Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 249 | Επισημάνσεις από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

Επισημάνσεις από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επισημάνσεις από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

 

 

 

 

 

 

 

 

Επισημάνσεις από τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές

 

Οι βασικοί (επίσημοι) κλάδοι του δείκτη S&P-500. Ο δημοφιλής δείκτης S&P 500 χωρίζεται σε 11 επιμένους κλαδικούς δείκτες. Οι δείκτες αυτοί αποτελούν σημείο αναφοράς για το επενδυτικό κοινό και είναι αντιπροσωπευτικοί της πορείας των κλάδων της αμερικανικής οικονομίας. Προκειμένου να κατανοήσουμε την σημασία παρακολούθησης των κλαδικών αυτών δεικτών απαιτείται πρώτα να καταλάβουμε το είδος και τον τομέα δραστηριοποίησης των εταιριών που περιλαμβάνει ο κάθε δείκτης. Δείτε άρθρο μας, εδώ.

 

Οι προβλέψεις για την πορεία των κλάδων του S&P, για το δ’ τρίμηνο του έτους. Κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, ο ρυθμός αύξησης των κερδών του S&P 500 μειώθηκε στο 4,0% ετησίως, από 9,9% το δεύτερο τρίμηνο. Οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση κατά το δ’ τρίμηνο του 2022. Προβλέπουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης των κερδών του S&P 500 θα μειωθεί κατά 2,2% ετησίως και πως μόνο τέσσερις κλάδοι αναμένεται να εμφανίσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης: ο κλάδος της Ενέργειας, της Βιομηχανίας, της Ακίνητης περιουσίας και των Υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Δείτε το άρθρο, εδώ.

 

Η επαναδιαμόρφωση των στρατηγικών των εταιριών τεχνολογίας. Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν τις δαπάνες τους. Η αλλαγή στρατηγικής των εταιριών τεχνολογίας είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της δυσχερούς χρηματιστηριακής πορείας κατά το 2022 και των ανησυχιών για μια επερχόμενη ύφεση. Η ανεξέλεγκτη επέκταση και οι υπερβολικά αυξημένες δαπάνες των τεχνολογικών εταιριών προέκυψαν λόγω της λανθασμένης πεποίθησης πως η απότομη αύξηση της ζήτησης θα διαρκούσε για πάντα. Δείτε το άρθρο, εδώ.

 

Τα αποτελέσματα των των εταιριών των ΗΠΑ καθοδηγούν τις διεθνείς αγορές. Αποτελούν μια βασική πηγή πληροφόρησης για τους επενδυτές ανά τον κόσμο, προκειμένου να σχηματίσουν μια εικόνα για την πορεία και τις προοπτικές των εταιριών της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές και στελέχη από διάφορους κλάδους της οικονομίας, οι προβλέψεις για τα εταιρικά κέρδη, ίσως να μην λαμβάνουν πλήρως υπόψιν τους τους κινδύνους και τις προκλήσεις του 2023. Δείτε το άρθρο, εδώ.

 

Οι μετοχές turnaround και turndown. Από τις παρακολουθούμενες εταιρίες για τις οποίες έχουν συγκεντρωθεί στοιχεία, μόνο 4 εμφανίζουν πτωτική κατεύθυνση στην  πορεία των μελλοντικών κερδών ανά μετοχή (EPS). Από το σύνολο των εταιριών, 6 εξ αυτών θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “turnaround” εταιρίες, δηλαδή εταιρίες των οποίων οι προβλέψεις για τα EPS, ενώ ακουλουθούσαν πτωτική κατεύθυνση κατά τα προηγούμενα τρίμηνα, τώρα έχουν εισέλθει σε φάση ανόδου.  Δείτε σχετικό άρθρο και πίνακα, εδώ.

 

Tesla: Κέρδη μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα για το δ’ τρίμηνο του 2022. H Tesla ανέφερε έσοδα ρεκόρ ύψους 24,32 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δ’ τρίμηνο του 2022, αυξημένα κατά 37,3% σε σχέση με πέρυσι και υψηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Τα τριμηνιαία κέρδη της ανήλθαν στα 3,69 δισ. το δ’ τρίμηνο του 2022,  αυξημένα κατά 59,1% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2021. Ωστόσο, το μικτό περιθώριο κέρδους για δ΄ τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στο 25,9% -το χαμηλότερο που έχει παρατηρηθεί τα 5 τελευταία τρίμηνα. Δείτε σχολιασμό μας, εδώ.

 

Η Κίνα ετοιμάζεται να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα επιβατικών αυτοκινήτων. Ήδη βρίσκεται μπροστά από την Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ, σε όρους εξαγωγών αυτοκινήτων, και απέχει μόνο 60.000 οχήματα από το να ξεπεράσει και την Γερμανία. Πρώτη στην σχετική κατάταξη είναι η Ιαπωνία. Η φιλοδοξία της Κίνας για επικράτηση στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων υποδεικνύει την μετάβαση της από χώρα κατασκευής προϊόντων ευρείας χρήσης και χαμηλού κόστους, σε κατασκευαστική δύναμη σύνθετων και τεχνολογικά εξελιγμένων προϊόντων. Δείτε το άρθρο, εδώ.

Intel: Πτώση των εσόδων και ζημίες το δ' τρίμηνο του 2022. Η Intel, για το δ’ τρίμηνο 2022 κατέγραψε αρνητικές επιδόσεις τόσο σε επίπεδο εσόδων, όσο και σε όρους κερδοφορίας. Τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 31,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021 και διαμορφώθηκαν στα 14,04 δισ. δολάρια. Η εταιρία σημείωσε ζημίες ύψους 664 εκατ. ή $ -0,16 ανά μετοχή. Ωστόσο παρά την κάμψη της κερδοφορίας της, η Intel ανακοίνωσε μέρισμα $ 0,365 ανά μετοχή, πληρωτέο την 1/3/2023. Δείτε σχολιασμό, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 249 (Φεβρουάριος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 249, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text