Αρχική | Χαρτοφυλάκια | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η παρούσα κατάσταση - Τα σήματα και τα στατιστικά του "απόλυτου συστήματος"

Η παρούσα κατάσταση - Τα σήματα και τα στατιστικά του "απόλυτου συστήματος"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, στις 884,70 μονάδες (-0,59%), τα δεδομένα των παραμέτρων του Απόλυτου Συστήματος, διαμορφώνονται ως εξής:

 

ΓΔ: 884,70 μονάδες

Τιμή ΚΜΟ-200: 897,43

Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών: 891,58 μονάδες (κλείσιμο της 28/2/2022)

Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών: 789,66 μονάδες (κλείσιμο της 8/3/2022)

 

Θέλοντας να διερευνήσουμε το πώς θα δημιουργηθούν στα δεδομένα σήμερα, χρησιμοποιούμε την υπόθεση σημερινού κλεισίματος του ΓΔ, στην ίδια τιμή με χθες (884,70 μονάδες). Τότε, τα δεδομένα θα διαμορφωθούν (σήμερα, 31/3/2022) ως εξής:

 

Τιμή ΚΜΟ-200: 897,29 μονάδες

Υψηλό Κλείσιμο 20 ημερών: 889,97 μονάδες (κλείσιμο της 29/3/2022)

Χαμηλό Κλείσιμο 20 ημερών: 789,66 μονάδες (κλείσιμο της 8/3/2022)

 

Συνεπώς, αν σήμερα (31/3/2022), ο Γενικός Δείκτης κλείσει πάνω από τις 897,29 μονάδες, θα υπάρχει “σήμα αγοράς”.

 

Στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύουμε καθημερινά, έχουμε προσθέσει ένα σενάριο εξέλιξης των παραμέτρων για τις επόμενες 6 συνεδριάσεις. Καθώς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μία τιμή Γενικού Δείκτη, χρησιμοποιούμε αυτή του τελευταίου γνωστού κλεισίματος (της 30/3/2022). Την πρακτική της δημοσιεύσεις “ενδεικτικών σεναρίων” για μερικές μέρες μετά το τελευταίο γνωστό κλείσιμο, θα τη διατηρήσουμε μόνιμα.

 

Η παρούσα κατάσταση:

Το βασικό ζήτημα που απασχολεί τις διεθνείς αγορές και σήμερα, είναι αυτό του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας και οι επιδράσεις που αυτός προκαλεί στη διεθνή οικονομία.

 

Σήμερα, η Ρωσία θα αποφασίσει -και θα ανακοινώσει είτε σήμερα, είτε στις αμέσως επόμενες μέρες- τον τρόπο πληρωμής των πόρων που εξάγει, από τις “μη φιλικές χώρες” προς αυτή.

Σε χθεσινή επικοινωνία μεταξύ των κυρίων Πουτιν και Σολτς (γερμανού καγκελαρίου) υπήρξαν μερικές αποσαφηνίσεις που, κατά τα φαινόμενα, δεν περιπλέκουν την κατάσταση της προμήθειας ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Όμως, περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρξουν κατά τις επόμενες μέρες. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα, που μπορεί να ανατρέψει τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη.

 

Περαιτέρω, ο πληθωρισμός παραμένει το βασικό θέμα ανησυχίας σε όλο το κόσμο. Υπενθυμίζουμε ότι, στις 8/4/2022, θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και στις 12/4/2022, στις ΗΠΑ. Οι ημερομηνίες αυτές είναι πολύ κρίσιμες (και) για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. (δείτε σχετική αναφορά εδώ).

 

Παράλληλα, οι αγορές παρακολουθούν την εξέλιξη των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων 2ετών και αυτών των 10ετών. Η “παράδοση” λέει ότι, όταν το επιτόκιο των 2ετών είναι υψηλότερο από το επιτόκιο των 10ετών, αυτό αποτελεί μία ισχυρή ένδειξη για επερχόμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται “αντιστροφή της καμπύλης ομολόγων (είχαμε γράψει ότι θα είχαμε μία πιο κατατοπιστική αναφορά στο φαινόμενο αυτό, όμως θα έχουμε το σχετικό άρθρο στο επόμενο τεύχος).

