Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

 

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ήδη, από την ημέρα που ξεκίνησε η παρούσα φάση ανόδου (29/9/2022), μέχρι και την 1/3/2023, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο κατά 43,7%. Δεν είναι το μεγαλύτερο ανοδικό “σερί” της αγοράς, όμως είναι ένα από τα καλύτερα των τελευταίων ετών. Παράλληλα, η αξία συναλλαγών έχει εκτοξευθεί σταθερά πάνω από τα € 100 εκατομμύρια, σε καθημερινή βάση, ενώ ο μέσος ημερήσιος όρος της αξίας συναλλαγών, κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, υπολογίζεται σε € 112,4 εκατομμύρια (δείτε εδώ την καθημερινή εξέλιξη του μέσου όρου, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια).

Οι δε μεταβολές στις τιμές των μετοχών κατά το διάστημα από το τέλος του 2022, μέχρι και την 1/3/2023, είναι εντυπωσιακές. Δείτε εδώ.

 

Δε μπορούμε να γνωρίζουμε εάν θα υπάρξει διόρθωση ή όχι. Κατά την άποψή μας και να υπάρξει διόρθωση, αυτή θα είναι προσωρινή και θα “χρησιμεύσει” στην αφομοίωση των τιμών, στο σχηματισμό νέων επιπέδων “στήριξης”, αλλά και στο ξεπέρασμα των ανησυχιών που προκύπτουν από τις βουλευτικές εκλογές και την αστάθεια των αγορών του εξωτερικού.

 

Το “ζητούμενο” για το Γενικό Δείκτη, ήταν, αφενός μεν να σταθεροποιηθεί πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων (κάτι που επί 3 χρόνια αδυνατούσε να πετύχει) και το ξεπέρασμα του ψυχολογικού ορίου των 1.000 μονάδων. Και τα δύο, τα πέτυχε με ταχύτητα και με εξαιρετική ευκολία. Μετά απ’ αυτά, η αγορά πέρασε σε ένα νέο “επίπεδο” και μία νέα εποχή. Αυτά πλέον, δεν τα αμφισβητεί κανένας.

Η αγορά, θα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το “ελατήριο” που συμπιεζόταν επί χρόνια, όμως, αυτή η “εκτόνωση”, αργά ή σύντομα θα λήξει. Και το ζητούμενο πλέον, θα είναι η διατήρηση της ανάπτυξης της οικονομίας και η βελτίωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων -σε συνδυασμό πάντα με την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του τραπεζικού κλάδου. Η εκτίμησή μας είναι ότι, ανεξάρτητα από τις “αγωνίες” και τις “ανησυχίες” που εμφανίζονται σήμερα, τα πράγματα θα κυλήσουν κανονικά.

 

****

 

Με εντυπωσιακές επιδόσεις κινείται ο τραπεζικός κλάδος, γεγονός που επιβεβαιώνει τις προσδοκίες, που καλλιεργήθηκαν για την επιστροφή του, σε μια “κανονική” λειτουργία. Ήδη από τα μέσα του Οκτωβρίου 2022, ο Δείκτης Τιμών Τραπεζών (ΔΤΡ), άρχισε να ξεπερνά τις αποδόσεις του Γενικού Δείκτη. Δείτε εδώ σχετικό διάγραμμα.

Κατά την διάρκεια του 2023, το χάσμα αυτών των αποδόσεων διευρύνθηκε σημαντικά, με τον ΔΤΡ να σημειώνει απόδοση +45,2% (μέχρι την 28/2/2023) έναντι +21,5% του Γενικού Δείκτη. Δείτε διάγραμμα με την εξέλιξη των τραπεζικών μετοχών από την 31/12/2022, εδώ.

 

Τι πρέπει να περιμένουμε από τις τράπεζες στο μέλλον; Πρόκειται για μια σειρά βέβαιων, ή πιθανών εξελίξεων, οι οποίες θα διατηρούν το ενδιαφέρον των επενδυτών σταθερό γύρω από τις μετοχές του κλάδου και θα μπορούν να αυξάνουν την αποτίμησή τους:


Την αποεπένδυση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Τη σταδιακή επαναφορά των τραπεζών σε πλήρη και κανονική οργανική κερδοφορία, λόγω της σταδιακής επαναλειτουργίας τους σε κανονικότητα (χωρίς τα βάρη του παρελθόντος), λόγω της αύξησης των εργασιών τους που θα προκύψει από τη σταδιακή βελτίωση της πορείας της οικονομίας, αλλά και λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Τη διανομή μερίσματος.

