Αρχική | Εταιρίες | Εταιρίες | Βασίλης Βωβός: «Ετσι θα κάνουμε ανταγωνιστική τη ΣΕΚΑΠ»

Βασίλης Βωβός: «Ετσι θα κάνουμε ανταγωνιστική τη ΣΕΚΑΠ»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Βασίλη Κώτση

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη ΣΕΚΑΠ σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή παραγωγική μονάδα» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος της Japan Tobacco International για τη Δυτική Ευρώπη κ. Βασίλης Βωβός και επισημαίνει ότι σύντομα θα ξεκινήσει στην Ξάνθη γραμμή παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού για στριφτά τσιγάρα. Η ΣΕΚΑΠ πέρασε στον έλεγχο της JTI καθώς η τελευταία εξαγόρασε τη μέχρι πρότινος μητρική της ΣΕΚΑΠ στη Ρωσία, την Donskoy Tabak. Ο κ. Βωβός αναπτύσσει στη συνέντευξή του τη στρατηγική της JTI για την Ελλάδα και επισημαίνει πως η αρνητική προκατάληψη διεθνώς για τη χώρα μας έχει εκλείψει.

– Παρά το γεγονός ότι οι καπνιστές παγκοσμίως μειώνονται ή στρέφονται όλο και περισσότερο σε εναλλακτικά προϊόντα καπνού (π.χ. άτμισμα), η JTI δεν δίστασε να επενδύσει 1,6 δισ. δολάρια προκειμένου να αποκτήσει την Donskoy Tabak στη Ρωσία και τη ΣΕΚΑΠ στην Ελλάδα. Ποιο είναι το σκεπτικό της διοίκησης πίσω από αυτή την εξαγορά;

«Μία από τις κύριες στρατηγικές μας επιλογές είναι να επεκτείνουμε τη γεωγραφική παρουσία της JTI κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ισορροπεί την παγκόσμια παρουσία μας. Σήμερα είμαστε πιο δυνατοί σε πολλές αναπτυγμένες αγορές, όπως στη Βρετανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και γενικά στην Ευρώπη, στην Ιαπωνία και στον Καναδά. Αυτή η στρατηγική βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες εξαγορές μας στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία, στην Αιθιοπία και στο Μπανγκλαντές.

Στην περίπτωση της Donskoy Tabak υπάρχουν επιπλέον λόγοι: Η JTI είναι ήδη υπ’ αριθμόν 1 κατασκευαστής καπνικών στη Ρωσία, την τρίτη αγορά στον κόσμο.

Η εξαγορά της DT, τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας προϊόντων καπνού στη Ρωσία, μας επιτρέπει να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας, καθώς αποκτούμε δημοφιλείς μάρκες άλλης οικονομικής κατηγορίας από τις δικές μας και μια ισχυρή καταναλωτική βάση, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της χώρας.

Η εξαγορά αυτή ενισχύει τη θέση της JTI στη Ρωσία με μερίδιο που ξεπερνά το 40%, εδραιώνοντας την πρώτη θέση μας στη χώρα.

Οσον αφορά τα εναλλακτικά προϊόντα, πιστεύουμε στην προσφορά ποιοτικών επιλογών για τον ενήλικο καταναλωτή. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε τόσο στα συμβατικά προϊόντα καπνού όσο και στα καινοτόμα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού. Λανσάραμε πέρυσι στην Ελλάδα το ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic, το οποίο έχει πολύ ισχυρές πωλήσεις σε 8 ευρωπαϊκές χώρες, κατέχοντας ηγετική θέση στη Βρετανία και στη Γαλλία».

– Στην Ελλάδα μέχρι τώρα είχατε εμπορική παρουσία μέσω της JTI Hellas. Τώρα θα βρεθείτε και με παραγωγική δραστηριότητα. Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη μονάδα της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη;

«Αντιλαμβανόμαστε τη σημασία της επένδυσης καθώς η JTI έχει ιδιαίτερο δεσμό με τη Βόρεια Ελλάδα. Για αρκετές δεκαετίες αγοράζουμε από αυτή την περιοχή τα υψηλής ποιότητας ελληνικά καπνά για τα προϊόντα μας παγκοσμίως. Να σας θυμίσω ότι αγοράζουμε το 20% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

Η ΣΕΚΑΠ με τις ιστορικές της μάρκες προσθέτει μια επιπλέον διάσταση στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας στην Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση μας στην αγορά με ένα επιπλέον μερίδιο 3%, αγγίζοντας συνολικά ως JTI το 26%.

Επισκέφτηκα το εργοστάσιο την πρώτη ημέρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας και μίλησα με τους εργαζομένους, όπου διαπίστωσα την ιδιαίτερα θετική τους στάση στην εξαγορά και στο να αποτελούν μέρος ενός μεγάλου ομίλου με ισχυρές επενδυτικές δυνατότητες.

