Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 241 | ΔΕΗ: Ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της με "'έτοιμα" MW

ΔΕΗ: Ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της με "'έτοιμα" MW

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

 

 

 

 

ΔΕΗ

Ενισχύει το χαρτοφυλάκιο της με “έτοιμα” MW

Στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, βρίσκεται ο διαγωνισμός για την εξαγορά της Volterra, θυγατρικής του Ομίλου Avax. Στην τελική φάση της διαδικασίας, βρίσκονται οι εταιρίες, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και ο ισπανικός πολυεθνικός Όμιλος Iberdrola.

Αυτή την στιγμή, η Volterra, διαθέτει αιολικά πάρκα σε λειτουργία, συνολικής ισχύς 59,7 MW, ενώ προς κατασκευή βρίσκονται αιολικά πάρκα 36 MW και υπό ανάπτυξη 175,4 MW. Στην κατηγορία των φωτοβολταϊκών πάρκων, διαθέτει σε λειτουργία πάρκο συνολικής ισχύς 2,65MW. Τέλος υπό κατασκευή βρίσκονται δύο σταθμοί αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 52,4 MW. Δείτε εδώ αναλυτικά.

Σύμφωνα με την τελευταία παρουσίαση, που έκανε η ΔΕΗ για τα αποτελέσματα του α΄τριμήνου 2022, η τρέχουσα εγκατεστημένη ισχύς της εταιρίας είναι 239 MW, ενώ παράλληλα για το 2022 βρίσκονται υπό κατασκευή έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύς 250 MW. Ο προγραμματισμός της ΔΕΗ, θέλει την συνολική εγκατεστημένη ισχύ να φτάνει το 1,5 GW προς τα τέλη, περίπου, του 2023, στην συνέχεια να φτάσει τα 3 GW μέχρι το 2024 και μέχρι το 2025 να φτάσει περίπου τα 5 GW. Δείτε αναλυτικά τον προγραμματισμό, στην σελίδα 16 της παρουσίασης, (εδώ).

Η κίνηση εξαγοράς της Volterra, μας περνάει το μήνυμα, ότι η ΔΕΗ, προσπαθεί να φτάσει όλο και πιο κοντά στον στόχο της και μέσω εξαγορών, οι οποίες θα της προσφέρουν  “έτοιμα” MW για να τα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο της.

Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, σε άρθρο μας σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση (εδώ), οι περισσότερες ελληνικές εταιρίες παραγωγής και εμπορίας ρεύματος, ή του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, δεν ήταν έτοιμες να ανταπεξέλθουν στην τόσο γρήγορη αλλαγή, προς τις πιο “καθαρές” μορφές ενέργειας”, με αποτέλεσμα, κατά την τελευταία διετία, να δρουν βιαστικά, προγραμματίζοντας υπέρογκα σχέδια για ΑΠΕ, με μεγάλο κόστος, που ίσως να μην καταφέρουν να εκπληρώσουν. Οι εξαγορές μικρών μονάδων, “ευκαιριακών” προμηθευτών, που έχουν άλλη κύρια δραστηριότητα, ίσως αποτελούσε μια λύση, στον αγώνα της γρήγορης ανάπτυξης ισχύος και κατάληψης μιας αξιόλογης θέσης στην αγορά. Διαβάστε σχετικό άρθρο εδώ.

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text