Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Οι Θέσεις μας | Ποιά πρέπει να είναι τα όρια της "προσωπικής άποψης" στις αγορές;

Ποιά πρέπει να είναι τα όρια της "προσωπικής άποψης" στις αγορές;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιά πρέπει να είναι τα όρια της "προσωπικής άποψης" στις αγορές;

Κατά τους τελευταίους μήνες, μέσα από τις σελίδες του eurocapital.gr, αλλά και τις σελίδες του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, συμμετέχουμε στον ευρύτατο διάλογο για το φαινόμενο της πληθωριστικής κρίσης και διατυπώνουμε τις προσωπικές μας απόψεις επί αυτού.

 

Σε γενικές γραμμές, υποστηρίζουμε την άποψη ότι, η διεθνής οικονομία βρίσκεται στη δίνη μιας σπάνιας περίπτωσης μεγάλης πληθωριστικής κρίσης, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε κρίση “πληθωρισμού κόστους”, θα είναι μακροχρόνια και θα αναστατώσει σημαντικά τις περισσότερες οικονομίες, οι οποίες, για να θεραπευθούν, δε θα μπορέσουν να αποφύγουν το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού και της ύφεσης.

 

Με βάση την παραπάνω θέση, εκτιμούμε ότι το “πρόβλημα” των χρηματιστηριακών αγορών, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι, οι χαμηλές τιμές που σχηματίστηκαν τον Ιούνιο, για τις περισσότερες αγορές (και την 6/7/2022, με το Γενικό Δείκτη στις 779,20, μονάδες για το Χρηματιστήριο της Αθήνας), είναι πιθανό να επαναπροσεγγιστούν ή ακόμη και να ξεπεραστούν καθοδικά.

 

Καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουμε αναλύσει και τεκκμηριώσει τις απόψεις μας, αναλυτικά και με επιστημονικό τρόπο. Άλλωστε, όπως διαβάζουμε στον εγχώριο και τον διεθνή Τύπο, αντίστοιχες απόψεις, υποστηρίζονται από πολλούς αναλυτές, εκπροσώπους οργανισμών και ακαδημαϊκούς.

 

Όμως, κατά το τελευταίο δίμηνο, οι αγορές επιμένουν ανοδικά. Η ανοδική τους αντίδραση, δεν είναι απλά αξιοσημείωτη, αλλά είναι σημαντική, μάλιστα, σε τέτοιο βαθμό, ώστε πολλοί θεωρούν ότι, η ανοδική αυτή κίνηση αποτελεί το πρώτο “βήμα” μίας νέας μακροχρόνιας ανοδικής κίνησης των χρηματιστηριακών αγορών.

 

Στην διάρκεια των 32 ετών του επαγγελματικού μου βίου στο Χρηματιστήριο, αλλά και της ζωής του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις που η αγορά κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση από τις, κάθε φορά τεκμηριωμένες, προσδοκίες μας.

 

Το ερώτημα που τίθεται, έχει να κάνει με το “όριο” επιμονής στην προσωπική άποψη. Το ερώτημα αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως όταν ο φορέας των απόψεων είναι ένα site, ή ένα περιοδικό, ή ένας φορέας, που απευθύνεται προς ένα ευρύτερο κοινό και συνεπώς, η άποψη δεν παραμένει “προσωπική”, αλλά μεταφέρεται προς περισσότερους επενδυτές.

Με άλλα λόγια, ποιό είναι το όριο που κάποιος υποστηρίζει την προσωπική του άποψη και παραμένει αντίθετος προς την κίνηση της αγοράς;

 

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι δύσκολη και διαφέρει από άτομο σε άτομο.

 

Μέσα στα χρόνια της ενασχόλησής μας με το Χρηματιστήριο, μάθαμε ότι “η αγορά έχει πάντα δίκιο”. Άσχετα του πόσο καλά τεκμηριωμένη ή “επιστημονική” μπορεί να είναι μια άποψη, η σωστή άποψη, είναι -πάντα- αυτή της αγοράς. Και θα πρέπει να τη σεβόμαστε.

 

Επειδή όμως, συχνά, η άποψή μας διαφέρει από την άποψη που εκφράζει η αγορά, καταλήξαμε ότι, για εμάς (το τμήμα ανάλυσης της εταιρίας μας, το eurocapital.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ), το όριο της “προσωπικής μας άποψης” πρέπει να είναι το “σήμα” που κάθε φορά δίνει το σύστημα που ακολουθούμε, δηλαδή, το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”.

