Αρχική | Χ&Α | Άρθρα - Θέσεις | Τα διαδοχικά νέα ανώτατα ρεκόρ των αγορών, σημαίνουν ότι αυτές βρίσκονται σε κατάσταση “φούσκας”;

Τα διαδοχικά νέα ανώτατα ρεκόρ των αγορών, σημαίνουν ότι αυτές βρίσκονται σε κατάσταση “φούσκας”;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα διαδοχικά νέα ανώτατα ρεκόρ των αγορών, σημαίνουν ότι αυτές βρίσκονται σε κατάσταση “φούσκας”;

Η επίτευξη σχεδόν καθημερινών ιστορικών ανώτατων τιμών από πολλούς σημαντικούς διεθνείς δείκτες, δείχνει ότι, παρά τις όσες επιφυλάξεις είχαν διατυπωθεί, διανύουμε ένα ανοδικό έτος, σχεδόν για το μεγαλύτερο μέρος των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών.

 

Δείτε τον πίνακα με τις αποδόσεις των δεικτών, για το έτος 2024 καθώς επίσης και με τις αποδόσεις τους, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Δείτε εδώ.

Δείτε επίσης, τη μεταβολή Γενικού Δείκτη και βασικών διεθνών δεικτών, σε διάφορα χρονικά διαστήματα. Δείτε εδώ.

Τέλος, δείτε τον πίνακα με τα ιστορικά ανώτερα επίπεδα τιμών, για την ομάδα των 16 χρηματιστηριακών δεικτών που παρακολουθούμε. Δείτε εδώ. Ο πίνακας ενημερώνεται καθημερινά.

Μάλιστα, θα λέγαμε ότι, ο αριθμός των νέων ιστορικών ανώτατων τιμών, είναι τόσο μεγάλος, που λίγες φορές έχει υπάρξει κάτι ανάλογο στο παρελθόν, για ένα διάστημα 3 μηνών. Δείτε εδώ, τον αριθμό των συνεδριάσεων κατά τις οποίες επιτεύχθηκα νέες ανώτατες τιμές, ανά δείκτη, κατά τα τελευταία χρόνια.

 

Βέβαια, τα παραπάνω είναι γνωστά. Το σημείο που πρέπει να δώσουμε σημασία που, κατά την άποψή μας, είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι, παρά τις πολλές συνεδριάσεις όπου σημειώθηκαν νέες ανώτατες ιστορικές τιμές, οι μεταβολές των δεικτών από την αρχή του έτους, είναι ακόμη μικρές (δείτε και πάλι το σχετικό πίνακα).

Δηλαδή, οι νέες ανώτατες τιμές, δεν επιτυγχάνονται με μεγάλες ανόδους, αλλά με μικρές -συχνά οριακές- ανόδους, που συμβαίνουν πολλές φορές.

Έχουμε επισημάνει ότι, φέτος, πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια, οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο το κόσμο (το ίδιο συμβαίνει και με τον ελληνικό Γενικό Δείκτη) κινούνται πολύ “ήρεμα” με πολύ μικρές καθημερινές μεταβολές. Αντίθετα απ’ ότι συμβαίνει σήμερα, άλλες φορές στο παρελθόν, όταν η αγορές βρίσκονταν σε “ανοδική φρενίτιδα”, οι μεταβολές των δεικτών ήταν μεγάλες και βίαιες και τα νέα ανώτατα ρεκόρ, επιτυγχάνονταν μετά από μεγάλες ανόδους.

 

Σήμερα -και αυτό είναι ένα σημείο που θα πρέπει να κατανοήσουμε, ώστε να μπορούμε να αντιληφθούμε την κίνηση των αγορών και τη θέση τους μέσα στο “χώρο”- οι πολλές και πυκνές συνεδριάσεις με νέες ανώτατες τιμές, δε σημαίνει ότι οι αγορές ανέβηκαν υπερβολικά ή ότι κινούνται σε επίπεδα “φούσκας”. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, ένα χαρακτηριστικό των καταστάσεων “φούσκας” είναι οι “επιθετικές” συνεδριάσεις με μεγάλες ημερήσιες μεταβολές.

Η σημερινή συμπεριφορά των αγορών, είναι προσεκτική, βασίζεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις, προσδοκίες και παραδοχές και απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί ως “συμπεριφορά φούσκας”.

 

Γιάννης Σιάτρας

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text