Αρχική | Χαρτοφυλάκια | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων για το 9μηνο, υποστηρίζουν την ήπια άνοδο των τιμών

Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων για το 9μηνο, υποστηρίζουν την ήπια άνοδο των τιμών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης διέσπασε, για 5η φορά φέτος, το όριο των 900 μονάδων. Η χθεσινή διάσπαση, ήταν χωρίς ορμή (έγινε κατά τη δημοπρασία του κλεισίματος) και με χαμηλή αξία συναλλαγών (€ 50,6 εκατομμύρια).

Εν τούτοις, γνωρίζοντας τη σημασία που έχει το όριο αυτό για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, χαρακτηρίζουμε τη χθεσινή διάσπαση, ως σημαντική.

 

Για την ιστορία, σημειώνουμε ότι, ήταν η 20η απόπειρα διάσπασης, κατά την τελευταία 4ετία.

Οι προηγούμενες, σημειώθηκαν με μεγαλύτερη ορμή και σε καλύτερο επενδυτικό και ψυχολογικό κλίμα. Και όμως, απέτυχαν. Η χθεσινή διάσπαση, συνέβη αναπάντεχα, χωρίς ενθουσιασμό και “τυμπανοκρουσίες” και χωρίς όγκο. Ήταν κάτι σαν μια “διαδικαστική” εξέλιξη. Αυτό, ίσως τελικά να έχει τη σημασία του. Αφού αποδεικνύει ότι, η ελληνική αγορά, πιέζεται, ωθείται, να κινηθεί πάνω από το σημείο αυτό -κάτι που διαρκώς επαναλαμβάνουμε. Και είναι σαφές πως, αν η διεθνής κατάσταση ήταν διαφορετική, το σημείο των 900 μονάδων, ήδη θα αποτελούσε “μακρινή ιστορία” του παρελθόντος.

 

Ουδέτερο χαρακτηρίζεται το σημερινό άνοιγμα της αγοράς, με το Γενικό Δείκτη να κινείται ελαφρά πάνω από το χθεσινό κλείσιμο των 900,30 μονάδων. Αυτή η “ήπια” σημερινή άνοδος, εάν δε διαταραχθεί από κάποια εξέλιξη στο εξωτερικό, αν συνεχιστεί, θα μπορούσε να αποβεί “πολύτιμη” για την περαιτέρω εξέλιξη. Ο Γενικός Δείκτης, έχει “ανάγκη” να διατηρηθεί πάνω από τις 900 μονάδες, για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε, η παρουσία του στην εκατοντάδα των 800 μονάδων, να φαντάζει ως “αφύσικη”.

 

Τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, όπως ανακοινώνονται, δείχνουν να είναι ιδιαίτερα θετικά. Δείτε εδώ. Βέβαια, οι μέσοι όροι, “διαταράσσονται” από μεγάλες μεταβολές σε μεγάλες εταιρίες, όπως τα ΕΛΠΕ, η ΜΥΤΙΛ κλπ, όμως, ακόμη και όταν αυτά απομονωθούν και πάλι, οι θετικές μεταβολές είναι σημαντικές.

Ευτυχώς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζήτησε από τις εισηγμένες να ανακοινώσουν αποτελέσματα 9μηνου και έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για όσα συμβαίνουν.

Βέβαια, τί να το κάνει κανείς το ότι, τα οικονομικά μεγέθη κινούνται θετικά, όταν, όπως αναφέρουμε σε μελέτη μας (εδώ), το 65% των μετοχών, πραγματοποιεί ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΑ, ποσοστό 1,0% της συνολικής αξίας συναλλαγών; Το συμπέρασμα αυτό είναι σοκαριστικό.

 

Συμπερασματικά, η αγορά είναι θετική και δείχνει να απομακρύνεται από τους κινδύνους που την ταλαιπώρησαν όλους αυτούς τους μήνες. Η κίνηση των μετοχών είναι ανοδική και ήπια. Οι τιμές, υποστηρίζονται άνετα από τα οικονομικά αποτελέσματα.

Το διεθνές περιβάλλον δείχνει να ομαλοποιείται. Ο δείκτης “νευρικότητας” VIX (εδώ) έχει υποχωρήσει σημαντικά.

 

Από την πλευρά μας, δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν πρόκειται για την ηρεμία πριν από την “καταιγίδα”, όμως, με βάση τα όσα συνέβησαν φέτος και τη συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων, εκτιμούμε ότι, υφίστανται κίνδυνοι ύφεσης στον ορίζοντα, που ίσως δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί όσο θα έπρεπε.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text