Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 253 | LAVIPHARM: Οι πωλήσεις του α΄τριμήνου ευθυγραμμίζονται με τον στόχο του έτους

LAVIPHARM: Οι πωλήσεις του α΄τριμήνου ευθυγραμμίζονται με τον στόχο του έτους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
LAVIPHARM: Οι πωλήσεις του α΄τριμήνου ευθυγραμμίζονται με τον στόχο του έτους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LAVIPHARM

 

Οι πωλήσεις του α΄τριμήνου ευθυγραμμίζονται με τον στόχο του έτους

 

Με αυξημένες πωλήσεις κατά 26,9%, στα € 15,5 εκατομμύρια, ξεκίνησε το α΄τρίμηνο για τον Όμιλο Lavipharm. Όπως αναφέρει η διοίκηση, η αύξηση των πωλήσεων είναι σε πλήρη ακολουθία με τον στόχο για πωλήσεις μετά από Rebate & Clawback, ύψους € 59,7 εκατομμυρίων, που γνωστοποιήθηκε στο ενημερωτικό δελτίο της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, εδώ.

Η διάρθρωση των πωλήσεις, διαχωρίζεται κατά 37,7% στις πωλήσεις φαρμακευτικών προϊόντων στο εξωτερικό, που παρουσίασαν αύξηση στο α΄τρίμηνο +53,8%, κατά 34,5% από τις πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο εσωτερικό (αύξηση +26%), κατά 15,9% από τις πωλήσεις προς τα φαρμακεία (μείωση πωλήσεων κατά 1%)  και το υπόλοιπο 11,9% προκύπτει από τις πωλήσεις μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και λοιπών πωλήσεων (αύξηση 8,9%).

Η διοίκηση εκτιμά ότι με την υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει μέχρι το 2026, η αναλογία των εσόδων εσωτερικού και εξωτερικού θα είναι 50% - 50%. Διαβάστε εδώ.

 

Το τελικό αποτέλεσμα του Ομίλου, ωστόσο ήταν μειωμένο σε σχέση με το α΄τρίμηνο του 2022, στις € 590 χιλιάδες έναντι € 900 χιλιάδων. Καθώς δεν δημοσιεύεται η πλήρης κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσης στο δελτίο τύπου, μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι η μείωση προέκυψε από την αύξηση των δαπανών λειτουργίας και από την αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων. Όπως αναγράφεται στο δελτίο, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου την 31/3/2023, διαμορφώθηκε στα € 21,5 εκατομμύρια, ενώ την 31/12/2022 βρισκόταν στα € 7,3 εκατομμύρια.

 

Ύστερα από την ολοκλήρωση της αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, οι στόχοι της διοίκησης για το 2023, είναι η ανάπτυξη του διαδερμικού επιθέματος κλονιδίνης στην Ιταλία, η ανάπτυξη, αδειοδότηση, παραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση έξι νέων φαρμακευτικών προϊόντων που κυρίως προορίζονται για τις διεθνείς αγορές, η διεύρυνση της συνεργασίας με την εταιρία παραγωγής γενοσήμων Zentiva, η ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας με την εταιρία Tikun Europe (προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης), η σταθεροποίηση της θέσης του Ομίλου στην αγορά των αντισηπτικών και η κυκλοφορία νέων επώνυμων προϊόντων.

 

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα μας άρθρα για την Lavipharm, εκτιμούμε ότι η εταιρία έχει εισέλθει σε μια τροχιά ανάπτυξης και ότι τα μεγέθη της μπορούν να αναπτυχθούν ικανοποιητικά μέσα στην επόμενη πενταετία.

Αρκετά θετικό και ενθαρρυντικό θα είναι επίσης το γεγονός, αν όντως η διοίκηση προχωρήσει στην διανομή μερίσματος το 2024, από τα κέρδη της χρήσης του 2023, όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε πρόσφατα, εδώ. Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που διανεμήθηκε μέρισμα ήταν το 2007, ύψους € 0,06 ανά μετοχή.

 

Χρηματιστηριακά, η τιμή της μετοχής από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, παρουσιάζει αύξηση +21,9%. Μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2022), η μετοχή έχει αυξήσει σημαντικά τη συναλλακτική της δραστηριότητα και σταδιακά προσελκύει περισσότερους επενδυτές. Κινήθηκε, επί αρκετούς μήνες στη ζώνη των € 0,38 έως € 0,42, ενώ κατά το τρέχον διάστημα, βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο έτους, περί τα € 0,48. Εκτιμούμε ότι, τόσο λόγω της πορείας της, όσο και λόγω της αύξησης της συναλλακτικής της δραστηριότητας, αλλά και της θετικής πορείας της αγοράς, η μετοχή θα κινηθεί ικανοποιητικά ανοδικά. Έχουμε εντάξει τη μετοχή της, στη λίστα του “Top-25”.

 

Από την 31/12/2022 μέχρι την 31/3/2023, η μετοχή της Lavipharm βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια 4 Αμοιβαίων Κεφαλαίων, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η “ψήφος εμπιστοσύνης” των Ambrosia Capital και Orasis Fund, που αύξησαν την την συμμετοχή τους στην εταιρία, εδώ.

 

Με βάση το αποτέλεσμα του α' τριμήνου, την πορεία των νέων προϊόντων της εταιρίας και τις παλαιότερες προβλέψεις της διοίκησης (ενημερωτικό δελτίο σελ. 48, εδώ), για το 2023, εκτιμούμε ότι τα έσοδα προ rebate και clawback, θα φτάσουν στα € 62,0 εκατομμύρια, ενώ τα κέρδη, αναμένουμε να κινηθούν περί τα € 1,6 εκατομμύρια, διαμορφώνοντας το καθαρό περιθώριο κέρδους, κοντά στο 2,6%. Με δεδομένη όμως, τη σταδιακή αναμόρφωση των προϊόντων που διακινεί η εταιρία, θεωρούμε ως πιθανή την υπέρβαση των μεγεθών αυτών.

 

Παραμένουμε θετικοί για την πορεία της εταιρίας και την ανάκαμψη της μετοχής και διατηρούμε την εταιρία στη λίστα “top-25”. Όμως, από την άλλη πλευρά, θεωρούμε ως ιδιαίτερα αρνητική τη θέσπιση προγράμματος για τη δωρεάν διανομή μετοχών και προγράμματος stock options, σε μέλη της διοίκησης. Συμμετείχαμε στη Γενική Συνέλευση που αποφάσισε τα παραπάνω προγράμματα, καταψηφίζοντας τις προτάσεις της διοίκησης. Παράλληλα όμως, καταφέραμε να αποσπάσουμε δέσμευση της διοίκησης (η οποία, μετά από επιμονή μας, συμπεριλήφθηκε στα πρακτικά), ότι στα παραπάνω προγράμματα, δεν θα συμμετάσχουν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή βασικοί μέτοχοι της εταιρίας.

 

Δείτε τον πίνακα στοιχείων ανάλυσης, εδώ

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 253 (Ιούνιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 253, εδώ.


.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text