Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Σε τροχιά αναδιάρθρωσης ο κλάδος των τυροκομικών - Γιατί συγχωνεύονται ΔΟΜΟΚΟΣ και ΗΠΕΙΡΟΣ

Σε τροχιά αναδιάρθρωσης ο κλάδος των τυροκομικών - Γιατί συγχωνεύονται ΔΟΜΟΚΟΣ και ΗΠΕΙΡΟΣ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε τροχιά αναδιάρθρωσης ο κλάδος των τυροκομικών - Γιατί συγχωνεύονται ΔΟΜΟΚΟΣ και ΗΠΕΙΡΟΣ

Σε τροχιά αναδιάρθρωσης εισέρχεται ο εγχώριος κλάδος των τυροκομικών, καθώς ο εντεινόμενος ανταγωνισμός που κυριαρχεί στο χώρο των τροφίμων απαιτεί άμεση προσαρμογή στο διαρκώς μεταλλασσόμενο περιβάλλον.

O κλάδος των τροφίμων έχει αποδείξει άλλωστε, τους τελευταίους μήνες, πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για νέα deals με αμοιβαία οφέλη και μεγάλες συνέργειες για το ελληνικό επιχειρείν, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Υπό το πρίσμα αυτό και με στόχο τη δημιουργία περαιτέρω οικονομιών κλίμακας στο κόστος παραγωγής και λειτουργίας, ο Όμιλος ΟΠΤΙΜΑ αποφάσισε να προχωρήσει στη συγχώνευση δύο κορυφαίων εταιρειών του, της ΔΟΜΟΚΟΣ Α.Ε  και της γαλακτοβιομηχανίας ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ. Η συγχώνευση πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου, ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα πλεονεκτήματα των δύο εταιρειών και να υπάρξουν συνέργειες που θα καταστήσουν τη νέα εταιρεία πιο ισχυρή, πιο αποδοτική και πιο ευέλικτη στο ελληνικό επιχειρείν.

Πλέον, μετά τη συγχώνευση, η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ θα ενισχύσει το αποτύπωμά της στον κλάδο των τυροκομικών, αφού θα διαθέτει πλέον τρεις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής, σε τρεις διαφορετικές ζώνες Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ): Φέτα και Κεφαλογραβιέρα στην Άρτα, Κασέρι και Μανούρι στην Ελασσόνα, Κατίκι Δομοκού στον Δομοκό.

Από το 2017 που απέκτησε τη ΔΟΜΟΚΟΣ Α.Ε., παραγωγό του δημοφιλούς τυριού «Κατίκι Δομοκού Ορεινές Πλαγιές», η ΟΠΤΙΜΑ επένδυσε συστηματικά στην ανάπτυξη του εμβληματικού αυτού ΠΟΠ τυριού, με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής και ποιοτικού ελέγχου του, ώστε το προϊόν να φτάνει σταθερά φρέσκο στους καταναλωτές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η συνολική επένδυση του ομίλου ΟΠΤΙΜΑ στη ΔΟΜΟΚΟΣ έφτασε τα 14 εκατ. ευρώ.

Η ΔΟΜΟΚΟΣ ΑΕ

Το 1972 ξεκινά τη λειτουργία του το τυροκομείο της οικογένειας Αθανασίου στο Περιβόλι Δομοκού. Το Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές» ξεκίνησε να παράγεται από το 1994.

Το 2000 εξαγοράζεται κατά 70% από την εταιρεία αλλαντικών ΝΙΚΑΣ, ενώ το 2005 ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου τυροκομείου με συνολική έκταση 17.475 τ.μ. και ξεκινά η λειτουργία του.

Τον Οκτώβριο του 2017 η Δομοκός Α.Ε. εξαγοράστηκε από την ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε και μόλις μέσα σε ένα χρόνο, η ΟΠΤΙΜΑ επένδυσε στο εργοστάσιο 2,5 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη της μάρκας Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές» με στόχο τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής του, αλλά και την ανανέωση της εικόνας του. Σήμερα, η διαδικασία παραγωγής έχει αυτοματοποιηθεί πλήρως, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της δομής, της υφής και της γεύσης του τυριού, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται η παραδοσιακή συνταγή, που απαιτεί το στράγγισμα του τυριού με «τσαντίλα».

Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1994 στον Αμμότοπο Άρτας, λανσάροντας ως πρώτα προϊόντα στην ελληνική αγορά τη Φέτα, την Κεφαλογραβιέρα και τη Μυζήθρα.

Η ΗΠΕΙΡΟΣ λάνσαρε πρώτη τη συσκευασμένη φέτα σε άλμη, για την καλύτερη συντήρησή της και από τότε συνεχίζει να καινοτομεί διαρκώς. Σήμερα η εταιρεία έχει ηγετικό μερίδιο στην ελληνική αγορά, ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιείται σε 23 χώρες του εξωτερικού και στις 5 ηπείρους.

Σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής και συσκευασίας τυροκομικών προϊόντων, στον Αμμότοπο της Άρτας, η εταιρεία επεξεργάζεται ετησίως πάνω από 32.000 τόνους 100% ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος για την παραγωγή των προϊόντων της, συνθέτοντας μια πλήρη γκάμα ελληνικών παραδοσιακών τυριών (Φέτα ΠΟΠ, Λευκά Τυριά, Τυρογάλακτος, Κίτρινα Σκληρά και Κίτρινα Ημίσκληρα Τυριά).

Οι κυριότεροι σταθμοί στην πορεία της ΟΠΤΙΜΑ

Το 1974, ο Παντελής Παντελιάδης και η σύζυγός του Ουρανία - με εφόδια τις σπουδές τους στη Βιέννη και στο Αμβούργο και τις γνώσεις και εμπειρίες τους από το χώρο των τροφίμων στην Ελλάδα - αποφασίζουν να ιδρύσουν τη δική τους εταιρεία, με στόχο και όραμα να γίνει μία από τις μεγάλες εταιρείες στον τομέα των τροφίμων της χώρας. Αισιόδοξοι για το μέλλον, δίνουν στην εταιρεία ένα αισιόδοξο όνομα… Έτσι ξεκίνησε η ΟΠΤΙΜΑ, που αρχικά στεγάστηκε στον Πύργο των Αθηνών.

Το 1978 η ΟΠΤΙΜΑ ανοίγει γραφείο στη Θεσσαλονίκη και εξαπλώνεται, μέσω αντιπροσώπων, σε όλη την Ελλάδα. Αρχικά δραστηριοποιείται εισάγοντας κονσέρβες κρέατος και γάλατα εβαπορέ, ενώ το 1979, γίνεται η μεγάλη και σαφής στροφή προς το τυρί, που θα την οδηγήσει εκεί που βρίσκεται σήμερα. Εισάγεται στην Ελλάδα το Adoro αλλά και το θρυλικό Kerrygold, που τότε ήταν παντελώς άγνωστο και σήμερα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα τυριά του Έλληνα καταναλωτή.

Το 1981 η ΟΠΤΙΜΑ γίνεται ανώνυμη εταιρεία, ενώ το 1982 εξαπλώνεται, δημιουργώντας τμήματα πωλήσεων και κέντρα διανομής στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη.

Το 1984 ξεκινά τη λειτουργία του το κέντρο διανομής Βορείου Ελλάδος της ΟΠΤΙΜΑ στη Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια χρονιά η Ελλάδα πλέον μαθαίνει πως έλεγαν εκείνο το τυρί που έδειχναν τότε στην τηλεόραση: Ήταν το Κerrygold…

Ήταν το 1995 όταν η πορεία δυο μεγάλων εταιρειών συναντιέται, με την ΟΠΤΙΜΑ να αναλαμβάνει αποκλειστικά τη διανομή των προϊόντων της εταιρείας ΗΠΕΙΡΟΣ. Δύο χρόνια αργότερα, η ΗΠΕΙΡΟΣ εντάσσεται και ιδιοκτησιακά στην οικογένεια της ΟΠΤΙΜΑ. Έτσι, ξεκινά μια νέα εποχή καταξίωσης και ανάπτυξης, παγκοσμίως, για τα παραδοσιακά τυριά της Ελλάδας.

