Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Σημαντικά αυξημένα ήταν τα εταιρικά κέρδη σε ΗΠΑ το β΄τρίμηνο του 2018

Σημαντικά αυξημένα ήταν τα εταιρικά κέρδη σε ΗΠΑ το β΄τρίμηνο του 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών το δεύτερο τρίμηνο του 2018. Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, τα προ φόρων κέρδη των εισηγμένων αμερικανικών εταιρειών έχουν αυξηθεί κατά 7,7%, αν συγκριθούν με τα αντίστοιχα του δευτέρου τριμήνου του 2017.

Πρόκειται αφενός για την 7η διαδοχική άνοδο σε τριμηνιαία βάση, αφετέρου για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδό τους από το 2014. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Ενας θετικός παράγοντας για την τόνωση της κερδοφορίας των αμερικανικών ομίλων ήταν η ελάφρυνση της φορολογίας, η οποία εφαρμόστηκε στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Oπότε υπάρχει περισσότερο διαθέσιμο ρευστό στα χέρια των εταιρικών διοικήσεων για επενδύσεις και προσλήψεις.

Η αισιοδοξία είναι έκδηλη και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι δείκτες σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι εταιρείες διοχετεύουν τα έσοδά τους στην αγορά εξοπλισμού και μηχανών, στη δημιουργία υποδομών και στην απόκτηση πατεντών και πνευματικών δικαιωμάτων. Οι συγκεκριμένες επενδύσεις έχουν αυξηθεί το δεύτερο τρίμηνο σε ποσοστό 8,5%, δηλαδή αναθεωρημένο προς το καλύτερο από το 7,3% των αρχικών εκτιμήσεων. Ειδικότερα, οι δαπάνες σε εταιρικό εξοπλισμό αυξήθηκαν 4,4%. Πέραν όλων αυτών, οι αμερικανικοί όμιλοι διακατέχονται από μία ζωηρή επιθυμία επαναγοράς ιδίων μετοχών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, οι εταιρείες του δείκτη S&P 500 θα προβούν σε επαναγορά μετοχών συνολικής αξίας 1 τρισ. δολαρίων. Πρόκειται για επίπεδα ρεκόρ, αυξημένα κατά 46% από το 2017.

Τίθεται, πάντως, ένα ερώτημα. Οσο θα εξασθενεί ο ευνοϊκός αντίκτυπος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις και θα επιδεινώνονται οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ, πόσο πρόθυμες θα είναι οι εταιρείες να κάνουν επενδύσεις και να προσλαμβάνουν προσωπικό; Κατά τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας MUFG Union Bank, Κρις Ράπκι, «η μείωση της φορολογίας απορροφήθηκε από τις εταιρείες και αποτυπώθηκε στα αποτελέσματά τους. Από δω και πέρα ο αντίκτυπός της θα φθίνει». Τα μετά φόρων κέρδη των εισηγμένων αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο 2,4%, εν συγκρίσει με το ίδιο διάστημα το 2017. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 είχαν αυξηθεί θεαματικά 8,2%, λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης. «Δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι η βασική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης το τρέχον έτος είναι οι φοροαπαλλαγές στα ατομικά εισοδήματα και τα εταιρικά κέρδη. Το 2019 δεν θα συμβεί το ίδιο», τόνισε, τέλος, ο κ. Ράπκι.

Πηγή:Reuters/Καθημερινή

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text