Πιστεύω ότι η ΣΕΚΑΠ έχει όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να μετατραπεί σε μια ποιοτική παραγωγική βάση για την JTI στην Ευρώπη.

Εχει ήδη δρομολογηθεί μια πρώτη επένδυση πάνω από 4 εκατ. ευρώ, απαραίτητη για να εκσυγχρονιστούν οι μηχανές και να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Εχουν επίσης ξεκινήσει εργασίες επισκευών και συντήρησης των κτιρίων του εργοστασίου που ήταν αναγκαίες.

Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουμε την παραγωγή κάποιων νέων προϊόντων λεπτοκομμένου καπνού για στριφτά τσιγάρα για εξαγωγές στη Δυτική Ευρώπη.

Πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ έχουν τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του ομίλου και με τη συνδρομή των συνεχών επενδύσεων της JTI στα μηχανήματα και στο ανθρώπινο δυναμικό να μετατρέψουν σταδιακά τη ΣΕΚΑΠ σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή παραγωγική μονάδα».

– Οπως θα γνωρίζετε, υπάρχει και μια εκκρεμότητα με ένα φορολογικό πρόστιμο, ύψους 44 εκατ. ευρώ, το οποίο σήμερα είναι «παγωμένο». Αν δεν δικαιωθεί η εταιρεία δικαστικώς, το πρόστιμο θα το αναλάβετε ή η επιβολή του θα ανατρέψει τα σχέδιά σας για τη ΣΕΚΑΠ;

«Οπως αναφέρατε, αυτό είναι μια υπόθεση που απορρέει από το παρελθόν. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η JTI σέβεται απολύτως κάθε δικαστική απόφαση. Οπουδήποτε δραστηριοποιείται, παράγοντας ή πουλώντας προϊόντα καπνού, η JTI συμμορφώνεται με την εθνική νομοθεσία και συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες Αρχές».

 

– Τα σχέδια της JTI  για την JTI Hellas ποια είναι; Παραμένει ο τομέας ευθύνης της (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα) μια ενδιαφέρουσα αγορά για τη μητρική εταιρεία;

«Φυσικά παραμένει και μάλιστα ενισχύεται. Μέσω των προϊόντων της η JTI έχει παρουσία σαράντα χρόνων στην ελληνική αγορά. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της JTI συνεισφέρουν το 1,5% των φορολογικών εσόδων της χώρας. Συμβάλλει επίσης στον ελληνικό καπνικό κλάδο, ο οποίος παρέχει πόρους σε περισσότερες από 50.000 οικογένειες. Επιπλέον της Ελλάδας, η JTI Hellas έχει την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας απασχολώντας περισσότερους από 100 εργαζομένους.

Επενδύουμε συνεχώς στην ανάπτυξη των εργαζομένων μας, παρέχοντάς τους τα εφόδια και τις ευκαιρίες για εξέλιξη. Απόδειξη συνιστά η αναγνώριση της JTI ως «Κορυφαίου Εργοδότη» το 2018, για 6η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα και 4η συνεχή χρονιά παγκόσμια».

«Η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για σοβαρούς επενδυτές»

– Είστε στο τιμόνι μιας πολυεθνικής με αρμοδιότητες σε 26 χώρες, σε Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Ποια είναι η εικόνα που έχουν για την Ελλάδα ύστερα από οκτώ χρόνια κρίσης;

«Είναι προφανές ότι η περίοδος που η εικόνα μας στο εξωτερικό έπασχε από μια αρνητική προκατάληψη, το “Greek fatigue”, έχει περάσει.

Χρειαζόμαστε ορισμένες επιτυχημένες κινήσεις προκειμένου να αντιστρέψουμε τελείως την πορεία των τελευταίων χρόνων και να δούμε μια σημαντική ανάπτυξη. Σίγουρα η Ελλάδα προσφέρει ευκαιρίες για σημαντικές επενδύσεις από σοβαρούς επενδυτές. Η χώρα διαθέτει σημαντικό γεωγραφικό πλεονέκτημα, υψηλής εκπαίδευσης και εμπειρίας εργατικό δυναμικό, ενώ είναι μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης.

Από την άλλη πλευρά, εκτός από τα γνωστά μειονεκτήματα της υπερφορολόγησης, της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας, έχω την αίσθηση ότι πρέπει να ξεπεράσουμε και ένα μειονέκτημα που σχετίζεται με την κουλτούρα μας και είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την ομαδική δράση. Οσο καλοί είμαστε στο φιλότιμο και στην ατομική φιλοδοξία, τόσο δείχνουμε να μην έχουμε εμπιστοσύνη στην ιδέα ότι το κοινό καλό περιέχει και το ατομικό καλό. H εμπειρία μας δείχνει ότι όταν εργαζόμαστε ομαδικά, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Και αυτό θα το ξεπεράσουμε όμως με διάλογο, αμοιβαίο σεβασμό και αλληλοκατανόηση».

Πηγή:Το Βήμα

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text