Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Πολλοί διεθνείς δείκτες, σε νέα “ιστορικά υψηλά” κλεισίματα. Είναι πιθανή μια υπερθέρμανση των αγορών;

Πολλοί διεθνείς δείκτες, σε νέα “ιστορικά υψηλά” κλεισίματα. Είναι πιθανή μια υπερθέρμανση των αγορών;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πολλοί διεθνείς δείκτες, σε νέα “ιστορικά υψηλά” κλεισίματα. Είναι πιθανή μια υπερθέρμανση των αγορών;

Κατά τη χθεσινή μέρα, δύο από τους 15 διεθνείς δείκτες που παρακολουθούμε, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC-40, πέτυχαν νέες ιστορικά ανώτατες τιμές. Σήμερα το πρωί, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, ξεπέρασε, μετά από 34 χρόνια και 2 μήνες, την προηγούμενη (και στοιχειωμένη) ανώτατη τιμή του. Αυτό το διάστημα των 34 ετών, είναι ίσως το μεγαλύτερο διάστημα διατήρησης μίας “ανώτατης τιμής” στη διεθνή ιστορία των χρηματιστηριακών αγορών -τουλάχιστον των μεγαλύτερων. Λίγο αργότερα σήμερα, στο κλείσιμο της αγοράς της Ινδίας, ο δείκτης Nifty-50, πέτυχε και αυτός νέα ανώτατη τιμή -για 5η φορά κατά το 2024.

Οι αμερικανικές αγορές δείχνουν ότι, είναι πολύ πιθανό, οι δείκτες Dow Jones και S&P-500, να πετύχουν και αυτοί, νέα ανώτατα ρεκόρ, στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ πολύ κοντά σε νέο ανώτατο ρεκόρ, βρίσκεται και ο δείκτης Nasdaq (το πρώτο μετά από το Νοέμβριο του 2021).
Σε νέα ανώτατα επίπεδα θα κινηθούν, εκτός απροόπτου, και σήμερα και οι δείκτες DAX και CAC-40.

Δείτε τις ανώτατες τιμές των δεικτών που παρακολουθούμε (εδώ). Δείτε επίσης και τον αριθμό των “ανώτατων ρεκόρ” που πέτυχε ο κάθε δείκτης, ανά έτος, στο παρελθόν (εδώ).

Από τον πίνακα αυτόν, επιβεβαιώνεται η άποψη που, κάθε τόσο εκφράζουμε ότι: α) βρισκόμαστε σε μία δομικά ανοδική αγορά, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε διεθνές επίπεδο, β) τα νέα “ανώτατα ρεκόρ” κάνουν την εμφάνισή τους, ως “σμήνος”, είναι μαζικά και αποδεικνύουν ότι οι διεθνείς αγορές έχουν συντονιστεί μεταξύ τους, προς μία σπάνια ανοδικότητα, γ) στο συντονισμό αυτό, μετά από πολλά χρόνια, συμμετέχει και η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, η οποία βέβαια απέχει σημαντικά από τα “ιστορικά υψηλά” της επίπεδα, όμως, καταγράφει -σχεδόν καθημερινά- νέες ανώτερες τιμές 12ετίας.

 

Η άλλη οπτική: Βέβαια, θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι, η συνεχής άνοδος των δεικτών και τα αλλεπάλληλα “νέα ρεκόρ” ή νέα “πολυετή υψηλά” που καταγράφονται, προκαλούν τον κίνδυνο υπερθέρμανσης των αγορών. Υπάρχουν πολλοί τεχνικοί (ή και άλλης μορφής) δείκτες που μπορούν να καταδείξουν το στοιχείο αυτό και ήδη, πολλοί είναι οι αναλυτές που φοβούνται ότι, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Η υπερθέρμανση, όπως ακριβώς συνέβη και τον περασμένο Ιούλιο, μπορεί -με κάποια αφορμή- να οδηγήσει σε μία διεθνή διόρθωση, απ’ αυτές που συνήθως διαρκούν κάποιους μήνες. Όμως, ο κίνδυνος από την υπερθέρμανση και από μία πρόσκαιρη διόρθωση που μπορεί να ακολουθήσει, είναι να συμβεί κάτι ξαφνικό και σοβαρό και οι αγορές να κινηθούν ακόμη χαμηλότερα, διακόπτοντας την ανοδική φάση, που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια.

 

Τί κάνουμε απέναντι στον κίνδυνο μιας διόρθωσης; Κατά την άποψή μας, υπάρχουν τρεις επιλογές:
α) Να αποφύγουμε να ασχολούμαστε με τις αγορές, επειδή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μιας διόρθωσης. Κάτι τέτοιο, προφανώς το απορρίπτουμε.
β) Να παραμένουμε με το “χέρι στη σκανδάλη”, ώστε να “πυροβολήσουμε” και να ρευστοποιήσουμε ευθύς μόλις εμφανιστεί ο κίνδυνος μιας διόρθωσης ή και πτώσης. Το ζήτημα όμως με αυτό είναι ότι, τη διόρθωση και την πτώση, τις αντιλαμβανόμαστε, αφού έχουν συμβεί (-10% από την κορυφή για την διόρθωση ή -20% από την κορυφή για την πτώση).
γ) Να έχουμε ένα σχεδιασμό για το πότε και πώς θα αντιδράσουμε, αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί. Θα πρέπει να παρακολουθούμε και να εμπιστευόμαστε, είτε τις εκτιμήσεις κάποιου (συνεπούς και αξιόπιστου) αναλυτή, είτε τα σήματα κάποιου συστήματος συναλλαγών.
Εμείς, προσπαθούμε, με τη βοήθεια της εμπειρίας μας και ενός πολύ μεγάλου καταλόγου από sites ή αναλυτές που διαβάζουμε, να σχηματίσουμε δική μας άποψη για την εξέλιξη της αγοράς, την οποία και αναλύουμε στις συνδρομητικές μας σελίδες και παράλληλα -έτσι ώστε να μπορούμε να πετυχαίνουμε το κατάλληλο timing- ακολουθούμε και τα σήματα του “απόλυτου συστήματος συναλλαγών”, ένα σύστημα που εμείς κατασκευάσαμε και το οποίο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστο και πετυχημένο, μέχρι σήμερα.

Είναι θετικό όταν οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανεβαίνουν. Είναι θετικό για τους επενδυτές, αλλά παράλληλα, είναι θετικό και για το σύνολο των οικονομιών και τους εργαζόμενους και τους πολίτες κάθε οικονομίας. Και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι, οι διεθνείς αγορές και -πολύ περισσότερο- το Χρηματιστήριο της Αθήνας, βρίσκονται σε μία δομικά ανοδική φάση της ιστορίας τους, η οποία θα διατηρηθεί για αρκετά ακόμη χρόνια. Όμως, επειδή η πραγματικότητα πολλές φορές διαψεύδει τις εκτιμήσεις, πρέπει, περισσότερο απ’ όλα, να είμαστε διαρκώς έτοιμοι, για να αντιδράσουμε, εφόσον οι εξελίξεις το απαιτήσουν.

 

Γιάννης Σιάτρας

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text