Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Χρηματιστήρια: Τρεις κορυφαίοι οίκοι βλέπουν βουτιά άνω του 20% το 2023

Χρηματιστήρια: Τρεις κορυφαίοι οίκοι βλέπουν βουτιά άνω του 20% το 2023

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Για πτώση της Wall Street ακόμα και πάνω από 20% του χρόνου προειδοποιούν τρεις από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του κόσμου.

Για την Bank of America, μία κρίση ρευστότητας που θα προκληθεί από τη Fed θα μπορούσε να πιέσει τον S&P 500. Η Morgan Stanley και η Deutsche Bank εκτιμούν ότι οι χαμηλότερες προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη και η αμερικανική ύφεση απειλούν να πυροδοτήσουν ένα selloff στα χρηματιστήρια.

Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί περίπου στις 4.000 μονάδες από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, όμως οι αναλυτές πιστεύουν ότι το ράλι είναι μόνο ένα διάλειμμα στο bear market στο οποίο εισήλθε νωρίτερα το 2022.

Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve στη μάχη έναντι του πληθωρισμού που βρίσκεται στα υψηλά 40 ετών, οι φόβοι ότι η νομισματική σύσφιγξη μπορεί να ρίξει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση και οι επιπτώσεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχουν ρίξει τον S&P 500 κατά 15% σε σχέση με την έναρξη του 2022.

Morgan Stanley

Για περαιτέρω πτώση ακόμα και 24% των αμερικανικών μετοχών τους επόμενους μήνες προειδοποιεί η Morgan Stanley, καθώς οι υποβαθμίσεις στις προοπτικές των εταιρικών κερδών πιέζουν τις τιμές.

Ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει στις 3.000 μονάδες τους πρώτους μήνες του 2023, είπε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του οίκου για τις αμερικανικές μετοχές, Mike Wilson, μιλώντας στο CNBC. Αυτό είναι το αρνητικό σενάριο της Morgan Stanley. Εάν ο δείκτης πέσει σε αυτά τα επίπεδα, θα αποτελεί πτώση περίπου 24% από τα τρέχοντα επίπεδα.

«Θα πρέπει να περιμένετε τον S&P ανάμεσα στις 3.000 και τις 3.300 μονάδες κάποια στιγμή, πιθανότατα τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους», είπε. «Τότε πιστεύουμε ότι θα σημειωθεί το κρεσέντο στην επιβράδυνση των αναθεωρήσεων για τα εταιρικά κέρδη».

Ο Wilson εκτιμά ότι οι φόβοι για ύφεση θα οδηγήσουν τις μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στην υποβάθμιση των στόχων τους για τα εταιρικά κέρδη και θα διατηρήσει τις μετοχές σε bear market, όπου άλλωστε βρίσκονταν το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

«Το bear market δεν έχει τελειώσει. Θα δούμε σημαντικά χαμηλότερα χαμηλά, εάν οι προβλέψεις μας για τα εταιρικά κέρδη είναι σωστές», είπε ο Wilson.

Bank of America

Οι αγορές θα πληγούν από την ύφεση το 2023, εκτιμά η Bank of America, με την αμερικανική οικονομία να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ο οίκος εκτιμά ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να χάσει 24% από τα τρέχοντα επίπεδα, φτάνοντας έως τις 3.000 μονάδες, καθώς οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για τα εταιρικά κέρδη.

Την ίδια στιγμή, η BofA προειδοποιεί ότι η  ποσοτική σύσφιγξη της Fed, καθώς η ομοσπονδιακή τράπεζα θα μειώνει τον ύψους 9 τρισ. δολαρίων ισολογισμό της κατά 95 δισ. δολάρια τον μήνα, θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στη ρευστότητα των αγορών.

Η επερχόμενη ύφεση θα είναι διαφορετική, εν μέρει εξαιτίας της «μεγαλύτερης φούσκας», που σύμφωνα με τον οίκο βρίσκεται στον «τεράστιο, πρωτόγνωρο κίνδυνο στον δανεισμό των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών» και όχι πια των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Η BofA εκτιμά ότι ο S&P 500 θα κλείσει το 2023 στις 4.000 μονάδες, όμως θα σημειώσει σοβαρές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Deutsche Bank

Η Deutsche Bank προβλέπει ότι οι μετοχές παγκοσμίως θα σημειώσουν σημαντική πτώση το 2023, καθώς μια σοβαρή και παρατεταμένη πτώση θα ύφεση θα πλήξει τις ΗΠΑ. Όμως, στις αμερικανικές μετοχές, η πτώση αναμένεται να σημειωθεί προς τα μέσα της χρονιάς και όχι τους πρώτους μήνες.

Ο οίκος εκτιμά ότι ο S&P 500 θα σημειώσει ράλι έως τις 4.500 μονάδες το πρώτο εξάμηνο, αλλά στη συνέχεια θα πέσει πάνω από 25% το τρίτο τρίμηνο, καθώς η νομισματική σύσφιγξη θα ρίξει την αμερικανική οικονομία σε κανονική ύφεση. Έτσι, ο S&P 500 θα πέσει στις 3.375 μονάδες.

Ωστόσο, εφόσον η ύφεση δεν διαρκέσει αρκετά τρίμηνα, η Deutsche Bank προβλέπει ότι ο S&P 500 θα ανακάμψει, για να κλείσει τη χρονιά στις 4.500 μονάδες.


Πηγή: moneyreview.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text