Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 251 | Επισήμανση για εκτιμήσεις αποτελεσμάτων ΣΑΡ και ΑΛΜΥ

Επισήμανση για εκτιμήσεις αποτελεσμάτων ΣΑΡ και ΑΛΜΥ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Για τις αποκλίσεις που επισημάνθηκαν μεταξύ των αποτελεσμάτων των εταιριών "Όμιλος Σαράντης" και Alumil, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του περιοδικού Χ&Α, σε συνδρομητικό σχόλιο της 11/4/2023, διατυπώθηκαν επεξηγήσεις και επισημάνσεις, τα κύρια σημεία των οποίων, έχουν ως ακολούθως:

 

α) Σαράντης. Στο άρθρο που δημοσιεύσαμε για το τεύχος 251 (δείτε εδώ), στην πρόβλεψή μας για τα μεγέθη του 2023, δεν λήφθηκε υπόψη η διακοπή της συνεργασίας της εταιρίας, με την Estee Lauder, η οποία έγινε τον Ιούνιο του 2022 και συνεπώς υπάρχει μια υπερεκτίμηση των προβλεπόμενων κερδών για το 2023.

Είναι σαφέστατα ένα σοβαρό λάθος. Γιατί συνέβη; Συνέβη λόγω της πρακτικής που έχουμε να καταγράφουμε τα πραγματικά μεγέθη ενός ισολογισμού και όχι αυτά των “συνεχιζόμενων” δραστηριοτήτων. Για το  θέμα αυτό, που είναι σοβαρό (δηλαδή, πώς θα πρέπει να χειριζόμαστε στην απεικόνιση των ισολογισμών, το ζήτημα της διακοπής μιας δραστηριότητας ή της πώλησης μιας θυγατρικής), θα ασχοληθούμε στο τεύχος του Μαΐου. Καθώς το “μαθηματικό μοντέλο” πρόβλεψης που χρησιμοποιούμε, εφαρμόστηκε επί των μεγεθών που συμπεριλάμβανε και τη διακοπείσα δραστηριότητα, οδηγήθηκε σε λάθος πρόβλεψη, την οποία, κατά τη διαδικασία ελέγχου, δυστυχώς, πιθανότητα λόγω της έντασης για να προλάβουμε τις ημερομηνίες, δεν εντοπίστηκε και δεν διορθώθηκε.

Το ευτύχημα είναι ότι, από την ημέρα που μεταβάλαμε την επενδυτική άποψή μας για την ΣΑΡ και την τοποθετήσαμε στην κατηγορία “Top 25”, η μετοχή σημείωσε ελαφρά άνοδο και δεν υποχώρησε, ώστε να προκληθεί ζημιά σε κάποιον που έλαβε υπόψη του την εκτίμησή μας.

Εκ των πραγμάτων, σήμερα, αναπροσαρμόζουμε την εκτίμησή μας, στην εκτίμηση της διοίκησης, όπως την παρουσίασε σήμερα στους Θεσμικούς Επενδυτές, δηλαδή πωλήσεις € 480 εκατομμυρίων και κέρδη (μφ) € 28,4 εκατομμυρίων. Βασισμένοι στην παρούσα εκτίμηση, κατά τη διάρκεια του έτους, θα παρακολουθούμε τα μεγέθη της εταιρίας και, εάν χρειαστεί, θα τα αναπροσαρμόζουμε.

 

β) Αλουμύλ. Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία, οι πωλήσεις της εταιρίας έφτασαν στα € 402 εκατομμύρια και τα κέρδη (μφ) στα € 27,7 εκατομμύρια (δείτε εδώ).

Στην αρχική πρόβλεψη που δημοσιεύσαμε στις 16/2/2022 (δηλαδή, στις αρχές του περασμένου χρόνου, προβλέπαμε πωλήσεις πάνω από € 350 εκατομμύρια και κέρδη, περί τα € 27 εκατομμύρια. Δηλαδή η πρόβλεψή μας ήταν ορθή προς την κατεύθυνση των πωλήσεων και ακριβέστατη ως προς τα κέρδη, παρά το ότι διατυπώθηκε στην αρχή του περασμένου έτους.

Η πρόβλεψη μεταβλήθηκε δέκα μήνες αργότερα, στις 9/12/2022, με τις προβλεπόμενες πωλήσεις να φτάνουν στα € 385 εκατομμύρια και τα κέρδη (μφ) στα € 40 εκατομμύρια.

Το λάθος, οφείλεται στην αστοχία του “μοντέλου προβλέψεων” που χρησιμοποιούμε, λόγω των υψηλών περιθωρίων μικτού κέρδους και EBITDA που εμφάνισε η εταιρία στο 9μηνο της χρήσης. Δυστυχώς, καθώς η δημοσίευση αποτελεσμάτων 9μηνου δεν γίνεται σε τακτική βάση, αλλά έγινε εκτάκτως στα προηγούμενα χρόνια, λόγω covid και λόγω πληθωρισμού, το μοντέλο που χρησιμοποιούμε, καθώς δεν υπήρχαν πολλά προηγούμενα 9μηνα, δεν στάθμισε ικανοποιητικά το 9μηνο του 2022. Αυτό, είναι ένα λάθος “τεχνικό”. Είμαι όμως βέβαιος ότι μπορούσε και έπρεπε να γίνει αντιληπτό.

 

(Από τη συνδρομητική στήλη  του "απόλυτου συστήματος" - 11/4/2023)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text