Μπορείτε να δείτε το “φαινόμενο” αυτό στο διάγραμμα του συνδέσμου (εδώ) (για να δείτε το πλήρες εύρος χρόνου, επιλέξτε να δείτε το διάγραμμα στο “max”).

Θα διαπιστώσετε ότι, το φαινόμενο αυτό είναι πολύ σπάνιο (έχει συμβεί μόλις 4 φορές στα προηγούμενα 35 χρόνια) και ότι, όντως, μπορεί να θεωρηθεί ότι “προαναγγέλλει” μία ύφεση. Προς το παρόν, η κατάσταση της καμπύλης αυτή είναι οριακή και είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση μίας “αντεστραμμένης καμπύλης” στις επόμενες μέρες ή εβδομάδες. (Μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, εδώ - αναζητήστε το United States στον σχετικό πίνακα).

 

Το κλίμα είναι αρκετά καλύτερο στην ελληνική αγορά, κυρίως για τον τομέα των τραπεζών και -κατά την άποψή μας- αυτό είναι που “κρατά” την αγορά σε ικανοποιητικά επίπεδα.

 

Τα στατιστικά του “απόλυτου συστήματος”

Με τον πίνακα του συνδέσμου (εδώ), έχουμε αρκετό καιρό να ασχοληθούμε.

Ο πίνακας αυτός μας δίνει τα στατιστικά στοιχεία του “απόλυτου συστήματος”, των τελευταίων 28 ετών.

Από το πλήθος των στοιχείων, ας δούμε μερικά, που κυρίως μας ενδιαφέρουν σήμερα:

- Σημερινή κατάσταση του “απόλυτου συστήματος” (5η σειρά): Όλες οι παραλλαγές βρίσκονται εκτός αγοράς.

- Αριθμός πράξεων (16η σειρά): Η παραλλαγή που μας ενδιαφέρει περισσότερο (ΚΜΟ200-ΥΧ20), στο διάστημα των τελευταίων 27 ετών, έχει πραγματοποιήσει 27 πράξεις. Από αυτές, οι 14 ήταν κερδοφόρες, δηλαδή το ποσοστό επιτυχίας ήταν 51,9%. Με αυτές τις κερδοφόρες πράξεις, έχει πετύχει απόδοση 1.787,1%, έναντι μόλις 2,7% του Γενικού Δείκτη.

- Αριθμός περιόδων παραμονής εκτός αγοράς: 26. Από τις περιπτώσεις που παρέμενε εκτός αγοράς, κέρδος επιτεύχθηκε (δηλαδή, ξαναμπήκε στην αγορά σε χαμηλότερη τιμή απ’ αυτή που βγήκε) στις 10. Αυτή είναι η παρούσα περίπτωσή μας. Βρισκόμαστε εκτός αγοράς. Στο παρελθόν, μόλις το 38,5% των περιπτώσεων που το σύστημα βρισκόταν εκτός αγοράς, ξαναμπήκε σε χαμηλότερη τιμή. Αυτό όμως, δεν το εμπόδισε να πετύχει την εξαιρετική απόδοση που πέτυχε κατά το διάστημα της λειτουργίας του.

Συνεπώς, το να ξαναμπούμε στην αγορά, με μικρή ζημιά (της τάξης του 1,0% περίπου, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη - τα στατιστικά διαφέρουν από μετοχή σε μετοχή), δεν είναι κάτι που μειώνει την αξία του συστήματος. Η αξία του συστήματος (και αυτό είναι πάντα το ζητούμενο από μας και αυτό που πάντα τονίζουμε) είναι η ασφάλεια του κεφαλαίου -ποτέ κανείς δε χάνει το κεφάλαιό του, το οποίο έτσι μπορεί να εκμεταλλευτεί στις περιόδους των “εύκολων και ανέμελων ανοδικών περιόδων”.

Η έξοδος που πραγματοποιήσαμε, ακόμη και αν καταλήξουμε να εισέλθουμε σε υψηλότερη τιμή, είναι μία μικρή ασφάλεια απέναντι στην τεράστια αβεβαιότητα των προηγούμενων ημερών. Αν βέβαια ξαναμπούμε στην αγορά, επειδή τα πάντα παραμένουν αβέβαια.