Τη μετοχική “τακτοποίηση”, δηλαδή την αναπροσαρμογή του επιπέδου της τιμής και αριθμού των μετοχών σε ένα “λογικό” επίπεδο αριθμού μετοχών, μέσω reverse split. Η άποψη μας είναι ότι ο αριθμός μετοχών των τραπεζών, με βάση το μέγεθος που έχουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 250 έως 400 εκατομμύρια. Βέβαια, κάποιοι ίσως θεωρήσουν ότι η διαδικασία ενός ακόμη reverse split, ίσως να συνιστά μια αρνητική εξέλιξη, αλλά τελικά, τα πάντα είναι θέμα σχεδιασμού και παρουσίασης.

Τη σταδιακή διεύρυνση των “ομιλικών” δραστηριοτήτων τους, δηλαδή τη διεύρυνση των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων τους και, ενδεχομένως και τη γεωγραφική τους εξάπλωση.

Την προσέλκυση νέων επενδυτών, τόσο σε “στρατηγικό”, όσο και σε “retail” επίπεδο.

 

 

Στις 51,7 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης μεταποίησης (PMI), στην Ελλάδα, τον Φεβρουάριο από 49,2 τον Ιανουάριο του 2023. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή του δείκτη από τον Ιούνιο του 2022, στις 51,1 μονάδες. Τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, υπέδειξαν άνοδο των νέων πωλήσεων σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, δίνοντας ένα τέλος στο διάστημα συνεχούς μείωσης που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022. Υπενθυμίζουμε ότι καταγραφές πάνω από τις 50 μονάδες, υποδηλώνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε άνθηση ενώ χαμηλότερες των 50 μονάδες, υποδηλώνουν συρρίκνωση. Δείτε εδώ το δελτίο.

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης μεταποίησης τον Φεβρουάριο υποχώρησε στις 48,5 μονάδες έναντι 48,8 τον Ιανουάριο του 2023. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή του δείκτη από τον Δεκέμβριο του 2022 (47,8 μονάδες). Δείτε εδώ το δελτίο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο δείκτης μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 50 μονάδες τον Φεβρουάριο από 49,1 τον Ιανουάριο. Δείτε εδώ το δελτίο.

 

****


Το 2023 θα αποδειχθεί χρονιά με νέο ρεκόρ επιχειρηματικών συμφωνιών (Εξαγορές και συγχωνεύσεις) και προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων μέσα από εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ιδιωτικοποιήσεις, που θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τα 15 δισ. ευρώ, απ’ το ρεκόρ των 12 δισ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών της PWC. Κι αυτό διότι το σοβαρό επενδυτικό χρήμα έχει βάλει για τα καλά στο ραντάρ του την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις παρά τις διεθνείς προκλήσεις! Αυτό συνιστά ακόμη ένα στοιχείο για την αφύπνιση της ελληνικής επιχειρηματικής αγοράς, το οποίο σαφώς συνδέεται και επηρεάζει, τις εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά.

****

Όλα τα στοιχεία που προέρχονται από διεθνείς οργανισμούς, από το Υπουργείο Τουρισμού, από ταξιδιωτικές εταιρία αλλά και από διάφορους φορείς που η δραστηριότητα τους συνδέεται με τον τουρισμό, αναφέρουν ότι κατά την φετινή χρονιά θα υπάρξει μια αξιοσημείωτη αύξηση του τουριστικού ρεύματος γενικότερα, γεγονός που με την σειρά του επηρεάζει και την Ελλάδα. Είναι σαφές ότι το 2023, πρόκειται να γίνει η υπέρβαση του ορόσημου του 2019, τόσο σε τουριστικές αφίξεις όσο και σε έσοδα τουλάχιστον κατά 15%. Αν αυτό επιβεβαιωθεί θα είναι ένα θετικό γεγονός για την οικονομία και για τις περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως αυτές που η δραστηριότητα τους συνδέεται με τον τουρισμό.

