ΑΕΕΑΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε φάση αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου

 

Με τις ανώνυμες εταιρίες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, είχαμε ασχοληθεί αρκετά σε προηγούμενα τεύχη. Τότε, αναφέραμε ότι, η εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην αγορά των ακινήτων, θα έκανε τον κλάδο αυτόν από τους πρώτους που θα αναπτύσσονταν στη νέα φάση ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από τους πρώτους που θα δραστηριοποιούνταν έντονα στη χρηματιστηριακή αγορά με νέες εισαγωγές, αφού ο κλάδος είναι ακόμη μικρός σε μέγεθος και θα αναπτυχθεί και αυξήσεις κεφαλαίου, αφού τα μεγέθη των εταιριών είναι μικρά και έτσι δύσκολα θα προσέλκυαν νέους επενδυτές. Κατά το 2019 και ενώ η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον εμφανής, η επενδυτική δραστηριότητα των εταιριών του κλάδου έχει ενταθεί, ενώ σε όλες είναι ορατή η ανάγκη αύξησης των κεφαλαίων τους.

Ήδη η Trastor ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου ύψους 23 εκατ. ευρώ περίπου με τα μισά κεφάλαια να κατευθύνονται για τη χρηματοδότηση 4 ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ και τα υπόλοιπα θα επενδυθούν άμεσα. Η Εθνική Πανγαία (η οποία μετονομάζεται σε …)  προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου με σκοπό να αναπτύξει το χαρτοφυλάκιο της αλλά και να ενισχύσει τη διασπορά της μετοχής, η οποία μετά και τη δημόσια πρόταση είναι ελάχιστη (98,15% κατέχει η Invel). Η Briq Properties ΑΕΕΑΠ του ομίλου Infoques, προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 50 εκατ. ευρώ, διπλασιάζοντας την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της (εδώ). Σήμερα η εταιρεία διαχειρίζεται 16 ακίνητα συνολικής αξίας 43 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ακολουθεί και η Lamda Development, η οποία θα αναζητήσει κεφάλαια και μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, τόσο για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της στα εμπορικά κέντρα που διαχειρίζεται, αλλά και τη μεγάλη επένδυση του Ελληνικού. Τέλος προσπάθειες να βρει στρατηγικό επενδυτή καταβάλει και η Pasal.

Για την καλύτερη αντίληψη της λειτουργίας των εταιριών του κλάδου, σας προτρέπουμε να διαβάσετε ορισμένες από τις παλαιότερες δημοσιεύσεις μας: α) ΑΕΕΑΠ: Ειδικά θέματα που χρήζουν προσοχής! (τεύχος 205 - εδώ), β) Το premium και το discount στις μετοχές των ΑΕΕΑΠ (τεύχος 205 - εδώ).

 

Παράλληλα, με δεδομένη την επερχόμενη αύξηση του ενδιαφέροντος για τις μετοχές του κλάδου και της εμπορευσιμότητάς τους στη χρηματιστηριακή αγορά, επαναλαμβάνουμε μερικές από τις επισημάνσεις που είχαμε καταγράψει, οι οποίες είναι σημαντικές για όσους ασχοληθούν με τις μετοχές του κλάδου:
1) Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, κατά τα τελευταία χρόνια, είτε σε κατάσταση discount, είτε σε κατάσταση premium, οι αποκλίσεις των τιμών των εταιριών ακινήτων και των ΑΕΕΑΠ (εξεταζόμενων ως κλάδων) είναι μικρές και δεν απέχουν σημαντικά από την εσωτερική αξία των μετοχών. Κατά την άποψή μας, θα εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με discount, ή με πολύ μικρά premia, για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα. Η κατάσταση αυτή θα ανατραπεί όταν το ευρύτερο ενδιαφέρον για τη χρηματιστηριακή αγορά αυξηθεί και κατά την πρώτη φάση μίας μελλοντικής μαζικής εισαγωγής νέων ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο.
2) Οι μετοχές αυτές, ακολουθούν την κίνηση της ευρύτερης αγοράς, χωρίς όμως να πετυχαίνουν, ως σύνολο, καλύτερες επιδόσεις.

3) Οι τιμές των μετοχών του κλάδου εξακολουθούν να κινούνται με βάση τις αποφάσεις των “πληροφορημένων” επενδυτών. Με εξαίρεση τη μετοχή της Lamda (και παλαιότερα και της Grivalia) δεν έχουν εισέλθει στις μετοχές “περιστασιακοί” επενδυτές (noise investors).

4) Στον τομέα του discount και του premium, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των μετοχών, κάτι που οφείλεται στα ποιοτικά στοιχεία της κάθε εταιρίας (ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει ότι στις μετοχές αυτές -και ίσως και στην ευρύτερη αγορά- κινούνται ακόμη “πληροφορημένοι” επενδυτές.

 

Κλείνουμε, εκφράζοντας την άποψη ότι, όσο η οικονομία θα κινείται σε θετικότερες περιοχές και όσο η χρηματιστηριακή αγορά θα σημειώνει άνοδο, με δεδομένη και την ανοδική φάση που διέρχεται η αγορά ακινήτων, στις μετοχές του κλάδου θα εισέρχονται “περιστασιακοί” επενδυτές, οι οποίες θα οδηγήσουν τις τιμές σε υψηλότερα premia..


 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text