Το 2001 η εταιρεία μπαίνει δυναμικά στην αγορά της κρέμας γάλακτος, με το λανσάρισμα των κρεμών Adoro, ενώ το 2005 λανσάρεται το Dirollo , που σήμερα με πάνω από 10 κωδικούς, είναι η πληρέστερη σειρά τυριών με χαμηλά λιπαρά. Ένα χρόνο αργότερα ξεκινούν οι εξαγωγές στην Κύπρο, ενώ το 2007 η ΟΠΤΙΜΑ, εκτιμώντας τις τάσεις στον τομέα της υγιεινής διατροφής, λανσάρει το Λογάδι ΗΠΕΙΡΟΣ, το παραδοσιακό τυρί με την ιδιαίτερα πλούσια γεύση και με μόνο 17% λιπαρά. Το 2009 η εταιρεία αναλαμβάνει τη διανομή για το «Ταλαγάνι», το χειροποίητο τυρί σχάρας από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, ενώ το 2012 το «Ταλαγάνι» παράγεται πλέον στο εργοστάσιο της ΗΠΕΙΡΟΣ, ακολουθώντας πάντα την παραδοσιακή συνταγή.

Σήμερα η ΟΠΤΙΜΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές τυροκομικών στην Ελλάδα, αφού διακινεί περισσότερους από 35.000 τόνους εμπορευμάτων ετησίως. Το δίκτυο διανομής καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, εξυπηρετώντας πάνω από 2.000 σημεία πώλησης.

Πυρετός διεργασιών στον κλάδο

Οι κινήσεις αναδιάρθρωσης στον Όμιλο ΟΠΤΙΜΑ δεν είναι τυχαίες, καθώς λαμβάνουν χώρα σε μια χρονική συγκυρία που σημαδεύεται από ευρύτερες διεργασίες στον εγχώριο κλάδο των γαλακτοκομικών και κατ’ επέκταση τυροκομικών προϊόντων. Το τοπίο μεταβάλλεται διαρκώς μπροστά σε ένα συνεχές «κυνήγι» επιχειρηματικών ευκαιριών, με τον ανταγωνισμό να εντείνεται και τις ζυμώσεις να είναι πυρετώδεις.

Μόλις πριν από έναν μήνα και στο πλαίσιο του πλάνου ανάπτυξης του γαλακτοκομικού βραχίονα του Ομίλου Vivartia, η ΔΕΛΤΑ (θυγατρική της Vivartia) απέκτησε τη Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός ΑΕ - μια μικρή εταιρεία που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων - προκειμένου να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της προς αυτή την κατεύθυνση. Η κίνηση αυτή φέρει τις ευλογίες του νέου βασικού μετόχου της Vivartia, του αμερικανικού fund CVC Capital Partners, που εδώ και αρκετό καιρό έχει επιβεβαιώσει πως ο εγχώριος κλάδος των τροφίμων και δη ο κλάδος των γαλακτοκομικών βρίσκονται ψηλά στην επενδυτική του σκακιέρα.

Μέσα από την απόκτηση - πριν από περίπου έναν χρόνο - του 92,8% της Vivartia, η CVC Capital Partners ελέγχει τη ΔΕΛΤΑ και ένα ποσοστό άνω του 40% της ΜΕΒΓΑΛ. Ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί, προχωρώντας λίγο καιρό αργότερα και στην απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού στην εταιρεία ΔΩΔΩΝΗ, μεταβάλλοντας ισορροπίες και συσχετισμούς στον εγχώριο κλάδο των γαλακτοκομικών.

 

Μαρίνα Φούντα

Πηγή: insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text