 


 

Στο τεύχος Νο 50 (Φεβρουάριος 2023), του περιοδικού “Οικονομικές Εξελίξεις” του ΚΕΠΕ, περιγράφεται το πώς, παρά τις δυσμενείς διεθνείς συγκυρίες, η ελληνική οικονομία εμφανίζει σχετικά μεγαλύτερη δυναμική απ’ ό,τι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υποδείγματος παραγόντων, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας προβλέπεται στο 5,3% για το έτος 2022 και στο 2,2% για το έτος 2023. Η προοπτική αυτή απορρέει από την ευνοϊκή εξέλιξη αρκετών από τα οικονομικά μεγέθη που ενσωματώνονται στην πρόβλεψη, σε συνδυασμό με την εμφανή, πλέον, επίπτωση που έχουν στην πορεία ορισμένων μεταβλητών οι τρέχουσες οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις σε πολλά διαφορετικά μέτωπα. Δείτε το τεύχος, εδώ.

 

****


Η μετοχή της DIMAND, συνεχίζει να απογοητεύει και να προβληματίζει. Απογοητεύει επειδή, μετά από 8 μήνες στο Χρηματιστήριο, εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες, περί το 12% από την τιμή εισαγωγής και αυτό, παρά τις συνεχείς ανακοινώσεις της για νέα έργα, νέες εξαγορές, πωλήσεις και συνεργασίας. Προβληματίζει, επειδή, μέχρι σήμερα, ουδείς μπορεί να αντιληφθεί -τουλάχιστον με βάση τα δημοσιευόμενα στοιχεία- τη σύνθεση και τις συνδέσεις των οικονομικών της λογαριασμών, ή και το πώς, όλες αυτές οι ανακοινώσεις και δραστηριότητες, μεταφράζονται σε πωλήσεις και ζημιές ή κέρδη. Και το γενικότερο ερώτημα έχει να κάνει με το “γιατί αυτή η εταιρία μπήκε στο Χρηματιστήριο”;


Η Δημόσια Εγγραφή της Orilina Properties (δείτε το site της, εδώ), της σύμπραξης του hedge fund Brevan Howard και του έλληνα Τρύφωνα Νάτση, θα είναι η δεύτερη του real estate που θα λάβει χώρα εντός του 2023, μετά την Trade Estates του Ομίλου Fourlis. Η εταιρεία ακινήτων έχει αρχίσει ήδη να “συμπεριφέρεται” ως εισηγμένη, αφού δημοσίευσε νωρίς οικονομικές καταστάσεις, ενημερώνοντας μεταξύ άλλων πως στα τέλη του 2022 σύναψε επταετές κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων, το οποίο είναι το πρώτο δάνειο που λαμβάνει.

Αναμφισβήτητα, είναι μια θετική εξέλιξη. Όμως, αφ’ ενός είναι μια “υποχρεωτική” εισαγωγή (οι ΑΕΕΑΠ υποχρεούνται να εισάγουν τις μετοχές τους στο Χρηματιστήριο, εντός δύο ετών από την ίδρυσή τους) και αφετέρου, αποδεικνύεται ότι οι ΑΕΕΑΠ αφήνουν τους επενδυτές αδιάφορους -και όχι άδικα.

 

****

Οι αναλυτές των διεθνών αγορών, συνεχίζουν να αναπροσαρμόζουν τις προβλέψεις τους για τα έσοδα και τα κέρδη επιχειρήσεων για το 2023 και διατυπώνουν τις πρώτες προβλέψεις τους για το 2024 (σε σχέση με το 2023), για ένα πλήθος χωρών. Η διαδικασία αναπροσαρμογής είναι φυσιολογική και απαραίτητη (καθώς ήδη εξελίσσεται το έτος), έτσι ώστε αυτές, να εμπεριέχουν και να αποτυπώνουν διαρκώς τα πλέον πρόσφατα στοιχεία και αποτελέσματα.

Εξετάζοντας τις προβλέψεις επιχειρηματικών εσόδων και κερδών, που αφορούν σε τέσσερις βασικές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ευρωζώνη και Γερμανία) για το 2023 (σε σχέση με το 2022) παρατηρούμε γενικότερη μείωση, για όλες τις χώρες εκτός από την περίπτωση της Κίνας, όπου οι αναλυτές διατηρούν τις προβλέψεις τους σχεδόν αμετάβλητες. Εκτιμούμε, ότι αυτή η μείωση στον ρυθμό αύξησης των μεγεθών, οφείλεται στην σταδιακή δημοσίευση των αποτελεσμάτων του 2022, στις εκτιμήσεις των διοικήσεων για το “αβέβαιο” 2023 και στις αναμενόμενες σε κάθε χώρα (ή και σε διεθνές επίπεδο) μακροοικονομικές εξελίξεις. Δείτε σχετικό διάγραμμα για το ποσοστό αύξησης των κερδών εδώ και εσόδων, εδώ. Οι προβλέψεις αυτές, άρχισαν να διατυπώνονται πριν από περίπου ένα έτος. Η διαρκής μείωσή τους, αντικατοπτρίζει, τη γενικότερη αντίληψη για επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών.

