Επισημάνσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επισημάνσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επισημάνσεις

 

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, λίγες ήταν οι περιπτώσεις που, οι εκλογές στην Ελλάδα, εξέτρεψαν την προδιαγεγραμμένη πορεία της χώρας. Αξιολογώντας τη σημασία των εκλογών της 21ης Μαΐου, εκτιμούμε ότι, αυτές, θα έχουν μικρή ιστορική σημασία, αφού δε μπορούν να μεταβάλλουν την πορεία που ήδη έχει πάρει η χώρα, μετά την ανόρθωσή της από τη χρεοκοπία της προηγούμενης δεκαετίας. Μέσα απ’ αυτή την οπτική, θεωρούμε ότι, η μεσομακροπρόθεσμη πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, ελάχιστα θα επηρεαστεί απ’ αυτές. Συμφωνούμε ότι μπορεί να υπάρξει μία προσωρινή διακύμανση το διάστημα μετά απ’ αυτές (είτε θετική στην περίπτωση που το αποτέλεσμα θεωρηθεί ικανοποιητικό από την αγορά, είτε αρνητική, στην αντίθετη περίπτωση). Όμως, σύντομα, η αγορά θα επανέλθει στην κανονική της πορεία, όπως αυτή προσδιορίζεται από την πορεία της οικονομίας, την πορεία της διεθνούς οικονομίας και των διεθνών αγορών και την πορεία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

 

****

 

Οι πωλήσεις και τα κέρδη των εισηγμένων εταιριών για τη χρήση του 2022, βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο, της ιστορίας του Χρηματιστηρίου (δείτε εδώ). Το σύνολο των πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων των τραπεζών, έφτασε στα € 113.577 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 45,4% σε σχέση με το 2021. Τα συνολικά κέρδη, έφτασαν στα € 9.685 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 290,8%. Σημειώνουμε ότι, δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση με τα στοιχεία του 2007, καθώς τότε, οι εισηγμένες εταιρίες ήταν 300, ενώ σήμερα, φτάνουν μόλις σε 141. Παράλληλα, το 2007, τα κέρδη του συνόλου, είχαν επηρεαστεί σημαντικά από τα υπερκέρδη των τραπεζών, τα οποία βέβαια προέκυπταν από χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα οποία, τον επόμενο χρονο, συνέβαλαν στη μεγέθυνση της χρηματοοικονομικής κρίσης και στην καταστροφή που ακολούθησε.

Αν αφαιρέσουμε τα μεγέθη των τραπεζών, καθώς επίσης και των διυλιστηρίων και της ΔΕΗ (λογω των μεγάλων και αφύσικων διακυμάνσεών τους), τότε προκύπτει ότι, οι μεν πωλήσεις έφτασαν στα € 60.132 εκατομμύρια και αυξήθηκαν κατά 39,7% σε σχέση με το 2021 και τα καθαρά κέρδη έφτασαν στα € 4.017 εκατομμύρια και αυξήθηκαν κατά 14,4%.

Αυτά είναι τα στοιχεία που ανεβάζουν -και που θα συνεχίσουν να ανεβάζουν- τις τιμές στο Χρηματιστήριο.

 

****

 

Το ζήτημα είναι όμως, ποιές είναι οι -πρώτες- προβλέψεις  για την εξέλιξη των μεγεθών κατά το 2023. Κομβικό ρόλο στην εκτίμηση, παίζει το ζήτημα των “κυκλικών” εταιριών. Δηλαδή, των εταιριών των οποίων τα μεγέθη (πωλήσεις και κέρδη) εξαρτώνται από την οικονομική συγκυρία και -κυρίως- από τις διακυμάνσεις μερικών βασικών εμπορευμάτων, με κύρια, το πετρέλαιο, το αλουμίνιο, το χαλκό, τον χάλυβα κ.ά..

Όπως υπολογίζουμε (εδώ), από τις 141 εταιρίες του Χρηματιστηρίου, οι 17 έχουν άμεση εξάρτηση από την πορεία των βασικών εμπορευμάτων. Κατά το 2022, ο κύκλος εργασιών των εταιριών αυτών έφτασε στα € 55.926 εκατομμύρια και αποτελούσε το 54,5% του συνολικού κύκλου εργασιών των εταιριών (εξαιρουμένων των τραπεζών). Τα κέρδη τους έφτασαν στα € 2.987 εκατομμύρια και αποτελούσαν το 51,0% των συνολικών κερδών. Συνεπώς, η πορεία των εταιριών αυτών, παίζει έναν καταλυτικό ρόλο στην πορεία των συνολικών κερδών των εισηγμένων εταιριών και συνεπώς και στην πορεία του Χρηματιστηρίου.

 

****

 

Κατά την τελευταία διετία, όπως έχετε παρατηρήσει, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην πορεία των βασικών εμπορευμάτων. Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει πίνακες στατιστικών στοιχείων, οι οποίοι βοηθούν τους αναγνώστες μας στην παρακολούθηση των εξελίξεων στις αγορές αυτές, ενώ μέσα από την αρθρογραφία μας, τους “εκπαιδεύουμε” ώστε να αντιλαμβάνονται τις σχέσεις μεταξύ των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων.

Προβλέψαμε ορθά τη σχετική κάμψη που θα υπήρχε μέσα στο 2022 και ιδίως κατά το β’ εξάμηνο. Επεκτείνοντας την πρόβλεψή μας για το 2023, εκτιμούμε ότι, οι διακυμάνσεις των τιμών των εξεταζόμενων εμπορευμάτων, δε θα είναι μεγάλες. Δίνουμε πολύ χαμηλές πιθανότητες να υπάρξουν έντονες ανοδικές διακυμάνσεις και εκτιμούμε ότι η τάση των τιμών θα είναι από ελαφρά έως ήπια πτωτική, ενώ οι κύριοι παράγοντες που θα επιδράσουν στις τιμές είναι η εξέλιξη της διεθνούς ανάπτυξης και οι γεωπολιτικές εξελίξεις, ιδίως στην Ουκρανία, την Ταϊβάν και τη Μέση Ανατολή.

