Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 238 | Στατιστικά στοιχεία: Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, μετά από “σημαντικές ημερήσιες μεταβολές” (Μέρος Α’)

Στατιστικά στοιχεία: Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, μετά από “σημαντικές ημερήσιες μεταβολές” (Μέρος Α’)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στατιστικά στοιχεία: Η συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη, μετά από “σημαντικές ημερήσιες μεταβολές” (Μέρος Α’)

(Μέρος Α’ - Γενικά στοιχεία)

 

Δείτε το μέρος Β' (Ειδικά στοιχεία ανά φάση και ανά "επίπεδο μεταβολής") - εδώ
Δείτε το μέρος Γ' (Ειδικά στοιχεία ανά φάση και ανά "κλιμάκιο μεταβολής") - εδώ

 

Η στατιστική της συμπεριφοράς της χρηματιστηριακής αγοράς, είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων και χρήσιμος τομέας της χρηματιστηριακής ανάλυσης. Μας βοηθά, να γνωρίσουμε ένα τμήμα (αυτό που έχει να κάνει με τους αριθμούς) της χρηματιστηριακής ιστορίας και να αναλύσουμε -και εάν είναι δυνατό- να κατανοήσουμε, τη συμπεριφορά των επενδυτών σε διάφορες φάσεις του παρελθόντος.

Δυστυχώς, η έρευνα στον τομέα αυτό βρίσκεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στον ευρύτερο τομέα της χρηματιστηριακής ιστορίας. Βέβαια, κατανοούμε ότι, η απαξίωση του χώρου για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και το γενικότερο χαμηλό ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για το ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν επιτρέπουν τις επενδύσεις προς τους τομείς αυτούς. Το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, ίσως είναι ο μόνος φορέας που δραστηριοποιείται ενεργά στους τομείς της χρηματιστηριακής ιστορίας και των χρηματιστηριακών στατιστικών, κάτι που πέραν από την εκπαιδευτική του διάσταση, αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο, στην ανάλυση της κάθε φορά τρέχουσας κατάστασης και στη διατύπωση έγκυρων απόψεων και προβλέψεων.

 

Ένα σημείο που ποτέ δεν είχαμε ερευνήσει, είναι η συμπεριφορά της χρηματιστηριακής αγοράς, μετά από μεγάλες ημερήσιες μεταβολές (θετικές ή αρνητικές) του Γενικού Δείκτη. Φρονούμε ότι, τα στοιχεία αυτά έχουν μεγάλη σημασία, αφού επιτρέπουν στον επενδυτή να έχει μία άποψη για το πώς συνήθως συμπεριφέρονται οι τιμές σε κρίσιμες στιγμές της χρηματιστηριακής αγοράς.

Για παράδειγμα, ας αναφέρουμε την περίπτωση της πτώσης της 24/2/2022, την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. Την ημέρα εκείνη, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 6,42%. Τί μας λένε τα στατιστικά, για την περίπτωση αυτή;

Κατ’ αρχάς, μας λένε ότι, από το 1988 μέχρι και την 24/2/2022, είχαν υπάρξει συνολικά 15 περιπτώσεις πτώσης του Γενικού Δείκτη, με ποσοστό -6,0% ή και μεγαλύτερο, κατά τη διάρκεια ανοδικών φάσεων της αγοράς (όπως ήταν και αυτή που διανύαμε στις 24/2/2022). Τα στατιστικά του παρελθόντος μας λένε ότι, σε 13 από τις 15 αυτές περιπτώσεις, στην επόμενη μέρα, ο δείκτης αντέδρασε ανοδικά, με μέσο ποσοστό ανόδου +3,9% (σημειώνουμε ότι, την 25/2/2022, ο Γενικός Δείκτης ανέβηκε κατά 4,38%.

Αυτό ήταν ένα πολύ σημαντικό στατιστικό για να γνωρίζουμε!

 

Επεξεργαστήκαμε αναλυτικά τα στατιστικά των συνεδριάσεων από το 1988 έως και σήμερα. Σημειώνουμε ότι, πάντα θέτουμε ως αφετηρία την 4/1/1988, επειδή εκείνη τη μέρα ξεκίνησε τη λειτουργία του ο Γενικός Δείκτης που χρησιμοποιείται έως και σήμερα.

 

Η γενική εικόνα της αγοράς

 

Από την 4/1/1988 μέχρι και την 2/3/2022, έχουν διεξαχθεί 8.485 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις.  Στον παρακάτω πίνακα, καταγράφουμε την κατανομή των ημερήσιων μεταβολών του Γενικού Δείκτη, κατά τις συνεδριάσεις αυτές (την κατανομή αυτή την ονομάζουμε “γενική κατανομή”.

 

Πίνακας 1: Κλιμάκια μεταβολής Γενικού Δείκτη Χρηματιστηρίου Αθήνας

Δείτε τον πίνακα σε περιβάλλον excel, εδώ.

 

Από τον πίνακα αυτόν, παρατηρούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:

  • Στα τελευταία 35 περίπου χρόνια, οι συνεδριάσεις είναι σχετικά μοιρασμένες. Έχουν υπάρξει 4331 (51,0%) ανοδικές και 4154 (49%) πτωτικές.
  • Οι συνεδριάσεις με άνοδο πάνω από +10% (7 συνεδριάσεις), ήταν περίπου ίσες με τις συνεδριάσεις με πτώση μεγαλύτερη από το -10% (8 συνεδριάσεις). Αυτή η ισορροπία παρατηρείται σε όλα τα “κλιμάκια” μεταβολών. Αυτό, ως έννοια, είναι πολύ σημαντική για κάποιον που παρατηρεί το Χρηματιστήριο (και το ίδιο περίπου συμβαίνει σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου), που -σε γενικές γραμμές- μας λέει ότι, οι πιθανότητες η επόμενη συνεδρίαση να είναι θετική, είναι περίπου οι ίδιες με τις πιθανότητες να είναι πτωτική.


Δείτε το μέρος Β' (Ειδικά στοιχεία ανά φάση και ανά "επίπεδο μεταβολής") - εδώ
Δείτε το μέρος Γ' (Ειδικά στοιχεία ανά φάση και ανά "κλιμάκιο μεταβολής") - εδώ

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα, εδώ


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text