Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Αιφνίδιες εξελίξεις στην Ουκρανία - Εκτιμήσεις για τις αγορές - Πώς θα αντιδράσει το "χαρτοφυλάκιο του απόλυτου συστήματος";

Αιφνίδιες εξελίξεις στην Ουκρανία - Εκτιμήσεις για τις αγορές - Πώς θα αντιδράσει το "χαρτοφυλάκιο του απόλυτου συστήματος";

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Έγραφα ένα, αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, άρθρο για τον τρόπο που θα μπορούσαν να “ξεφουσκώνουν” και να προσγειωθούν στα νέα δεδομένα (όχι ιδιαίτερα απαισιόδοξο), όταν πληροφορήθηκα για την απόφαση του κ. Πούτιν να αναγνωρίσει την ανατολική επαρχία του Ντονμπάς, ως “αυτόνομη περιοχή”, μία απόφαση που είχε πρόσφατα περάσει από τη ρωσική Δούμα.

Πρόκειται για μία σοβαρή εξέλιξη. Υπάρχει η εκτίμηση ότι, η αναγνώριση αυτή, σταδιακά θα οδηγήσει στην προσάρτηση των περιοχών αυτών, στη Ρωσία.

 

Μπορεί αυτή η εξέλιξη να οδηγήσει σε πόλεμο; Θα δίναμε μικρές πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο, δεδομένης της απροθυμίας των δυτικών κρατών να αντιπαρατεθούν στη Ρωσία, με δικές τους δυνάμεις.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Ουκρανίας, έδειξε μετριοπάθεια καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης και όχι έτοιμη να αντιπαρατεθεί, ρισκάροντας μεγαλύτερες απώλειες.

 

Κατά τα φαινόμενα, η τακτική της Ρωσίας είναι η σταδιακή “απορρόφηση” μεγάλων τμημάτων της Ουκρανίας, με πιθανότερη συνέχεια στην περιοχή της Υπερδνειστερίας (αυτόνομη περιοχή στο ανατολικό τμήμα της Μολδαβίας).

 

Το πιο πιθανό είναι, οι εξελίξεις να είναι κυρίως ο διπλωματικός και ο οικονομικός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας.

 

Άσχετα του πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα στο στρατιωτικό ή το διπλωματικό πεδίο, τα σημερινά γεγονότα θα επηρεάσουν αύριο τις αγορές. Ήδη, τα αμερικανικά παράγωγα διπλασίασαν τις απώλειές τους (Dow Jones: -0,91%, S&P: -1,26% και Nasdaq: -1,90%), ενώ οι απώλειες στα παράγωγα των ευρωπαϊκών δεικτών, είναι επίσης υψηλές (εδώ).

 

Αύριο θα έχουμε μία πτωτική συνεδρίαση και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η καμπύλη του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών βρίσκεται στις 901,92 μονάδες και απέχει από το Γενικό Δείκτη κατά 4,99% (με βάση την τιμή του Γενικού Δείκτη). (εδώ)

Θα αντέξει το “σύστημα” την αυριανή πτώση ή την πτώση των επομένων ημερών, εάν αυτή συνεχιστεί;

Μπορεί να την αντέξει. Μπορεί όμως και όχι. Θα εξαρτηρθεί από τις εξελίξεις.

Δεν είναι η πιο “κρίσιμη” στιγμή στην πορεία του Χαρτοφυλακίου, μέχρι σήμερα, όμως είναι από τις πλέον κρίσιμες και αβέβαιες.

 

Σε κάθε περίπτωση, η θέση μας παραμένει δεδομένη. Αν υπάρξει πτωτική διάσπαση του ΚΜΟ-200 ημερών, θα ρευστοποιήσουμε τις θέσεις μας. Σε πρωινό μας σχόλιο, αύριο, πριν από το άνοιγμα της αγοράς, θα δούμε τα πιθανά σενάρια εξέλιξης των δεικτών και θα αποφασίσουμε με ποιά παραλλαγή του απόλυτου συστήματος θα συνταχθούμε.

Συνήθως, ο ακριβής προσδιορισμός των κινήσεών μας, γίνεται περισσότερο έγκαιρα, όμως, αυτή τη φορά, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες.

 

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι, ανεξάρτητα της πορείας των τιμών αύριο, θα ήταν φρόνιμο να αποφευχθούν οι αγορές. Ουδείς γνωρίζει τις εξελίξεις και συνεπώς, ουδείς γνωρίζει τί μπορεί να συμβεί. Το ζητούμενο στις χρηματιστηριακές αγορές είναι η μέγιστη ασφάλεια και η διαφύλαξη του κεφαλαίου, έστω και με λιγότερα κέρδη.

 

Το άρθρο για το “ξεφούσκωμα” των αγορών, εκ των πραγμάτων, λόγω ανατροπής του χρόνου, θα ολοκληρωθεί αύριο.

 

Καλό σας βράδυ και ας ευχηθούμε να επικρατήσει η λογική και η ειρήνη.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text