Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Τα μεγάλα διλήμματα των αγορών – Οσμή 2008…

Τα μεγάλα διλήμματα των αγορών – Οσμή 2008…

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα μεγάλα διλήμματα των αγορών – Οσμή 2008…

Ενώ οι συναντήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του τραπεζικού τομέα για τις ανάγκες διάσωσης πιτωτικών ιδρυμάτων λαμβάνουν χώρα πίσω από κλειστές πόρτες, η  μάχη των Κεντρικών Τραπεζών εναντίον του Πληθωρισμού συνεχίζει να αποστραγγίζει ρευστότητα από τους πιο υπερμοχλευμένους, τους πιο αδύναμους «κρίκους» του κλάδου.

Η υψηλή μεταβλητότητα στις Αγορές Ομολόγων έχει διττή ανάγνωση, καθώς απεικονίζει τη διελκυστίνδα ανάμεσα στη στροφή των επενδυτών προς τη σχετική ασφάλεια των χρεογράφων σταθερού εισοδήματος από τη μία και την ανασφάλεια σχετικά με την μελλοντική αξία του χρήματος από την άλλη.

Καθώς βγαίνουν νέοι «σκελετοί από τα ντουλάπια», οι επενδυτές δεν μπορούν να νιώσουν αρκετά ήσυχοι ώστε να προγραμματίσουν τη μακρά διακράτηση αγοραστικών θέσεων. Ακόμη και μία είδηση ή φημολογία μπορεί να αλλάξει άρδην την τάση των Χρηματιστηρίων, ενώ όταν «χτυπούν» τα margin calls είναι ιδιαίτερα δύσκολo για τους επενδυτές να αποφεύγουν τα αγελαία ένστικτα και τις πανικόβλητες κινήσεις.

Τα νεοεμφανιζόμενα ρεκόρ «σορταρίσματος» στις μετοχές του τραπεζικού τομέα αρχίζουν να θυμίζουν την μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση του 2008, ενώ ουδείς είναι ακόμη σε θέση να αποτιμήσει επαρκώς τις επιπτώσεις των επιτοκιακών αυξήσεων στην ικανότητα των οικονομικών μονάδων να φανούν συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείω τους.

Ο όρος “too big to fail” (Τράπεζα πολύ μεγάλη για να αφεθεί να πτωχεύσει) έχει επιστρέψει για τα καλά στο καθημερινό λεξιλόγιο επενδυτών και αναλυτών, καθώς τα παθήματα του 2008 φαίνεται να έχουν γίνει μαθήματα – χωρίς, φυσικά, να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων «ατυχημάτων» και λαθών πολιτικής.

Ο καταστατικός στόχος του Πληθωρισμού 2% σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη φαίνεται ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί την επόμενη διετία, κάτι που σημαίνει ότι οι επόμενες αποφάσεις των νομισματικών Αρχών θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και ίσως επιφέρουν επιπρόσθετο πόνο σε ολόκληρη την Οικονομία. Σε αυτά τα πλαίσια, η εν εξελίξει μείωση των χρηματιστηριακών τιμών της Ενέργειας γίνεται δεκτή με ανακούφιση.

Οι Federal Reserve, ΕΚΤ κλπ Κεντρικές Τράπεζες δημιούργησαν εθισμό των Αγορών στο φθηνότατο χρήμα την τελευταία δεκαετία, με τις αποτιμήσεις κάποιων assets να απομακρύνονται από τα θεμελιώδη και να παραπέμπουν σε «φούσκα».

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» θα λέγαμε, καθώς τα κολοσσιαία προγράμματα νομισματικού stimulus και δημοσιονομικής στήριξης του παρελθόντος έχουν κάνει το σύστημα κάθε άλλο παρά «στεγνό», αμβλύνοντας έτσι τις δυσκολίες της συγκυρίας (επιτόκια, πτωχεύσεις, γεωπολιτικά).

Ιστορικά κρίσιμη, λοιπόν, η παρούσα φάση για την διατήρηση της αξιοπιστίας των νομισματικών Αρχών, οι οποίες ούτως ή άλλως αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα πορείας των Χρηματιστηρίων.

Εν κατακλείδι, εκτιμούμε ότι η διατήρηση ρευστότητας και άρα ευελιξίας είναι οι καλύτερες άμυνες των ιδιωτών επενδυτών εν μέσω του ορυμαγδού των εξελίξεων στα χρηματοοικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Παραμείνετε συντονισμένοι!

Αποποίηση ευθύνης: Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

 

Πέτρος Στεριώτης

* O Πέτρος Στεριώτης είναι CEO Εταιρίας Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών και υποψήφιος Διδάκτορας στα Χρηματοοικονομικά (email: thetradingstrategist@yahoo.com)

Πηγή: fortunegreece.com

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text