 

Όπως έχουμε αποδείξει, μέσα στα χρόνια, παρά τα μικρά λάθη που κάνει το “απόλυτο σύστημα” (όλα τα συστήματα συναλλαγών κάνουν λάθη και τα λάθη του “απόλυτου συστήματος” είναι από τα λιγότερα σε αριθμό και χαμηλότερα σε κόστος απόδοσης), τελικά το σύστημα κατορθώνει να πετυχαίνει αξιοζήλευτα υψηλές μακροχρόνιες επιδόσεις. Γι’ αυτό και το ακολουθούμε, ακόμη και όταν βρίσκεται σε αντίθεση με την προσωπική μας άποψη.

 

Αυτό είναι και το πλεονέκτημα του να ακολουθεί κάποιος ένα σύστημα που έχει μελετήσει και έχει αποφασίσει ότι το εμπιστεύεται. Το σύστημα του “δίνει απαντήσεις” και τον οδηγεί να κινηθεί, ακόμη και αν έχει άλλη άποψη, ή ακόμη και αν δεν έχει άποψη.
Μπορεί να αποδειχθεί ότι, το σύστημα, έκανε λάθος. Μας πειράζει αυτό; Και βέβαια μας πειράζει, όμως, η απώλεια δεν θα είναι καταστροφική. Θα πάει τον επενδυτή λίγο πίσω, από πλευράς απόδοσης, όμως δεν θα τον βγάλει από το “παιχνίδι”. Θα του δώσει την ευκαιρία να καλύψει τις απώλειες, σε ένα από τα επόμενα σήματα. Άλλωστε, τα τασικά συστήματα (δηλαδή, τα συστήματα που ακολουθούν την τάση) έχουν το χαρακτηριστικό ότι, δίνουν χαμηλές ζημιές στις λανθασμένες κινήσεις και μεγάλα κέρδη στις πετυχημένες κινήσεις. Το ότι, το “απόλυτο σύστημα” εμφανίζει ποσοστά επιτυχίας που κινούνται μεταξύ του 60% και του 70%, το κάνει να πετυχαίνει εξαιρετικές μακροχρόνιες επιδόσεις.

 

Συνεπώς, είναι καλό να έχουμε τη δική μας άποψη. Ή καλύτερα, πρέπει να έχουμε δική  μας άποψη. Όμως, όταν βλέπουμε ότι, η δική μας άποψη έρχεται σε αντίθεση με την “άποψη” και την κίνηση της αγοράς, θα πρέπει να βάζουμε ένα “όριο” στην υποστήριξη της άποψης αυτής. Το πού θα μπει το όριο, είναι καθαρά υποκειμενικό. Όμως, θα πρέπει να υπάρχει όριο. Εμείς, το τοποθετούμε στο σημείο εκείνο που, το σύστημα που ακολουθούμε, μας λέει ότι θα πρέπει να κάνουμε την πράξη. Και αυτό επειδή, το να επιμένουμε σε μία άποψη που η αγορά αποδεικνύει ως λανθασμένη, είναι ο πιο σίγουρος δρόμος, όχι απλά για την αποτυχία, αλλά για την καταστροφή.

 

Το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”, μας έδωσε “σήμα εισόδου” στην αγορά, την Τρίτη 16 Αυγούστου. Το ακολουθήσαμε, αγοράζοντας συγκεκριμένες μετοχές, με το 50% του κεφαλαίου μας, σύμφωνα με τους κανόνες του συστήματος. Εάν η αγορά “γυρίσει” πτωτικά, θα έχουμε μικρές απώλειες -όμως και πάλι, η μακροχρόνια απόδοσή μας, θα παραμένει καλύτερη από αυτή του Γενικού Δείκτη. Εάν το σήμα αποδειχθεί σωστό, σε κάποια στιγμή, θα εισέλθουμε και με το υπόλοιπο 50% και θα αυξήσουμε τα ήδη υπάρχοντα κέρδη μας.

 

(Σημείωση: Δείτε στοιχεία για το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” εδώ. Δείτε το βιβλίο “Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - Ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών”. εδώ)


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text