Οι “ψύλλοι” της αγοράς!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι “ψύλλοι” της αγοράς!

Η αγορά συνεχίζει να κινείται ανοδικά, χωρίς διακοπή. Σήμερα ήταν η 14η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση (εδώ). Αν και αύριο είναι ανοδική, ο Γενικός Δείκτης θα έχει γράψει ιστορία, επειδή ποτέ στο παρελθόν δεν έχει υπάρξει προηγούμενη περίπτωση 15 ανοδικών συνεδριάσεων.

Εκτιμώ ότι, σταδιακά, όλοι οι συνδρομητές μας αντιλαμβάνονται την τρομερή ώθηση που παίρνουμε στο να “διαβάζουμε” την αγορά, μέσα από τις γνώσεις μας επί της χρηματιστηριακής ιστορίας.

Προσωπικά, έχω δαπανήσει χρόνια σε βιβλιοθήκες και σε αίθουσες αρχείων, έχω φωτογραφήσει δεκάδες χιλιάδες σελίδων εφημερίδων, πινάκων, ημερησίων δελτίων τιμών και έχει στοιχίσει στην εταιρία μας, δεκάδες χιλιάδες ευρώ -σε ανθρωποώρες- η καταχώρηση σπάνιων στοιχείων και αριθμοσειρών. Όμως, όλα αυτά ξεπληρώνουν. Ξεπληρώνουν επειδή, όταν γνωρίζεις την ιστορία κάποιου -ατόμου, χώρας, εταιρίας ή ακόμη και χρηματιστηριακής αγοράς- σε βάθος, είναι πιο εύκολο να προβλέψεις με ορθότητα το μέλλον.

Βεβαίως, δε θα πάψουμε ποτέ να χρησιμοποιούμε την ιστορία του χρηματιστηριακού χώρου, ως σύμβουλο και ως οδηγό.

 

Το ότι σήμερα, στο κλείσιμο, ο δείκτης δεν “κράτησε” τις 800 μονάδες, μας προβλημάτισε, αφού δείχνει ότι πολλοί αισθάνονται ...άβολα μετά απ’ αυτή την άνοδο. Θα θέλαμε να είναι και αύριο ανοδική η συνεδρίαση, όχι τόσο για να κερδίσουμε έναν ή δύο πόντους στην αποτίμηση του χαρτοφυλακίου μας, αλλά απλά για να καταρριφθεί το ρεκόρ των 14 συνεχών ανοδικών συνεδριάσεων. Επειδή, η δεκαετία που μας πέρασε, έχει μόνον αρνητικά ρεκόρ…

 

Στο σημερινό σημείωμα θέλω να αναφερθώ στη στασιμότητα της Σαράντης. Βέβαια, δεν πρόκειται για στασιμότητα. Έτσι κινείται αυτή η μετοχή. Ή μάλλον, έτσι κινούνται αυτοί που “κρατούν” αυτή τη μετοχή. Καθώς ξεπέρασε την 10μηνη κρίση της πανδημίας, χωρίς καμία απώλεια, πολλοί συναλλασσόμενοι (παλιά αυτούς τους ονόμαζαν “ψύλλους” επειδή πηδούσαν από μετοχή σε μετοχή) εγκαταλείπουν τις μετοχές που είχαν καλή επίδοση τους προηγούμενους μήνες και σπεύδουν να αγοράσουν τις μετοχές που είχαν καταρρεύσει, ή που είχαν μείνει πίσω. Θύμα αυτής της συμπεριφοράς είναι βεβαίως και η ΔΕΗ, όπως είχαμε εξηγήσει προ ημερών. Θύμα είναι και η ΜΥΤΙΛ, η ΠΑΠ, ακόμη και η ΤΕΝΕΡΓ, αλλά και αρκετές ακόμη.

Έτσι κινείται η αγορά. Οι πιο παλιοί το γνωρίζουν, οι πιο καινούργιοι, θα πρέπει να το μάθουν.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά εδώ.

 

Είχαμε εξηγήσει ότι, συμπεριλάβαμε την ΣΑΡ στο χαρτοφυλάκιό μας, επειδή θέλαμε αυτό να έχει και κάποιο “φρένο” σ’ αυτή τη φάση. Δείτε την πορεία της κατά τις τελευταίες 52 εβδομάδες. Η Σαράντης σήμερα, είναι από τις καλύτερες εταιρίες του Χρηματιστηρίου και πρέπει να βρίσκεται σε ΚΑΘΕ μακροπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο -και αυτό του “απόλυτου συστήματος” είναι μακροπρόθεσμο. Σε λίγο διάστημα, θα δούμε μαζικές τοποθετήσεις από άλλες “γρήγορες” μετοχές, πίσω στον Σαράντη.

 

Είναι καλό όταν τα καταφέρνεις να είσαι “ψύλλος”. Αρκεί να είσαι πετυχημένος. Και είναι πραγματικά δύσκολο και με ρίσκο. Δε ξέρω αν τελικά αξίζει τον κόπο όμως.

 

Δυστυχώς, η ΑΡΑΙΓ κινήθηκε πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι περιμέναμε. Θέλαμε -και ετοιμάζουμε για το περιοδικό- μία καλή και αξιοπρεπή παρουσίαση, όμως μας πρόλαβαν οι ταχύτητες της αγοράς και οι ...ψύλλοι. Εν τούτοις, διατηρούμε την εκτίμησή μας ότι, η τιμή της μετοχής της, σε δύο χρόνια από σήμερα, θα βρίσκεται πάνω από τα 8 ευρώ (ceteris paribus - με την προϋπόθεση ότι όλοι οι άλλοι παράγοντες θα παραμείνουν τουλάχιστον σταθεροί). Από την άλλη πλευρά, χαιρόμαστε που αρκετοί από τους συνδρομητές μας την αγόρασαν.

 

Συμπερασματικά, η πορεία της αγοράς σήμερα ήταν πολύ ικανοποιητική, αν και θα προτιμούσαμε να έχει κλείσει πάνω από τις 800 μονάδες.

Ο όγκος ήταν πολυ ικανοποιητικός (108 εκατ. καθαρός και 15,8 εκατ. σε πακέτα).

Η κίνηση των τιμών, φυσιολογική.

Το χαρτοφυλάκιό μας ανέβηκε κατά 1,58%.

Όλα δείχνουν μια χαρά!

 

Ουδείς αμφιβάλλει πλέον ότι βρισκόμαστε σε μία αγορά που θα προσπαθήσει να κινηθεί σε ψηλότερα επιπεδα.

 

Καλό σας βράδυ!

 

 

Έκπτωση € 20,00 στην ετήσια συνδρομή!
(€ 95,00 αντί € 115,00)
Η προσφορά λήγει το βράδυ της 11/12/2020
Αν είστε ήδη συνδρομητές, μπορείτε να
αγοράσετε τη συνδρομή και το 12μηνο, θα
προστεθεί και θα ξεκινήσει, μετά το
τέλος της παρούσας συνδρομής!
(εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text