Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Το ντόμινο που θα φέρει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Το ντόμινο που θα φέρει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το ντόμινο που θα φέρει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Το προτεινόμενο εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων, εφόσον τελικά εφαρμοστεί, θα διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, καθώς απαιτεί αναπροσανατολισμό των εμπορικών ροών από άλλες περιοχές και αξιοποίηση της πλεονάζουσας χωρητικότητας, αναφέρει η Fitch Ratings.

Σύμφωνα με την ανάλυσή της, η απαγόρευση της ΕΕ θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου τρία εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (MMbpd) αργού πετρελαίου και περίπου 2Mbpd προϊόντων πετρελαίου που εισάγονται στο μπλοκ από τη Ρωσία, με βάση τα στοιχεία του 2019 που αντικατοπτρίζουν τις τυπικές εμπορικές ροές πριν από την πανδημία.

Η Ρωσία θα πρέπει να είναι σε θέση να ανακατευθύνει ένα μέρος των εξαγωγών στην Ασία, αν και αυτό θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από την προτεινόμενη από την ΕΕ απαγόρευση ασφάλισης για τη ρωσική πετρελαϊκή ναυτιλία. Η απαγόρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής παραγωγής της Ρωσίας κατά 2 ΜΜbpd-3MMbpd έως το τέλος του 2022.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στη Ρωσία ήταν σταθερή το 1ο τρίμηνο, αλλά άρχισε να μειώνεται τον Απρίλιο. Με βάση διάφορες πηγές, η παραγωγή μπορεί να έχει μειωθεί κατά περίπου 1 ΜΜbpd ή περίπου 10%, αν και η Ρωσία έχει σταματήσει να αποκαλύπτει τα στοιχεία παραγωγής της. Διάφορες κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα από τους αγοραστές επηρεάζουν τη ζήτηση για ρωσικό πετρέλαιο και τα επίπεδα παραγωγής.

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου ήταν σε γενικές γραμμές ισορροπημένη το 1ο τρίμηνο του 2022 μετά από ένα σημαντικό έλλειμμα το 2021 που προκλήθηκε από την ανάκαμψη της ζήτησης και την αργή αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Προηγουμένως περιμέναμε ότι θα προκύψει πλεόνασμα προσφοράς το 2022, αλλά δεδομένων των μειωμένων ροών πετρελαίου από τη Ρωσία, είναι πιο πιθανό ότι θα παραμείνει περιορισμένη βραχυπρόθεσμα. Ως εκ τούτου, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια, δεδομένου του ελλείμματος και γεωπολιτικών εντάσεων.

Η παρατεταμένη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ+, εξαιρουμένης της Ρωσίας, υπερβαίνει τα 4 ΜΜbpd, εκ των οποίων περίπου 2Mbpd και 1MMbpd βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντίστοιχα. Επιπλέον, το Ιράν θα μπορούσε σταδιακά να προσθέσει περίπου 1 ΜΜbpd στην αγορά εάν σημειωθεί πρόοδος στην πυρηνική του συμφωνία. Η παραγωγή των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να αυξηθεί έως και 1 ΜΜbpd φέτος, υποκινούμενη από τις υψηλότερες τιμές και την αυξημένη δραστηριότητα γεώτρησης.

Εάν η ΕΕ συμφωνήσει τελικά το εμπάργκο, η ισορροπία της αγοράς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές του ΟΠΕΚ+, ιδιαίτερα από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο παραγωγό του. Ο ΟΠΕΚ+ δεν άλλαξε την πολιτική του μετά την πανδημία να προσθέτει το μέγιστο 0,4 εκ βαρέλια ημερησίως στην προσφορά πετρελαίου κάθε μήνα, αλλά η απόφαση αυτή λήγει τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ (εκτός της Ρωσίας) θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν εκ νέου την αγορά εάν επιβληθεί το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και οι τιμές του πετρελαίου απειληθούν να αυξηθούν σε επίπεδα που θεωρούνται εξαιρετικά μη βιώσιμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

 

Πηγή: Reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text