Παράλληλα, οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2024, είναι σημαντικά βελτιωμένες, προβλέποντας αύξηση κερδών σε σχέση με το 2023, +12% για τις ΗΠΑ, +14,3% για την Κίνα, +8,1% για την Ευρωζώνη και  +11,4% για την Γερμανία. Βέβαια, η διατύπωση περισσότερο αισιόδοξων εκτιμήσεων για μια καινούργια χρονιά, η οποία απέχει ακόμη αρκετά, οφείλεται περισσότερο σε μία φυσιολογική και ανθρώπινη αισιοδοξία και λιγότερο σε απτά οικονομικά στοιχεία και αποδείξεις.

Όλα τα παραπάνω, σημαίνουν ότι, οι διεθνείς συνθήκες εξακολουθούν να είναι δύσκολες και ότι, το επόμενο διάστημα θα μπορούσαν να υπάρξουν αρκετές αναταράξεις στην κίνηση των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών.

 


 

El Erian: Η Fed δεν θα μπορέσει να φτάσει τον πληθωρισμό στο 2% χωρίς να συνθλίψει την οικονομία. Ο διάσημος οικονομολόγος υποστήριξε πως η οικονομία των ΗΠΑ θα εισέλθει σε ύφεση, εάν η Fed επιδιώξει την πτώση του πληθωρισμού στο 2%. Ισχυρίστηκε πως ο στόχος που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα είναι λανθασμένος. Δείτε εδώ.

 

****


Γιατί ο πληθωρισμός θέτει σε κίνδυνο τις αγορές μετοχών;  Ο πληθωρισμός παρά την πτωτική του κατεύθυνση, δείχνει να μετατοπίζεται από τα προϊόντα στις υπηρεσίες. Οι πληθωριστικές πιέσεις στον κλάδο των υπηρεσιών αποτελούν σημαντική πηγή κινδύνου για κάθε οικονομία και χρηματιστηριακή αγορά. Δείτε εδώ.

 

****


Μειώνονται οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των αμερικανικών εταιριών για το α' τρίμηνο του 2023. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα τριμηνιαία κέρδη ανά μετοχή (EPS) του S&P 500 μειώθηκαν κατά 3,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Για το σύνολο του έτους, οι αναλυτές μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για τα EPS κατά 2,5%. Δείτε εδώ.

 

****


Τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών, στις ΗΠΑ, άγγιξαν τα 132 δισ. τον Ιανουάριο του 2023. Οι ανακοινωθείσες επαναγορές μετοχών υπερτριπλασιάστηκαν -συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2022- και έφτασαν σχεδόν τα 132 δισεκατομμύρια δολάρια. Το επίπεδο αυτό αποτελεί το υψηλότερο που έχει ποτέ καταγραφεί κατά τον πρώτο μήνα του έτους. Δείτε εδώ.

 


 

Στην πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), για τις προβλέψεις του 2023, σημειώνεται ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, θα αυξηθεί κατά 2,3%, λόγω της άρσης των περιορισμών στις μετακινήσεις από την Κίνα. Όσον αφορά στις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, ο Οργανισμός, βελτιώνει τις προβλέψεις του για το 2023, ωστόσο επισημαίνει ότι η πιθανότητα επιβράδυνσης παραμένει ακόμα εμφανής, λόγω του πληθωρισμού και των περεταίρω αυξήσεων των επιτοκίων. Δείτε εδώ την πλήρη έκθεση.

