Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Απόσταση τιμής κλεισίματος από το Υψηλό και το Χαμηλό κλείσιμο 52 εβδομάδων. Γιατί είναι σημαντικό;

Απόσταση τιμής κλεισίματος από το Υψηλό και το Χαμηλό κλείσιμο 52 εβδομάδων. Γιατί είναι σημαντικό;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τί είναι η απόσταση της τιμής του σημερινού κλεισίματος, από το Υψηλό ή το Χαμηλό κλείσιμο των τελευταίων 52 εβδομάδων;

Είναι απλό. Μας δείχνει, το πόσο απέχει το σημερινό κλείσιμο, από το υψηλότερο κλείσιμο που πέτυχε η μετοχή κατά τις τελευταίες 52 εβδομάδες. Αντίστοιχα, εξηγείται και η απόσταση του σημερινού κλεισίματος, από το χαμηλότερο κλείσιμο που πέτυχε η μετοχή κατά τις τελευταίες 52 εβδομάδες.

 

Τις αποστάσεις αυτές, μπορείτε να τις δείτε στον πίνακα στατιστικών “εισηγμένων εταιριών), τελευταίο στη σειρά (με το χαρακτηρισμό “νέο-20/1/2022) - εδώ.

 

Γιατί είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε;

Επειδή, σε ανοδικές φάσεις, μία μετοχή, έχει την τάση, να καταγράφει διαρκώς νέα υψηλά. Το αντίστροφο συμβαίνει σε μία πτωτική φάση.

 

Συνήθως δε, ο συσχετισμός της “θέσης” της τιμής της μετοχής (σε σχέση με το “υψηλό” ή το “χαμηλό” της των 52 εβδομάδων), γίνεται, με τη θέση της τιμής του Γενικού Δείκτη.

 

Δηλαδή, αν μία μετοχή, κατέγραψε υψηλό, έστω € 10,00, όταν ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 860 μονάδες, αν, σήμερα που ο ΓΔ βρίσκεται κοντά στις 950 μονάδες, η τιμή της μετοχής είναι € 8,00, τότε διακρίνουμε μία “ανισορροπία” που ίσως αξίζει να εξετάσουμε.

Είναι βέβαιο, ή καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο, ότι, αν η αγορά συνεχίσει την ανοδική της πορεία, η συγκεκριμένη μετοχή, κάποια στιγμή, θα ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό της (δηλαδή, των € 10,00), εκτός βέβαια εάν έχει συμβεί κάτι σοβαρό, σε επίπεδο θεμελιωδών μεγεθών.

Το αντίστροφο συμβαίνει σε πτωτική φάση της αγοράς.

 

Ποιά είναι η απόσταση που, συνήθως, έχει ενδιαφέρον; Θα λέγαμε ότι (στην ανοδική αγορά) είναι μεταξύ του 10% και του 20%. Δηλαδή, αν ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο -1,00% από την υψηλότερη τιμή του των τελευταίων 52 εβδομάδων (σήμερα, 20/1/2022 τυχαίνει το κλείσιμό του να είναι το υψηλότερο των 52 εβδομάδων, δηλαδή η απόσταση της σημερινής του τιμής είναι 0,00%) και υπάρχουν μετοχές που έχουν απόσταση -10% έως -20% από τη δική τους υψηλότερη τιμή των 52 εβδομάδων, τότε καλό είναι να τις παρακολουθήσουμε. Μπορεί να είναι απλά μία “ανισορροπία” της αγοράς, αφού όλες οι μετοχές δεν ανεβαίνουν με τον ίδιο ρυθμό στην άνοδο.

Αν η απόσταση είναι μεγαλύτερη του -20%, τότε καλό είναι να προσέχουμε. Επειδή, μία τέτοια διαφοροποίηση από την εξέλιξη του Γενικού Δείκτη, μπορεί να σημαίνει ότι κάτι “κακό” έχει συμβεί στην εταιρία.

 

Δοκιμάστε να παρακολουθείτε το συγκεκριμένο στατιστικό. Θα το βρείτε ενδιαφέρον και χρήσιμο. Και βεβαίως, να το βλέπετε, πριν κάνετε κάποια πράξη.

 

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω παρατηρήσεις είναι στατιστικές. Η σημασία τους, δεν προκύπτει από κανόνες, αλλά από την εμπειρία της παρακολούθησης της συμπεριφοράς των τιμών των μετοχών, σε διάφορες φάσεις, μέσα στο χρόνο. Συνήθως, οι παρατηρήσεις αυτού του είδους, έχουν βάση. Όμως, εξακολουθούν να είναι “εμπειρικές”. Συνεπώς, να τις λαμβάνετε υπόψη σας, μόνον υποβοηθητικά και όχι ως “απαράβατο κανόνα”.

 

Προσοχή! Στον πίνακα που, για πρώτη φορά, δημοσιεύσαμε σήμερα, παρατηρήσαμε ότι κάναμε ένα -μάλλον παιδαριώδες- λάθος. Ο συνεργάτης που τον κατασκεύασε, χρησιμοποίησε τις “ιστορικές” τιμές των μετοχών κατά τις τελευταίες 52 εβδομάδες, αντί του πίνακα των προσαρμοσμένων τιμών, για τις εταιρίες που πραγματοποίησαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ή splits. Έχει μερικές μετοχές (όπως πχ η ΠΕΙΡ, η ΑΝΔΡΟ, η ΑΤΤ κλπ -πρέπει να είναι 7 ή 8), έχουν λάθος υπολογισμούς. Ζητούμε συγνώμη. Θα το διορθώσουμε αύριο.




Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text