Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | 5η ανοδική συνεδρίαση για τον ΓΔ. Η αγορά έχει προεξοφλήσει το lockdown

5η ανοδική συνεδρίαση για τον ΓΔ. Η αγορά έχει προεξοφλήσει το lockdown

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί φέτος αναφορικά με την πανδημία, έχει συμβεί. Η σημερινή ανακοίνωση για το νέο lockdown ήταν αναμενόμενη και, για το λόγο αυτό, είχε στη χρηματιστηριακή αγορά κατά τις προηγούμενες μέρες. Σήμερα, έχοντας την εμπειρία της περιόδου Φεβρουαρίου - Μαρτίου, η αγορά αντιδρά χωρίς πανικό και με περισσότερο λογική.

Γνωρίζουμε πλέον ότι η οικονομική ύφεση θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγέθους και ότι, οι εκτιμήσεις για το 2021 θα πρέπει να περικοπούν -όπως επί αρκετό καιρό αναφέραμε και αναλύσαμε και στο τεύχος 221.

 

Προς το παρόν όμως, δε μας απασχολεί το πόσο προς τα πάνω θα κινηθεί ο δείκτης, αλλά πόσο προς τα κάτω μπορεί να υποχωρήσει.

Εκτίμησή μας είναι ότι, τα περιθώρια πτώσης του είναι χαμηλά. Γενικά, όλους αυτούς τους μήνες, τα περιθώρια πτώσης του Γενικού Δείκτη ήταν χαμηλά, αφού, τελικά, όλα αυτά τα χρόνια, τελικά παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα.

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει κάτω από τις 600 μονάδες για 8η μέρα. Εκτίμησή μας είναι ότι εύκολα θα μπορούσε να κινηθεί πάνω από το επίπεδο αυτό, κατά τις επόμενες μέρες (εδώ).


Μία από τις “κινητήριες δυνάμεις” των αγορών κατά τις επόμενες μέρες, η οποία θα επηρεάσει και την αγορά της Αθήνας, είναι η -προσδοκόμενη- εκλογική νίκη του κ. Μπάιντεν στις ΗΠΑ. Και αυτό δεν αφορά τόσο στο πρόσωπο, αλλά στο γεγονός ότι, μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει έκτροπα και σκηνές βίας στις ΗΠΑ, κάτι που αν συνέβαινε -ή αν συμβεί- θα έχει αρνητικότατες επιδράσεις στις αγορές, για αρκετό διάστημα. Βέβαια, καθώς το σκηνικό των εκλογών δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, υπάρχουν -έστω λίγες- πιθανότητες, η κατάσταση αυτή να αλλάξει, παρά το ότι η κίνηση των αμερικανικών δεικτών δείχνει ότι αυτό δε θα συμβεί.

 

Οι χθεσινές επιδόσεις των αγορών των ΗΠΑ ήταν εντυπωσιακές. Καθώς ο Nasdaq, πλησιάζει στο ιστορικό ανώτερο επίπεδο (12.056 μονάδες), θα "δοκιμαστεί" η συμπεριφορά του γύρω από το σημείο αυτό. Μία εύκολη υπέρβασή του, θα σημαίνει ότι το ευρύτερο επενδυτικό κοινό αψηφά τις προειδοποιήσεις και το φόβο που εκφράζεται από αναλυτές και από ΜΜΕ και ότι έχει τη δυναμική για περαιτέρω άνοδο. Παράλληλα, ο δείκτης αυτός θα επιβεβαιώσει την ισχύ του και την ικανότητά του να "κινεί" το σύνολο των αμερικανικών δεικτών.

Μία "απόκρουσή" του από το επίπεδο αυτό, ίσως να σημάνει ότι, οι 12.056 είναι πιθανό να παραμείνουν ως η "υψηλότερη" τιμή για το σύνολο του 2020.

Προς το παρόν όμως, ως βασικό δείκτη, εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε τον S&P 500, για τον οποίο θεωρούμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο τις 3.500 μονάδες για το 2020 και τις 3.800 - 3.900 για το 2021.

 

Σήμερα, ο ΓΔ πέτυχε την 5η συνεχόμενη άνοδό του, κλείνοντας στις 590,16 μονάδες, με μέτριο όγκο συναλλαγών (41 εκατομμύρια). Αναμένουμε τη στιγμή που θα υπάρξει σήμα για μερική ή ολική είσοδό μας στην αγορά. Σήμερα, το Υψηλό 20 ημερών βρίσκεται στις 651 μονάδες, όμως από μεθαύριο θα υποχωρήσει στις 637,39 και από τις 16/11/2020, στις 623,27 μονάδες. Εκτίμησή μας είναι ότι θα μπορέσουμε να εισέλθουμε σε ακόμη καλύτερα επίπεδα. Το παρακολουθούμε και θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text