Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Οι παγκόσμιες μετοχές ανεβαίνουν 7 μήνες σερί – Και τώρα τι;

Οι παγκόσμιες μετοχές ανεβαίνουν 7 μήνες σερί – Και τώρα τι;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι παγκόσμιες μετοχές ανεβαίνουν 7 μήνες σερί – Και τώρα τι;

Ωθούμενος από τις εξαιρετικές επιδόσεις των μεγαλύτερων δεικτών της Wall Street αλλά και από επί μέρους ανοδικές κινήσεις σε άλλες μεγάλες αγορές του πλανήτη, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country World ολοκλήρωσε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. Συμπληρώθηκαν επτά μήνες διαδοχικών κερδών για τις απανταχού μετοχές, με τον εν λόγω δείκτη να ενισχύεται μέσα στο 2021 κατά 14,7%.

Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι, μόνο φέτος, ο S&P 500 κερδίζει ήδη άνω του 20% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 ενισχύεται σχεδόν κατά 18%, είναι εύλογο να αναρωτιούνται πολλοί αν οι μετοχές μπορούν –μετά το σοκ της πανδημίας και το κραχ του Μαρτίου 2020– να ανεβαίνουν… για πάντα. Η ιστορία δείχνει ότι οι επενδυτές ανησυχούν όταν καταγράφονται διαδοχικά ιστορικά υψηλά γιατί πολύ απλά περιμένουν τη στιγμή που θα έρθει μία μεγάλη και απότομη διόρθωση και είναι φυσιολογικό να θέλουν να είναι προετοιμασμένοι. Πότε θα έρθει όμως αυτή η στιγμή; Κάνε με προφήτη να σε κάνω πλούσιο...

Το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι στις αγορές δεν μπορεί να απαντηθεί έτσι απλά, πόσο μάλλον όταν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της πανδημίας. Από την πορεία του κορονοϊού θα εξαρτηθεί το άνοιγμα της οικονομίας και κατ’ επέκταση το πόσο θα αυξηθούν τα εταιρικά κέρδη αλλά και το ποιοι κλάδοι θα ωφεληθούν περισσότερο.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι μετοχές αμέσως μετά την επίτευξη ιστορικών υψηλών, συνήθως σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με το μέσο όρο τους. Όπως προκύπτει από ανάλυση της UBS σε στοιχεία που πηγαίνουν πίσω έως το 1960, οι μετοχές αφού καταγράψουν νέα ιστορικά υψηλά, ενισχύονται κατά μέσο όρο περαιτέρω κατά 11,7% στο αμέσως επόμενο δωδεκάμηνο.

Σε αυτό το σημείο έρχεται η JPMorgan να ταράξει τα νερά, υποστηρίζοντας ότι αυτοί που κρατάνε ζωντανές τις μετοχές είναι οι ερασιτέχνες επενδυτές που κάνουν trading μέσω της Robinhood. Τι μπορεί να προκαλέσει τη διόρθωση που πολλοί περιμένουν; «Μέχρι στιγμής φέτος, οι μικροεπενδυτές αγοράζουν μετοχές και equity funds με τόσο σταθερό και ισχυρό ρυθμό που η διόρθωση μοιάζει απίθανη», αναφέρει σε χθεσινό του σημείωμα ο αναλυτής της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου, Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου.

Η JPMorgan τονίζει ότι οι ροές σε equity funds φέτος είναι ήδη πάνω από τα 700 δισ. δολάρια (πάνω από 1 τρισ. δολάρια σε ετησιοποιημένη βάση), ξεπερνώντας κατά πολύ το ιστορικό υψηλό των 629 δισ. δολαρίων που καταγράφηκε (όχι σε 8 μήνες αλλά στο σύνολο του έτους) το 2017. Οι ροές αυτές δεν έχουν μόνο ωθήσει τις μετοχές υψηλότερα αλλά έχουν αναγκάσει και άλλους επενδυτές, πολλές φορές 20άρηδες, να μπουν στο παιχνίδι των αγορών.

Οι αναλυτές του οίκου εστιάζουν στον δείκτη κατανομής μετοχών μη τραπεζικών επενδυτών παγκοσμίως, ο οποίος δείχνει ότι η κατανομή μετοχών βρίσκεται στην παρούσα φάση στο 46%, επίπεδο ελαφρώς χαμηλότερο από το 47,6% που καταγράφηκε το 2018 και ήταν το υψηλότερο στη μετά-Lehman εποχή. Με τη Fed να αναμένεται να προβεί σε αλλαγές της πολιτικής της, η στενή παρακολούθηση του συγκεκριμένου δείκτη είναι κρίσιμη στο επόμενο διάστημα.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που κάνουν τους αναλυτές να πιστεύουν ότι η συνέχιση του ράλι όχι μόνο δεν είναι απίθανη αλλά θα μπορούσε να είναι και δικαιολογημένη, από τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία έχει μπροστά της 1-2 χρόνια ισχυρής ανάπτυξης και οι κεντρικές τράπεζες δεν τολμούν ακόμη να τραβήξουν το χαλί της ρευστότητας κάτω από τα πόδια των επενδυτών.

Βέβαια, οι επενδυτές που θέλουν να… κοιμούνται ελαφρώς πιο ήσυχα τα βράδια μπορούν να εξετάσουν και άλλες λύσεις. Σύμφωνα με την UBS, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε hedge funds και options, ή να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους σε επιλεγμένες αμυντικές μετοχές στην περίπτωση που έχουν υπερβολικά ρίσκα στο χαρτοφυλάκιό τους.

 

Κωσταντίνος Μαριόλης

Πηγή: liberal.gr

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text