 

****

 

Ποιές είναι οι πρώτες προβλέψεις για την εξέλιξη της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών κατά το 2023; Λόγω της καθυστέρησης στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των εισηγμένων για το 2022, δεν έχουμε ακόμη διατυπώσει προβλέψεις για το σύνολο των εισηγμένων εταιριών. Εκτιμούμε ότι αυτό θα το κάνουμε μέσα στο μήνα Μάιο και οι πλήρεις προβλέψεις θα δημοσιευθούν στο τεύχος του Ιουνίου (Νο 253).

Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι, οι προβλέψεις μας φέτος, θα διαχωριστούν σε τρία μέρη: α) στις εισηγμένες εταιρίες, πλην των τραπεζών, β) στις εισηγμένες εταιρίες πλην των τραπεζών, των δύο διυλιστηρίων και της ΔΕΗ και γ) στις τράπεζες.

Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις που έχουμε διατυπώσει για ένα μέρος των εισηγμένων εταιριών, αλλά και τη γενική εικόνα που μας δημιουργείται, η εκτίμησή μας για την πρώτη κατηγορία εταιριών, είναι ότι θα υπάρξει μηδενική αύξηση των πωλήσεων, ή και πτώση που θα φτάσει έως και το -5,0% και πτώση των κερδών, περί το -5% έως -8%. Αυτό οφείλεται στις διακυμάνσεις των μεγεθών των διυλιστηρίων και της ΔΕΗ. Για τη δεύτερη κατηγορία εταιριών, εκτιμούμε ότι θα υπάρξει αύξηση των πωλήσεων μεταξύ 3% έως 8% και αύξηση των κερδών που θα κυμανθεί μεταξύ 5% έως 10%. Για τις τράπεζες, εκτιμούμε αύξηση των κερδών έως +20%.

 

****

 

Οι εκτιμήσεις αυτές, απέχουν από τις αυξήσεις που επιτεύχθηκαν κατά το 2022. Όμως, το 2022, ήταν -για πολλούς λόγους- μια ξεχωριστή χρονιά, η οποία δύσκολα θα επαναληφθεί. Όμως, ακόμη και με αυτές τις προβλέψεις, το επίπεδο της σχέσης τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε), του συνόλου της χρηματιστηριακής αγοράς, με βάση τα προβλεπόμενα κέρδη για το  2023 κινείται στο 8,2. Και στο 8,6, με βάση τα δημοσιευθέντα μεγέθη του 2022.

Συνεπώς, η αγορά έχει περιθώρια να βελτιώσει τη θέση της, ακόμη και αν η αύξηση των εταιρικών κερδών είναι, κατά το 2023, περιορισμένη σε σχέση με τα μεγέθη του 2022.

Επαναλαμβάνουμε τη βασική μας θέση: Η αγορά βρίσκεται σε μία δομική ανοδική κίνηση. Οι κινήσεις αυτές, ούτε ξεκινούν, αλλά ούτε και διακόπτονται εύκολα. Οι πιθανότητες είναι ότι, θα κάνει τον μακροχρόνιο κύκλο της και ότι, σήμερα, βρισκόμαστε στην ανοδική φάση αυτού του κύκλου.

 

****

 

Από το περασμένο τεύχος, δημοσιεύσαμε -για πρώτη φορά- τα “αρχεία στοιχείων ανάλυσης” για την κάθε εισηγμένη εταιρία. Στα αρχεία αυτά, υπάρχει ένα πλήθος πολύτιμων -και συχνά επεξεργασμένων- στοιχείων ανάλυσης, ίσως τα πληρέστερα που μπορεί κάποιος να βρει. Δείτε το πού βρίσκονται τα αρχεία αυτά (εδώ) και τί περιέχουν και τί σημαίνουν (εδώ). Όπως είχαμε αναφέρει, τα αρχεία αυτά, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως, αλλά θα εμπλουτίζονται με νέα στοιχεία.

Από το τεύχος αυτό, ξεκινήσαμε την εισαγωγή στα αρχεία αυτά, δύο νέων στοιχείων:  Επισημάνσεις επί των ετησίων οικονομικών δελτίων. Πρόκειται για σημεία από τα κείμενα των δελτίων, τα οποία νομίζουμε ότι ενδιαφέρουν και ότι θα πρέπει να γνωρίζετε (δείτε για παράδειγμα, εδώ). Συχνά, επί των κειμένων αυτών, καταγράφουμε και δικά μας σχόλια. Αυτά, θα τα βρείτε στα περιεχόμενα κάθε αρχείου, με την ένδειξη “Σημειώσεις από Δελτία Χρήσης”. Ανάλογα με το επίπεδο που θέλετε να εμβαθύνετε στην ανάλυση, πιστεύουμε ότι θα τα βρείτε χρήσιμα.

Μία άλλη σελίδα που ξεκινάμε απ’ αυτό το τεύχος είναι η καταγραφή των θέσεων που έχουν τα (ελληνικά) Αμοιβαία Κεφάλαια σε κάθε μετοχή. Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά και τα δημοσιεύουμε, ανά τρίμηνο. Αυτό που κάνουμε τώρα όμως είναι, η παράθεσή τους, μέσα στο αρχείο της κάθε εταιρίας, τόσο σε μορφή πίνακα (εδώ), όσο και σε μορφή διαγράμματος (εδώ).

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 252 (Μάιος 2023) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 252, εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text