Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2022 - No 236 έως 247 | Χ&Α - 242 | Εισαγωγικές θέσεις του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Εισαγωγικές θέσεις του ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

Αυτή η κρίση, ήρθε ξαφνικά; Σήμερα, νομίζουμε πως, ναι. Όμως, καθώς η κρίση θα βαθαίνει, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα πιο καθαρά. Και θα καταλάβουμε ότι, η αναταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες και ο πόλεμος στην Ουκρανία, μάλλον λειτούργησαν ως αφορμές, σε μια κρίση που, απλά περίμενε ένα “ατύχημα” για να συμβεί. Θα καταλάβουμε ότι, το βαθύτερο αίτιο της επανεμφάνισης του πληθωρισμού, ήταν η επεκτατική πολιτική που εφαρμόστηκε από τις περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, για περισσότερο από μία δεκαετία. Κυκλοφόρησε τόσο πολύ χρήμα, ώστε αυτό έχασε την αξία του.

Ο “αντιπληθωρισμός” (το φαινόμενο του ‘αρνητικού πληθωρισμού) που έτεινε να κυριαρχήσει μετά την κρίση του 2008, ήταν ένα φυσιολογικό φαινόμενο, που, όπως έχει δείξει η ιστορία, κάνει την εμφάνισή του όταν μειώνονται ο πληθυσμός, η ανταγωνιστικότητα και η παραγωγή. Φαινόμενα που χαρακτήρισαν την Ιαπωνία στη δεκαετία του 1990 και την Ευρώπη και άλλες δυτικές χώρες, μετά από το 2000. Οι καταστάσεις αυτές, όχι άγνωστες στην ιστορία, διορθώνονται σταδιακά, από τις “δυνάμεις της φύσης” και τις “δυνάμεις της αγοράς”. Στα προηγούμενα χρόνια, επιχειρήθηκε να “κουκουλωθούν” μέσα από την εκτύπωση άφθονου χρήματος. Δηλαδή, κυκλοφόρησε πάρα πολύ χρήμα, σε διαρκώς μικρότερο πληθυσμό, για πολύ μικρότερη παραγωγή και για λιγότερα αγαθά. Αν ανοίξουμε τα βιβλία ενός πρωτοετούς φοιτητή των οικονομικών, θα διαπιστώσουμε ότι, κάπως έτσι διατυπώνεται ο ορισμός του πληθωρισμού.

 

Ποιοί ήταν οι “κύκλοι των επιτοκίων” κατά τις περιόδους 1972-1975 και 1979-1983; Το γνωρίζατε ότι, το επιτόκιο της FED, στη διετία 1980-1981, παρέμεινε επί μεγάλο διάστημα στο 20%; Δείτε εδώ.


Μπορεί να υπάρξει κέρδος από την κρίση; Μπορεί, αν κάποιος παραμένει εκτός αγοράς προς το παρόν, και πετύχει να τοποθετηθεί, κάπου κοντά στον “πάτο” της αγοράς. Δείτε εδώ.

 

Ο δείκτης MSCI All-Country World Equity Index, που συντίθεται από 2.933 μετοχές απ’ όλο το κόσμο, στο α’ εξάμηνο του 2022, κατέγραψε απώλειες -...%. Δείτε εδώ.

 

 

Το α’ εξάμηνο του 2022, ήταν, για τον δείκτη S&P-500, το χειρότερο από το … και το … χειρότερο από το 1927. Δείτε εδώ.


Στο 11,7 βρίσκεται ο δείκτης Ρ/Ε της χρηματιστηριακής αγοράς (στοιχεία της 30/6/2022). Καθώς τα κέρδη δεν υποχωρούν, ή εάν υποχωρήσουν, αυτό θα το κάνουν με μικρότερο ρυθμό, σε σχέση με την υποχώρηση των τιμών, η σχέση αναμένεται να μειωθεί. Δείτε εδώ.

 

Η άνοδος του πληθωρισμού, έχει προβληματίσει τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιριών, αλλά -τουλάχιστον ακόμη- δεν έχει ανατρέψει τις χρηματοοικονομικές τους σχέσεις και δεν έχει επηρεάσει σημαντικά, τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία. Δείτε εδώ.

 

 

Οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, περιμένουν -και φέτος- σημαντική βελτίωση των μεγεθών τους. Μία απ’ αυτές είναι η Μοτοδυναμική ΑΕ. Δείτε εδώ.


Στόχος της ΕΧΑΕ (η οποία σήμερα πλήττεται από τη μείωση των συναλλαγών), είναι η επιστροφή στις “αναπτυγμένες αγορές”. Ποιές είναι αυτές; Δείτε εδώ.


Η  DIMAND AE, που θα ξεκινήσει συναλλαγές την 6/7/2022, είναι μία εταιρία, η οποία, αν συνεχίσει να λειτουργεί με το παρόν οικονομικό και εταιρικό μοντέλο, δύσκολα θα μπορούσε να αναλυθεί ή και να προβλεφθεί. Η εταιρία, στο μέλλον, θα εκπλήσσει, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Δείτε εδώ.

 

“Μαύρα σύννεφα” για τις μικρές χρηματιστηριακές εταιρίες. Όταν οι 10 μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, πραγματοποιούν το 87,8%, των συναλλαγών, η προοπτική για τις υπόλοιπες δε μπορεί να είναι καλή. Ιδιαίτερα τώρα που, η αξία των συναλλαγών, μειώνεται και πάλι. Δείτε εδώ.

 

 

Χωρίς μετοχές, περιμένει -το χαρτοφυλάκιο του Απόλυτου Συστήματος Συναλλαγών- την εξέλιξη της κρίσης. Εκτιμούμε ότι, μέσα στο επόμενο διάστημα, οι δείκτες που παρακολουθεί, θα σχηματιστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίσουν μία πετυχημένη και σημαντικά κερδοφόρα είσοδο. Δείτε εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 242 (Ιούλιος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 242, εδώ.Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text