Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Bloomberg: Ψηλά ο πήχης φέτος τα Χριστούγεννα για το παραδοσιακό ράλι του ευρώ

Bloomberg: Ψηλά ο πήχης φέτος τα Χριστούγεννα για το παραδοσιακό ράλι του ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Bloomberg: Ψηλά ο πήχης φέτος τα Χριστούγεννα για το παραδοσιακό ράλι του ευρώ

Μετά τον καλύτερο μήνα του ευρώ από το 2010, οι traders που υπολογίζουν σε ένα παραδοσιακό ράλι στο τέλος του έτους, μπορεί να απογοητευτούν, σχολιάζει το Bloomberg.

Η ιστορία δείχνει ότι το ενιαίο νόμισμα τείνει να κερδίζει έναντι του δολαρίου τον Δεκέμβριο. Αλλά μετά από μια άνοδο άνω του 5% τον Νοέμβριο, ο πήχης για περαιτέρω εποχιακή ευθυμία είναι πολύ υψηλότερος.

Αυτό ισχύει ακόμη και πριν οι επενδυτές λάβουν υπόψη τους μια σειρά από μακροοικονομικούς αντίξοους παράγοντες για την περιοχή, καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή ενεργειακή κρίση αυτό το χειμώνα. Βάλτε και μερικές σημαντικές συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών και οι ταύροι του ευρώ έχουν πολλούς κινδύνους να αντιμετωπίσουν.

"Η εποχιακή τάση του ευρώ είναι ισχυρή, αλλά το ράλι τον Οκτώβριο και ιδίως τον Νοέμβριο μπορεί να σημαίνει ότι η κίνηση έχει ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι συνήθως", δήλωσε ο Nτέρεκ Χάλπενι, επικεφαλής έρευνας στην MUFG, ο οποίος βλέπει πτώση του ευρώ στην ισοτιμία στις αρχές του 2023. "Τα θεμελιώδη στοιχεία για ένα διαρκές ξεπούλημα του δολαρίου ΗΠΑ δεν είναι ακόμη πραγματικά στη θέση τους".

Το ευρώ εκτινάχθηκε τον περασμένο μήνα, καθώς τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της αποδυνάμωσαν το δολάριο και οι επενδυτές υπέθεσαν ότι η Κίνα θα ανοίξει εκ νέου την οικονομία της. Ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο ρυθμός της ύφεσης της ζώνης του ευρώ έχει επιβραδυνθεί, αύξησαν επίσης τις ελπίδες ότι η ευρέως αναμενόμενη ύφεση μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο σοβαρή από ό,τι αρχικά φοβόταν.

Οι εποχικές τάσεις των νομισμάτων συχνά απορρίπτονται ως απλή σύμπτωση, αν και το επιχείρημα για ροές που εξαρτώνται από τον χρόνο είναι πιο εύλογο για τον Δεκέμβριο. Είναι η εποχή που οι επενδυτές κλείνουν τις θέσεις τους, καθώς η ρευστότητα εξατμίζεται ενόψει της περιόδου των διακοπών, ενώ οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων στο τέλος του έτους μπορούν να προκαλέσουν ροές επαναπατρισμού.

Το ευρώ έχει σημειώσει ράλι σε 15 από τους 23 Δεκέμβριους (σ.σ. 15 στις 23 φορές, τα τελευταία 23 χρόνια κατά το μήνα Δεκέμβριο) από την ίδρυσή του. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα μέσο ράλι 1,5% - υπερδιπλάσιο του επόμενου καλύτερου μήνα.

Οι ιστορικές επιδόσεις μπορεί να είναι εν μέρει υποπροϊόν των αρνητικών επιτοκίων της Ευρώπης, λέει ο Σάιμον Χάρβεϊ, επικεφαλής ανάλυσης νομισμάτων της Monex Europe. Θα υπήρχαν εκροές κεφαλαίων από την Ευρώπη, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερη απόδοση αλλού, μόνο και μόνο για να επιστρέψουν αυτές οι ροές στην πατρίδα τους κατά τη διάρκεια των περιόδων αναφοράς στο τέλος του έτους.

