Αρχική | Χαρτοφυλάκια | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Γιατί συγκρατούνται οι δείκτες σε υψηλά επίπεδα;

Γιατί συγκρατούνται οι δείκτες σε υψηλά επίπεδα;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Οι αγορές, σε όλο το κόσμο,  συγκρατούνται σε (σχετικά) υψηλά επίπεδα τιμών για τέσσερις κυρίως λόγους:

 

α) Από τις μνήμες παλαιότερων “πτωτικών επεισοδίων” κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 12 ετών. Αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αγορές αντιμετώπισαν προβλήματα, κατέγραψαν μικρές πτώσεις και διορθώσεις, όμως στη συνέχεια ανέκαμπταν και οδηγούνταν σε νέα υψηλά. Μεγάλο μέρος των αναλυτών και των επενδυτών, εκτιμούν πως, κάτ παρόμοιο θα συμβεί και αυτή τη φορά.

β) Από το γεγονός ότι οι οικονομίες, που κατά τα προηγούμενα χρόνια, ενισχύθηκαν από τεράστια ποσά ρευστότητας, εξακολουθούν να έχουν μία θετική πορεία, παρά τις εκτιμώμενες απώλειες, λόγω του πολέμου. Τον ισχυρισμό για τη θετική πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε την περασμένη εβδομάδα και ο πρόεδρος της FED κ. Powell, κατά τη συνέντευξή του, μετά την ανακοίνωση της αύξησης των επιτοκίων.

γ) Λόγω της εκτίμησης ότι, ο πληθωρισμός θα αρχίσει να υποχωρεί μετά τους καλοκαιρινούς μήνες.

δ) Λόγω της ανακοίνωσης εξαιρετικών επιχειρηματικών κερδών, για τη χρήση του 2021, σε όλο το κόσμο. Αυτό, ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα, όπου αφενός μεν ανακοινώνονται πολύ μεγάλες αυξήσεις κερδοφορίας, ενώ παράλληλα διατυπώνονται θετικές εκτιμήσεις και για το 2022.

 

Από την άλλη πλευρά, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, η παραμονή των τιμών της ενέργειας και των καυσίμων σε υψηλότατα επίπεδα και η αναστάτωση στην ψυχολογία των επενδυτών, διατηρούν τους δείκτες του πληθωρισμού, αλλά και τις πληθωριστικές προσδοκίες, σε υψηλά επίπεδα. Και όπως πλέον αναγνωρίζουν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, η παρούσα αναστάτωση, έχει ήδη περικόψει μονάδες από την αναμενόμενη διεθνή ανάπτυξη.

 

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες, αρχίζει να αναπτύσσεται διάλογος για το φαινόμενο της “αναστροφής της καμπύλης των επιτοκίων” στις ΗΠΑ, δηλαδή, για την περίπτωση όταν, το επιτόκιο του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου (2,18% σήμερα), τείνει να γίνει υψηλότερο από το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου (2,33% σήμερα). Με βάση το παρελθόν, κάθε φορά που το επιτόκιο του 2ετούς ξεπερνούσε αυτό του 10ετούς, η αμερικανική οικονομία “γλιστρούσε” σε ύφεση. Υπάρχει εξήγηση αυτού του φαινομένου, αλλά αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει είναι το συμπέρασμα απ’ αυτό. Και κυρίως, μας ενδιαφέρει ότι, το φαινόμενο αυτό αποδέχεται η πλειοψηφία των αναλυτών και των επενδυτών

Δείτε το παρακάτω διάγραμμα. Η καμπύλη του διαγράμματος, σχηματίζεται από τη διαφορά του επιτοκίου του 10ετούς μείον του επιτοκίου του 2ετούς. Παρατηρούμε ότι αυτή πλησιάζει να γίνει αρνητική. Και σε κάθε περίπτωση που αυτή γινόταν αρνητική, ακολουθούσε ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ, κάτι που επιδρούσε σοβαρά στις χρηματοοικονομικές αγορές και των άλλων κρατών.

 

 

Από την πλευρά μας, μέσα σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον, θεωρούμε ότι, ορθά πράττουμε και παραμένουμε εκτός αγοράς.

Υπενθυμίζουμε βέβαια ότι, για την περαιτέρω στάση μας, θα ακολουθήσουμε τα σήματα του απόλυτου συστήματος.

Προς το παρόν, η τιμή της καμπύλης του ΚΜΟ-200 βρίσκεται στις 899,04 μονάδες και, με βάση το τρέχον εύρος τιμών του ΓΔ, υποχωρεί με ρυθμό -0,25 μονάδες την ημέρα. Ο ρυθμός αυτός, αναμένεται να επιταχυνθεί σε -0,35 έως -0,40 μονάδες, μετά από περίπου 10 συνεδριάσεις.

Το Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών, βρίσκεται σήμερα στις 949,26 μονάδες (είναι το κλείσιμο της 23/2/2022). Όμως, στις 28/3/2022, το νέο ΥΚ-20 θα βρίσκεται στις 927,25 μονάδες και στις 31/3/2022, στις 871,99 μονάδες (κλείσιμο της 16/3/2022).

Δείτε τα στοιχεία του “απόλυτου συστήματος”, εδώ.

 

Έχει πολλές αποδειχθεί ότι, πολλές προβλέψεις διαψεύδονται. Για το λόγο αυτό, άσχετα του εάν έχουμε την άποψή μας και διατυπώνουμε (ήπιες) προβλέψεις για την πορεία των αγορών, καταλήγουμε ότι, τελικά “η αγορά έχει πάντα δίκιο” και για το λόγο αυτό, ακολουθούμε τα σήματα του συστήματος το οποίο έχουμε αποδεχθεί ότι θα εμπιστευόμαστε. Γνώμονας της πολιτικής μας, είναι πάντα η διατήρηση του κεφαλαίου μας και η αποφυγή αδικαιολόγητου ή υψηλού κινδύνου.

 

Καλή σας μέρα!

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text