Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Πώς θα αντιμετωπίσουμε το σημερινό πρόβλημα του “απόλυτου συστήματος”

Πώς θα αντιμετωπίσουμε το σημερινό πρόβλημα του “απόλυτου συστήματος”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Όπως γνωρίζετε, η τελευταία πράξη (εισόδου) που παρήγαγε το “απόλυτο σύστημα” στις 8/4/2022 (στις 906 μονάδες), μας απασχόλησε πάρα πολύ. Σε προηγούμενα, εκτενή, άρθρα μας, δείξαμε γιατί συνέβη αυτό. Δείξαμε επίσης πώς, το σύνολο των “τασικών” συστημάτων (των συστημάτων που βασίζονται στην τάση της αγοράς) αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.

 

Επί 32 χρόνια που ασχολούμαστε με το χρηματιστηριακό χώρο, δε συνηθίσαμε να “καταπίνουμε” λάθη μας. Όταν συμβαίνει ένα λάθος, μας απασχολεί και ερευνούμε τους λόγους και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη. Βέβαια, γνωρίζαμε όλοι ότι, τα συστήματα συναλλαγών παράγουν λανθασμένες πράξεις. Όμως, για εμάς, αυτό δεν αρκεί. Θα προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε, ώστε, τέτοια κατάσταση, αν και εξαιρετικά σπάνια, να μη ξανασυμβεί, ή αν ξανασυμβεί, να μην “κοστίσει” τόσο πολύ.

 

Με βάση το σύστημα, η κατάσταση των δεικτών που το προσδιορίζουν, είναι οριακή. Ξαναδείτε το διάγραμμα Γενικού Δείκτη και ΚΜΟ-200, αυτών των ημερών (εδώ). Η (σχεδόν) οριζόντια κόκκινη γραμμή, δεν είναι κάποιος άξονας του διαγράμματος. Είναι η καμπύλη (η οποία στο τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε ευθεία), του ΚΜΟ-200 ημερών. Ξαναδείτε και τον πίνακα με τα σήματα του “απόλυτου συστήματος” (εδώ). Δείτε τη στήλη “7”. Για να γίνει κατανοητή η οριακή κατάσταση στην οποία έχουμε εμπλακεί κατά τους τελευταίους μήνες, χρησιμοποιούμε 3 ψηφία, μετά την υποδιαστολή.

 

Για μας είναι θέμα υπευθυνότητας. Όσο και αν πιστεύουμε στην ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του “απόλυτου συστήματος”, το οποίο είναι δημιούργημά μας, δε νοείται ότι μπορούμε να εξαρτούμε την τύχη τοποθετήσεων κεφαλαίων, σε οριακές διαφορές, που συχνά είναι της τάξης του 0,001%. Αν το επιτρέψουμε, χαλάμε κάτι που αποδεικνύεται ως χρήσιμο και κερδοφόρο.

 

Πρώτο μας μέλημα είναι να προσπαθήσουμε να “ξεμπερδέψουμε” από τη λανθασμένη πράξη στην οποία βρισκόμαστε, με όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες.

Βλέπουμε ότι τα παράγωγα στις ΗΠΑ σήμερα είναι θετικά, ότι οι αγορές της Ασίας κινήθηκαν ικανοποιητικά έως έντονα ανοδικά, ότι οι αγορές των “κρυπτονομισμάτων” είναι έντονα ανοδικές και εκτιμούμε ότι, αν η ανοδική τάση επεκταθεί και στην Ευρώπη, μπορεί κατά τις επόμενες μέρες να υπάρξει μία ανοδική αντίδραση.

 

Αντί να ρευστοποιήσουμε σήμερα το χαρτοφυλάκιό μας, καθώς ο “εξομαλυντής 3 ημερών” θα δώσει σήμα πώλησεις (δύο παύλες, στον πίνακα σημάτων), θα ακολουθήσουμε τον “εξομαλυντή 5 ημερών” ο οποίος δείχνει ότι μπορεί να “αντέξει” σήμερα και ίσως για μερικές μέρες ακόμη, εάν η αγορά είναι σήμερα ανοδική και παραμείνει έτσι και για λίγες ακόμη μέρες. Άλλωστε, η αναπήδηση των αγορών μετά από ένα πτωτικό σερί, είναι σύνηθες φαινόμενο.

 

Δεύτερο μέλημα είναι να προχωρήσουμε σε μία νέα τροποίηση γι’ αυτές τις, έστω σπάνιες, περιπτώσεις. Έχουμε εξάγει ορισμένα συμπεράσματα, θα τα ξαναδοκιμάσουμε και θα σας ενημερώσουμε κατά τις επόμενες μέρες. Η ουσία είναι ότι, δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μας επηρεάζουν τόσο οριακές καταστάσεις. Σκοπός του συστήματος είναι η μείωση του κινδύνου για τον επενδυτή. Αυτό δεν το επιτυγχάνουμε όταν, έστω και σπάνια, επιτρέπουμε σε οριακές καταστάσεις του επιπέδου του 0,001% ή 0,005% να επιδρούν στις επενδυτικές μας αποφάσεις. Δεν αντιμετωπίστηκε μέχρι σήμερα, επειδή δεν είχε υπάρξει ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν (σας είχαμε δώσει όλα τα στοιχεία ώστε να μπορείτε να το “ψάξετε” και μόνοι σας - σας ξαναδίνουμε το σχετικό άρθρο με τους συνδέσμους, εδώ).

Υπάρχει μία σχετικά παρόμοια περίπτωση, κατά το 2018 (από 17/4/2018  έως 16/5/2018, είσοδος στις 836,94 μονάδες και έξοδος στις 787,90 μονάδες) όμως και πάλι, ήταν πολύ πιο “ήπια” σε σχέση με τη σημερινή.

 

 

Κάποιοι θα πουν ότι, μη ρευστοποιώντας σήμερα, αντιβαίνουμε τον κανόνα της πειθαρχίας, που εμείς οι ίδιοι επικαλούμαστε. Μπορεί να έχουν δίκιο -αν και πάλι, δε ξεφεύγουμε απόλυτα, αλλά χρησιμοποιούμε μία άλλη παραλλαγή του ίδιου συστήματος. Όμως, τελικά, για μας έχουν μεγαλύτερη σημασία η υπευθυνότητα του να διορθώνεις κάτι που βλέπεις ότι μπορεί να οδηγήσει σε λάθη και η ηθική ευθύνη απέναντι στους συνδρομητές μας.

 

Καλή σας μέρα.


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text