Αλλά τώρα, οι αγορές παλεύουν με ένα νέο καθεστώς πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων.

"Η φετινή χρονιά θα είναι ενδιαφέρουσα για δύο λόγους: η ισχύς του δολαρίου έχει ήδη περικοπεί καθ' όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου μετά την ανακοίνωση του ΔΤΚ του Οκτωβρίου και η ΕΚΤ έχει εξέλθει από τα αρνητικά επιτόκια".

Κίνδυνοι επιτοκίων

Οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να αυξηθούν στα μέσα του μήνα, όταν τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένεται να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Εάν η Fed συνεχίσει να επισημαίνει τους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές να επιστρέψουν στο δολάριο εις βάρος του ευρώ. Περαιτέρω ενδείξεις για τις πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να προκύψουν από τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, τις αιτήσεις ανεργίας και το κλίμα.

"Δεδομένης της εγγύτητας των βασικών αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών στα μέσα του μήνα, όταν η ρευστότητα θα αρχίσει να φθίνει, μια διόρθωση του ευρώ εξακολουθεί να αποτελεί ρεαλιστικό κίνδυνο", δήλωσε ο Jeremy Stretch, επικεφαλής στρατηγικής G10 FX στην CIBC στο Λονδίνο.

Ο καιρός επίσης θεωρείται όλο και περισσότερο ως σημαντική απειλή για τα κέρδη του νομίσματος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι θερμοκρασίες είναι έτοιμες να πέσουν στη Βόρεια Ευρώπη, δοκιμάζοντας την ετοιμότητα της περιοχής για τον χειμώνα εν μέσω περιορισμένων προμηθειών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Είναι ένας κίνδυνος που αναγνωρίζεται ακόμη και από τους υποστηρικτές του ευρώ, όπως ο στρατηγικός αναλυτής της Nomura, Τζόρνταν Ρότσεστερ. Ο ίδιος αναμένει μια άνοδο στα 1,08 δολάρια στα μέσα Δεκεμβρίου, προτού χτυπηθεί το 1,10 δολάριο στα τέλη Ιανουαρίου. Οι τάσεις της εποχικότητας πρέπει να λαμβάνονται με μια "πρέζα αλάτι", παραδέχεται, θεωρώντας τον καιρό και τις τιμές της ενέργειας ως τον κύριο κίνδυνο για την έκκλησή του.

"Δεν θα δίναμε μεγάλη βαρύτητα μόνο στην εποχικότητα. Αντίθετα, είναι πιθανό να είναι οι μακροοικονομικοί παράγοντες και οι παράγοντες ροής που θα καθορίσουν τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες της δράσης των τιμών", λέει, αναφέροντας τα θετικότερα ευρωπαϊκά οικονομικά στοιχεία και τις εισροές σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια του ευρώ. "Θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά την πρόγνωση του καιρού και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο".

Οι κινήσεις των νομισμάτων προς οποιαδήποτε κατεύθυνση θα μπορούσαν επίσης να επιδεινωθούν καθώς η ρευστότητα αραιώνει ενόψει των εορτών στο τέλος του έτους, σύμφωνα με τον Μπραντ Μπέχτελ, στρατηγικό αναλυτή συναλλάγματος στην Jefferies στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, οι χώροι διαπραγμάτευσης φέτος μπορεί επίσης να παραγκωνιστούν από τους αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το οποίο ολοκληρώνεται μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, πρόσθεσε.

"Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια κίνηση προς το 1,10 ή ακόμη και την ισοτιμία", είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η κίνηση προς το 1,00 είναι η πιο πιθανή επιλογή, δεδομένου ότι αναμένει ότι το ξεπούλημα του δολαρίου θα μειωθεί αυτόν τον μήνα.

 

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text