 

****


Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για μια μετοχή (και δε μπορείτε να βρείτε αλλού), με ένα κλικ. Ολοκληρώσαμε το πρώτο μέρος -ενώ το σύνολο του project θα τελειώσει μέχρι τα μέσα Απριλίου. Με ένα “κλικ”, θα βρίσκετε: Τα ιστορικά στοιχεία τιμών, κερδών και μερίσματος. Τους ισολογισμούς και τις χρηματοοικονομικές σχέσεις από το 2015 μέχρι και σήμερα. Τις μακροχρόνιες αποδόσεις της μετοχής, ανά δεκαετία. Τα σήματα του απόλυτου συστήματος, στη μετοχή. Τις καμπύλες εξέλιξης της μερισματικής απόδοσης και της σχέσης Ρ/Ε. Το διάγραμμα τιμών της μετοχής, με τους ΚΜΟ-30, 90 και 200 ημερών. Όλα τα σχόλια που έχουμε δημοσιεύσει στο περιοδικό Χ&Α για την εταιρία και τις προβλέψεις που κάνουμε για την εξέλιξη των κερδών. Δείτε τη σελίδα με τους συνδέσμους για όλες τις μετοχές, εδώ. (Η σελίδα αυτή είναι συνδρομητική).

 

****


Πώς να αντιλαμβάνεστε την “δυναμική” μιας μετοχής με μια ματιά. Στον “Πίνακα ελέγχου τιμής - όγκου” που δημιουργήσαμε, θα βρείτε χρήσιμα στατιστικά, που ενημερώνονται καθημερινά και σας προσφέρουν μια συνολική εικόνα για την κίνηση της μετοχής, αυτοματοποιημένα στατιστικά για την τρέχουσα θέση της τιμής, καθώς και για την εξέλιξη της τιμής και του όγκου, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε καλύτερα την καθημερινή θέση και εξέλιξη της κάθε μετοχής. Δείτε εδώ.


****

Στο παρόν τεύχος, μονιμοποιούμε την πρακτική που ξεκινήσαμε στο τεύχος Φεβρουαρίου, σχετικά με τον τρόπο που δημοσιεύεται η ύλη του περιοδικού. Δηλαδή, εξακολουθούμε να έχουμε ένα αρκετά μεγάλο μέρος της ύλης, εκτός τεύχους που κυκλοφορεί σε μορφή “flipbook”, σε ειδικές σελίδες του site eurocapital.gr.

Τα άρθρα που μένουν εκτός του περιοδικού, κατά κύριο λόγο αφορούν σε αναλύσεις ή άρθρα για εισηγμένες εταιρίες. Ο λόγος που μένουν έξω από την ύλη του περιοδικού, είναι επειδή επιλέγουμε να τα δημοσιεύουμε, όχι στην αρχή του επόμενου μήνα, αλλά την ημέρα που γράφονται. Με τον τρόπο αυτό, τα άρθρα είναι περισσότερο “φρέσκα” και επίκαιρα και, συνεπώς, μεγαλύτερης χρησιμότητας για τους αναγνώστες τους.

Τα άρθρα αυτά, δημοσιεύονται στην κατηγορία “preview επομένου τεύχους” (εδώ), όπου πρόσβαση έχουν οι συνδρομητές του περιοδικού και οι συνδρομητές των σελίδων του “απόλυτου συστήματος”. Συνήθως, μετά τη 10η μέρα κάθε μήνα, οι σελίδες του “preview” αρχίζουν να γεμίζουν και συνεπώς, όσοι είναι συνδρομητές μόνο στο περιοδικό και οι συνδρομητές των σελίδων του “απόλυτου συστήματος”, μπορούν να τις επισκέπτονται και να διαβάζουν αυτά που δημοσιεύονται.

Με την κυκλοφορία του περιοδικού, πέραν των δύο παραπάνω κατηγοριών αναγνωστών, πρόσβαση στα εκτός περιοδικού άρθρα, αποκτούν και όσοι αγοράζουν το περιοδικό, ανά τεύχος.

Συνεπώς, ας γνωρίζουμε ότι, το Χ&Α, δεν είναι μόνον το παρόν τεύχος σε μορφή “flipbook”, αλλά πολλά ακόμη άρθρα, τα οποία συχνά είναι αρκετά περισσότερα απ’ αυτά που δημοσιεύονται στο τεύχος. Παράλληλα, το περιοδικό πάντα συνοδεύεται από εκατοντάδες συνδέσμους, που οδηγούν σε πίνακες, στατιστικά στοιχεία και κάθε μορφής πληφορορίες, οι οποίες είναι αδύνατο να χωρέσουν και να τυποποποιηθούν, στις “παραδοσιακές” σελίδες του περιοδικού.


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 250 (Μάρτιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 250, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text