 

Στις επόμενες μέρες θα εκσυγχρονίσουμε τα στατιστικά του συστήματος, ώστε τα στοιχεία του πίνακα του παραπάνω συνδέσμου, να εμφανίζονται με έτος βάσης, το κάθε έτος από το 1995 έως σήμερα. Αν το προλάβουμε μέχρι την έκδοση του επόμενου τεύχους, θα τα δημοσιεύσουμε στο τεύχος, διαφορετικά, εντός του Απριλίου.

 

Για την περίπτωση που υπάρξει “σήμα εισόδου” σήμερα, ισχύουν όλα όσα γράψαμε χθες. Αν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, διαπιστώσουμε ότι τελικά επίκειται σήμα εισόδου, θα υπάρξει σύντομο έκτακτο σχόλιο και αποστολή του σε email.

Δυστυχώς, καθώς η εταιρία, λόγω της μετακόμισής της δε λειτουργεί κανονικά, μέχρι και τη Δευτέρα, τα σχόλιά μου θα δημοσιεύονται το πρωί, ενώ τυχόν έκτακτα σχόλια, θα είναι πολύ σύντομα.

 

Καλή σας μέρα!

 

 

Χθες, είχαμε 2-3 ερωτήματα, με περίπου το ίδιο ερώτημα:

Για κάποιον που θέλει να ακολουθεί τις πράξεις του απόλυτου συστήματος, σε μία μέρα αγοράς ή πώλησης, σε τί τιμές της πραγματοποιεί; Στις τιμές κλεισίματος;

Το θέμα μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, αλλά δε βλάπτει να το επαναλάβουμε.

Υπάρχουν περιπτώσεις που, ο ΓΔ κλείνει οριακά πάνω από κάποιο όριο διάσπασης του ΚΜΟ-200 ημερών. Στις περιπτώσεις αυτές, όντως, δύσκολα μπορούμε να διακρίνουμε πού ακριβώς θα κλείσει ο ΓΔ και εάν θα διασπάσει ή όχι, την καμπύλη του ΚΜΟ-200.

 

Υπάρχουν περιπτώσεις που το ότι θα γίνει διάσπαση, είναι απόλυτα σαφές, ακόμη και από την αρχή της συνεδρίασης. Τέτοιες ήταν και οι δύο περιπτώσεις της πλήρους ρευστοποίησης που αντιμετωπίσαμε στην τελευταία 3ετία (24/2/2020 και 24/2/2022).

 

Όπως έχετε παρατηρήσεις, ΠΑΝΤΑ, στις κρίσιμες μέρες, φροντίζουμε να στέλνουμε έκτακτα emails (ενώ γράφονται ακόμη περισσότερα άρθρα). Στα μηνύματα αυτά, επισημαίνουμε, όσο μπορούμε, τις πιθανότητες να υπάρξει τελικά διάσπαση. Στις περιπτώσεις όπου η διάσπαση (είτε ανοδική, είτε πτωτική) είναι βέβαιη, καλό είναι να κάνει κάποιος την πράξη άμεσα, ή “με δόσεις” μέσα στην ημέρα.

 

Όταν η διάσπαση είναι αβέβαιη (στην τελευταία 3ετία, δεν υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις), δε βλάπτει να επιχειρήσει να τις κάνει σε τιμή κλεισίματος (στο κλείσιμο), είτε ακόμη και στην επόμενη μέρα. Οι διαφορές στο Χαρτοφυλάκιο δεν είναι μεγάλες, ενώ, και στις δύο ρευστοποιήσεις, της 24/2/2020 και της 24/2/2022, αποδείχτηκε ότι όποιος έκανε την επόμενη μέρα, πέτυχε καλύτερες τιμές (λόγω της αναπήδησης του δείκτη) και τελικά υπήρξε ευνοημένος.

 

Το Χαρτοφυλάκιο, για λόγους διαφάνειας, είναι υποχρεωμένο να υπολογίζει τις πράξεις του σε τιμές κλεισίματος, οι οποίες δε μπορούν να αμφισβητηθούν.

  


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text