Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | JP Morgan: Η κρίση δεν είναι συστημική αλλά έγινε η ζημιά στις αγορές

JP Morgan: Η κρίση δεν είναι συστημική αλλά έγινε η ζημιά στις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
JP Morgan: Η κρίση δεν είναι συστημική αλλά έγινε η ζημιά στις αγορές

Ο Τζέιμι Ντίμον, CEO της JP Morgan © EPA/MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT

Ο Τζέιμι Ντίμον, CEO της JP Morgan © EPA/MICHEL EULER / POOL MAXPPP OUT


Αν και δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μία συστημική κρίση, η ζημιά στις αγορές έχει ήδη γίνει και τα πράγματα δύσκολα θα βελτιωθούν, σημειώνει η JP Morgan. O «πάτος» για τις αγορές θα έρθει όταν η Fed έχει πλέον σταματήσει για τα καλά τις αυξήσεις επιτοκίων και έχει πραγματοποιήσει «στροφή» προς μία πιο ήπια στάση νομισματικής πολιτικής, με μειώσεις στα επιτόκια, όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα, σχολιάζοντας την έντονη αναταραχή που σημειώνεται στις αγορές τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από τις εξελίξεις με τον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ και την Credit Suisse.

Η JPM συνεχίζει να εκτιμά πως έχουμε ήδη δει τα υψηλά των αγορών για φέτος και τονίζει πως το ισχυρό ράλι που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο, το οποίο οδηγήθηκε από τις εκτιμήσεις για κορύφωση του πληθωρισμού, το reopening της Κίνας και την πτώση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη, δεν έχει λόγους «ύπαρξης» στο β’ εξάμηνο του 2023.

«Στις αρχές της χρονιάς οι αγορές συνέχισαν να έχουν ένα υποστηρικτικό και ανθεκτικό οικονομικό περιβάλλον στο πλευρό τους, αλλά πλέον όλες οι στηρίξεις έχουν “λήξει”», όπως τονίζει. «Ενώ τμήματα της αγοράς φαίνονται βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένα και ενδέχεται να υπάρξουν πιθανές ανακάμψεις, σας συμβουλεύουμε να τα χρησιμοποιήσετε ως ευκαιρία για να πραγματοποιήσετε περαιτέρω ρευστοποιήσεις των θέσεών σας», διαμηνύει η JP Morgan στους επενδυτές. «Είναι απίθανο να έχουμε ένα θεμελιώδες χαμηλό για τις αγορές έως ότου η Fed έχει προχωρήσει σε αλλαγή στάσης και έχει πραγματοποιήσει μειώσεις επιτοκίων», τονίζει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, η άποψή της ότι η αρχή της χρονιάς θα είναι εύρωστη για τις αγορές υποστηρίχθηκε από τα θετικά εποχικά οικονομικά στοιχεία και τις ακόμα μικρές θέσεις των επενδυτών. Ωστόσο, οι πιέσεις συνέχισαν να αυξάνονται και -αρχικά με τη χρεοκοπία της SVB την περασμένη εβδομάδα και στη συνέχεια με την αναταραχή στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο- τελικά όλα τα κέρδη που είχαν σημειώσει το τελευταίο διάστημα οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών χάθηκαν.

Αν και εκτιμά ότι ορισμένες από αυτές τις κινήσεις είναι ακραίες και είναι απίθανο η τρέχουσα νευρικότητα να γίνει συστημική, η ζημιά έχει γίνει και οι όροι χρηματοδότησης θα γίνουν ουσιαστικά πιο αυστηροί. Αυτό έρχεται επιπλέον της ήδη σημαντικής σύσφιγξης που έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής, ακριβώς όπως συμβαίνει συνήθως στην πορεία προς την ύφεση.

Μάλιστα, όπως παρατηρεί η JPM, η πτώση της δυναμικής του δανεισμού στην πραγματική οικονομία δεν είναι διαφορετική από ό,τι συνέβαινε το 2007. Γι’ αυτόν τον λόγο οι επενδυτές θα πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία και να μειώσουν κι άλλο το ρίσκο τους. «Κατά την άποψή μας, το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι πιθανό να παρουσιάσει έναν υφεσιακό τύπο συναλλαγών στην αγορά. Οι τελευταίες ημέρες θα πρέπει να είναι μια υπενθύμιση των επερχόμενων συνεπειών της σύσφιγξης ύψους 500 μονάδων βάσης από τη Fed σε μόλις έναν χρόνο», όπως υπογραμμίζει.

Οι τράπεζες, για τις οποίες η JP Morgan ήταν bullish τελευταία δύο χρόνια, είναι σαφές ότι δεν είναι ακριβές και έχουν πολύ καλύτερους ισολογισμούς από πριν, αλλά ο κλάδος έχει ήδη υπερβολικές θέσεις overweight, παραμένει ένας κλάδος υψηλού beta (ρίσκου) για την πιστωτική αβεβαιότητα και, το σημαντικότερο, τα καθαρά εποπτικά περιθώρια για τις τράπεζες πιθανότατα κορυφώνονται τώρα και ίσως χρειαστεί να κινηθούν σημαντικά χαμηλότερα.

«Σε γενικές γραμμές, και ειδικά έπειτα και από τους τρέχοντες κλυδωνισμούς, πιστεύουμε ότι η αγορά μετοχών είναι απίθανο να δει τα χαμηλά της μέχρι να αλλάξει πολιτική η Fed και πραγματοποιηθούν ορισμένες μειώσεις επιτοκίων», καταλήγει η JPM.



Εριέττα Βαλτινού

Πηγή: powergame.gr
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text