Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | "Καμπανάκι" κινδύνου χτυπά η Moody’s για την παραλλαγή Όμικρον, σε αγορές και οικονομία

"Καμπανάκι" κινδύνου χτυπά η Moody’s για την παραλλαγή Όμικρον, σε αγορές και οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον θέτει νέα απειλή για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τις αγορές, και τις προοπτικές πληθωρισμού, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τους υγειονομικούς κινδύνους και αρκετές χώρες έχουν επιβάλει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιεί η Moody’s σε νέα έκθεσή της. Αυτοί οι περιορισμοί, όπως εκτιμά, πιθανότατα θα αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες, έως ότου οι επιστήμονες μάθουν περισσότερα για την παραλλαγή.

Η εμφάνιση της Όμικρον υπογραμμίζει την άποψη της Moody’s ότι η πανδημία COVID-19 παραμένει απειλή για την υγεία, καθώς και κύρια πηγή αβεβαιότητας για την παγκόσμια οικονομία αλλά και παράγοντας αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών. "Αυτή τη στιγμή, διατηρούμε τις μακροοικονομικές μας προβλέψεις επειδή οι πληροφορίες σχετικά με την παραλλαγή και τις πολιτικές ενέργειες που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα δεν υποστηρίζουν ακόμη μια σημαντική αλλαγή στις εκτιμήσεις, οι οποίες βασίστηκαν στην προσδοκία ότι ο ιός σταδιακά θα γίνει ενδημικός και η έξοδος από την πανδημία θα είναι ανώμαλη και απρόβλεπτη", τονίζει ο οίκος, ανοίγοντας "παράθυρο" για πιθανές υποβαθμίσεις προσεχώς όταν αποσαφηνιστεί η επικινδυνότητα της Όμικρον και οι επιπτώσεις της και υλοποιηθεί ένα αρνητικό σενάριο.

Το μέγεθος της απειλής θα εξαρτηθεί από τη μεταδοτικότητα και τη μολυσματικότητα της νέας παραλλαγής, τονίζει ο οίκος. Καθώς πολλές χώρες κινούνταν σε μια φαινομενική ομαλότητα μετά την πανδημία, η παραλλαγή αυτή έχει προκαλέσει νέα αβεβαιότητα. Ωστόσο, η εμπειρία μετά την εμφάνιση άλλων παραλλαγών, ιδίως της παραλλαγής Δέλτα, και οι πολιτικές δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση διαδοχικών κυμάτων λοιμώξεων, παρέχουν κάποια βάση για τον προσδιορισμό των παραγόντων που θα καθορίσουν τον οικονομικό και πιστωτικό αντίκτυπο της Όμικρον, εξηγεί η Moody’s.

Η Όμικρον φαίνεται να έχει εντοπιστεί νωρίς, γεγονός που αυξάνει την ικανότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να λάβουν μέτρα για να επιβραδύνουν την εξάπλωσή της. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν αυτή η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική ή πιο σοβαρή από άλλα στελέχη του ιού ή σε ποιο βαθμό τα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες παρέχουν προστασία έναντι σοβαρής ασθένειας. Ωστόσο, η συνεχής πρόοδος στις παγκόσμιες προσπάθειες εμβολιασμού και η συμμόρφωση του κοινού με τη χρήση εργαλείων όπως οι μάσκες και η κοινωνική απόσταση, θα είναι σημαντικοί παράγοντες για τον προσδιορισμό του οικονομικού αντίκτυπου της νέας παραλλαγής. Οι χώρες με εξασφαλισμένη προμήθεια αποτελεσματικών εμβολίων και υψηλά επίπεδα αποδοχής εμβολίων από το κοινό, θα παραμείνουν σε καλύτερη θέση, τονίζει ο οίκος.

Τα χαρακτηριστικά του ιού θα διαμορφώσουν επίσης την πολιτική και την "απάντηση" του ιδιωτικού τομέα. Εάν τελικά οι αξιωματούχοι προσδιορίσουν ότι η Όμικρον ενέχει υψηλό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και εάν η παραλλαγή αποδειχθεί δύσκολο να περιοριστεί με περιορισμούς στα σύνορα - παρόμοια με την εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα - οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε πολλές χώρες πιθανότατα θα επιβάλουν ανανεωμένους περιορισμούς κινητικότητας. Η σοβαρότητα των περιορισμών θα ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ειδική κατάσταση της δημόσιας υγείας σε κάθε χώρα, η δημόσια υποστήριξη για περιορισμούς και η προθυμία των αρχών να επωμιστούν το οικονομικό και πολιτικό κόστος που σχετίζεται με τους περιορισμούς.

Η εμφάνιση της νέας παραλλαγής έρχεται επίσης σε μια περίοδο εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης, με προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, αυξημένο πληθωρισμό και ελλείψεις στην αγορά εργασίας, όπως τονίζει η Moody’s. Η διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων που προκύπτει από την εξάπλωση της νέας παραλλαγής θα μπορούσε να αποτρέψει τη χαλάρωση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού, μειώνοντας την παραγωγική ικανότητα και τροφοδοτώντας περαιτέρω πιέσεις κόστους σε τομείς που εκτίθενται σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Από την πλευρά της ζήτησης, ο φόβος της μόλυνσης θα μπορούσε να αποτρέψει μεγάλο ποσοστό ατόμων από την ενασχόληση με δραστηριότητες που απαιτούν στενή επαφή. Έτσι, η ζήτηση θα μπορούσε να μειωθεί για υπηρεσίες που κυμαίνονται από τη φιλοξενία έως τα ταξίδια, σε μια εποχή που οι δαπάνες που σχετίζονται με τις διακοπές, συνήθως αυξάνονταν.

Επιπλέον, αναφέρει ο οίκος, τα επιχειρηματικά σχέδια για σταδιακή επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα μετά την πανδημία, είναι πλέον αβέβαια. Μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για τη συνολική κατάσταση της πανδημίας, ο φόβος της COVID-19 και οι νέοι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια θα συνεχίσουν να περιορίζουν την προσφορά εργασίας.

Οι οικονομίες ποικίλλουν ως προς την ικανότητά τους να αντέξουν ένα ακόμη κύμα μολύνσεων, επισημαίνεται στην έκθεση. Σε περίπτωση που η νέα παραλλαγή οδηγήσει σε ένα άλλο αυξανόμενο κύμα κρουσμάτων, οι οικονομίες που θα πληγούν περισσότερο θα είναι αυτές με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό και χαμηλότερη ικανότητα παροχής πρόσθετης δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής στήριξης για να αντισταθμιστεί ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη. Εάν η παραλλαγή επηρεάσει την όρεξη για ρίσκο στις αγορές, θα προκαλούσε περαιτέρω χρηματοοικονομικό στρες στους εκδότες τίτλων με μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Για παράδειγμα, οι χώρες των αναδυόμενων αγορών που βασίζονται στις διεθνείς αγορές για δανεισμό ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους αναχρηματοδότησης.

Οι αναπτυγμένες οικονομίες, βοηθούμενες τα αποτελεσματικά εμβολίων, τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και την εκτεταμένη πολιτική υποστήριξη στον ιδιωτικό τομέα τομέα, είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει η νέα παραλλαγή από ό,τι οι χώρες των αναδυόμενων αγορών. Αλλά η διστακτικότητα για τα εμβόλια παραμένει εμπόδιο για την ανάκαμψη σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανεπτυγμένων οικονομιών, καταλήγει η Moody’s.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή : capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text