετοχών οδηγεί στη μεγέθυνση των κερδών ανά μετοχή των υφιστάμενων μετόχων.

Παράλληλα, στην ατζέντα αναφέρεται ως θέμα τόσο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) όσο και η έκδοση ομολογιακού δανείου με ομολογίες μετατρέψιμες σε μετοχές. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η παροχή εξουσιοδότησης προς το δ.σ. της εταιρείας τόσο για την ΑΜΚ όσο και για το ομολογιακό δάνειο, έως ποσό που δεν υπερβαίνει το τριπλάσιο του καταβεβλημένου κατά την ημερομηνία χορήγησης της εξουσιοδότησης προς το δ.σ. μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με την έκδοση νέων, ΚΟ μετά ψήφου μετοχών με ή χωρίς δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, κατά την κρίση του δ.σ. Η διάρκεια της εξουσιοδότησης προτείνεται να είναι πέντε έτη από την ημερομηνία λήψης της απόφασης από τη γ.σ.

Η μετοχή διαπραγματεύεται ελαφρώς υψηλότερα από τις 15 φορές τα κέρδη των τελευταίων 12 μηνών. Ταυτόχρονα, ο δείκτης EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 5 φορές τα EBITDA των τελευταίων 12 μηνών, ενώ βρίσκεται σε σημαντική έκπτωση σε σχέση με τις αντίστοιχες ομοειδείς εισηγμένες σε χρηματιστήρια του εξωτερικού, καθώς κυμαίνονται από 8 έως 9 φορές τα EBITDA του 2021. Τέλος, δεν θα μου έκανε έκπληξη αν τα νούμερα της εταιρείας έχουν βελτιωθεί σε σχέση με αυτά του 2020 τουλάχιστον για το β’ τρίμηνο του 2021, καθώς τα lockdown του 2020 ήταν καθοριστικά για τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών ενοικιάσεων αυτοκινήτων. Ταυτόχρονα, για το τρέχον τρίμηνο (γ’) οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, ωστόσο γίνονται ακόμα θετικότερες εφόσον ευοδωθούν οι ελπίδες για επέκταση της τουριστικής περιόδου μετά και τον εκτεταμένο εμβολιασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη για το ερχόμενο φθινόπωρο.

Με αρωγό την Alpha Bank διατηρήθηκε ο τζίρος τον Ιούλιο

Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χ.Α. για τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 68,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη οριακά 1% σε σχέση με τον Ιούνιο και 36% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, οφειλόμενη κυρίως στην εισαγωγή των νέων μετοχών της Alpha Bank από την ΑΜΚ αλλά και την εισαγωγή της εταιρείας στον MSCI Standard Index! Για να γίνει κατανοητή η συμβολή της Alpha Bank στον μέσο ημερήσιο τζίρο του Χ.Α., να σημειώσουμε ότι ο μέσος ημερήσιος τζίρος της Alpha Bank τον Ιούνιο ήταν 9,8 εκατ. ευρώ, έναντι 25,4 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο! Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο τρέχων μέσος ημερήσιος τζίρος του Χ.Α. για το 2021 (μέχρι και 30/7/2021) διαμορφώνεται στα 79,6 εκατ. ευρώ, ο Ιούλιος κινήθηκε 14,2% χαμηλότερα. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος για τον Αύγουστο (μέχρι και 18/8/2021) διαμορφώνεται ελαφρώς χαμηλότερα από 40 εκατ. ευρώ, έναντι 30 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2020 και 66 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2019 (τον Ιούλιο 2019 είχαν διεξαχθεί οι εθνικές εκλογές).

Έτσι, το μέσο πινακίδιο στο Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 2.676 ευρώ, έναντι 2.622 τον Ιούνιο και 1.917 ευρώ τον Ιούλιο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ιούλιος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες συνεδριάσεις μέσα στο 2021, με 22 ημέρες. Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώθηκε στα 61,7 δισ. ευρώ, ήτοι 6,1% υψηλότερα από τη μέση κεφαλαιοποίηση του 2021, η οποία βρίσκεται στα 58,2 δισ. ευρώ.

Σημαντικά συρρικνωμένη ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα στα χρηματιστηριακά παράγωγα τον Ιούλιο, καθώς ο μέσος αριθμός συμβολαίων διαμορφώθηκε στα 23.654 συμβόλαια, έναντι 78.264 τον Ιούνιο και 29.413 τον περασμένο Ιούλιο, ήτοι μείωση 20%. Ο αριθμός συμβολαίων που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο αποτέλεσε τον χαμηλότερο αριθμό για το 2021, καθώς κινήθηκε 62% χαμηλότερα από τον μέσο όρο του τρέχοντος έτους.

pin

Ατζέντα (24/8 - 29/8)

Σήμερα Τρίτη η Δούρος έχει προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ. Την Πέμπτη οι Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια αναμένεται να ανακοινώσουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2021 μετά το κλείσιμο της αγοράς, ενώ οι Αττικές Εκδόσεις έχουν προγραμματίσει την ετήσια τακτική γ.σ. Την ίδια ημέρα ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση για τη ΓΕΚΕ με 5,75 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει την τραπεζική χρηματοδότηση και τις καταθέσεις για τον Ιούλιο. Την Παρασκευή η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τον δείκτη κύκλου εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων και το χονδρικό εμπόριο αλλά και τον δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία.

Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη ανακοινώνονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου της Γερμανίας, ενώ το απόγευμα οι πωλήσεις νέων κατοικιών για τον Ιούλιο στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη, με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου, ανακοινώνεται ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία, ενώ το απόγευμα στις ΗΠΑ το φως της δημοσιότητας αναμένεται να δουν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών του Ιουλίου. Την Πέμπτη είναι η σειρά των ΗΠΑ να ανακοινώσουν τη μεταβολή του ΑΕΠ β’ τριμήνου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 6,5% (σε τριμηνιαία βάση). Την Παρασκευή ανακοινώνεται η προσωπική κατανάλωση για τον Ιούλιο, καθώς και οι πληθωριστικές προσδοκίες με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου στις ΗΠΑ από το Πανεπιστήμιο του Michigan. Το Σάββατο ολοκληρώνεται το προγραμματισμένο ετήσιο συμπόσιο Jackson Hοle, που λαμβάνει χώρα στην πόλη του Kάνσας των ΗΠΑ.

 

Του Δημοσθένη Τρίγγα

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text