Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η εκπληκτική κερδοφορία των επιχειρήσεων κατά το 2022

Η εκπληκτική κερδοφορία των επιχειρήσεων κατά το 2022

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Είναι πολύ ενδιαφέρον, κάθε μέρα που περνάει, να βλέπουμε τη “διάθεση” διαφοροποίησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, σε σχέση με τις υπόλοιπες, μεγάλες, διεθνείς.

Ο τρόπος που ο Γενικός Δείκτης αντιδρά, σήμερα, σε όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό, δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που αντιδρούσε στο παρελθόν -και δεν αναφερόμαστε μόνο στην “τρομακτική” δεκαετία 2010-2019, αλλά ακόμη και στο πιο μακρινό παρελθόν. Απολύτως καμία.

 

Όσες φορές αναφερθήκαμε στο φαινόμενα αυτό, σε προηγούμενα σχόλια, συνήθως, το αιτιολογούσαμε με επιχειρήματα του τύπου: η αγορά μας δε γνώρισε την άνοδο στο πρόσφατο παρελθόν και συνεπώς δεν έχει πολλά περιθώρια πτώσης, η ανάπτυξη της Ελλάδας είναι σημαντικά υψηλότερη από την ανάπτυξη άλλων χωρών, η ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου αυξάνει την ισχύ της αγοράς, κλπ. Όμως, σήμερα, θα μπορέσουμε να προσθέσουμε ακόμη ένα λόγο: Την αύξηση των κερδών των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Με βάση τις μέχρι στιγμής προβλέψεις μας, εκτιμούμε ότι, τα κέρδη, για τη χρήση του 2022, θα εμφανίσουν αύξηση μεγαλύτερη του 54,0%!

Η εξέλιξη των προβλέψεων που διατυπώνουμε, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα. Καθώς ο πίνακας αυτός δεν είναι ακόμη οριστικός, θα υπάρξουν μικρές μεταβολές κατά τις επόμενες μέρες, μέχρι την κυκλοφορία του περιοδικού (ενδεχομένως να αναγκαστούμε να μεταθέσουμε την κυκλοφορία του τεύχους Δεκεμβρίου, κατά μία μέρα, δηλαδή, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου).

 

Πίνακας προβλέψεων του τμήματος ανάλυσης του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ (συνδρομητικό υλικό)

 

Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για την εκτιμώμενη αύξηση, τους οποίους εξηγούμε αναλυτικά στο τεύχος.

Επίσης, στο τεύχος, αναφέρουμε τις πρώτες εκτιμήσεις μας για την κερδοφορία του 2023. Δυστυχώς, το φαινόμενο του 2022, δεν θα επαναληφθεί. Βλέπετε, ένα μεγάλο μέρος των κερδών του 2022 είναι συγκυριακό και θα θεωρούσαμε απίθανο να υπάρξουν και πάλι οι ίδιες συγκυρίες, ενώ, κατά τον επόμενο χρόνο, η βάση σύγκρισης (δηλαδή τα κέρδη του 2022) θα είναι ήδη υψηλά. Παράλληλα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την πτώση του ρυθμού ανάπτυξης στην Ελλάδα, το ενδεχόμενο ύφεσης στο εξωτερικό (κάτι που θα επιδράσει και στον τουρισμό), αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις, λόγω του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα κέρδη του 2023 δε θα είναι απογοητευτικά. Περισσότερες λεπτομέρειες και εξηγήσεις θα υπάρξουν στο τεύχος.

 

Στο σημερινό σημείωμα, θέλω να επισημάνω δύο ακόμη στοιχεία. Στο διεθνή Τύπο, είναι, σιγά σιγά προς το παρόν, ορατά τα πρόδρομα φαινόμενα μίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Κατά την άποψή μας, τα φαινόμενα αυτά θα αυξηθούν και σταδιακά τα ΜΜΕ θα αναφέρονται πιο ξεκάθαρα -και αυτό θα το κάνουν με επιχειρήματα και όχι φιλοσοφικά όπως κάνουν μέχρι σήμερα- στο ενδεχόμενο της ύφεσης. Εκεί, θα δούμε τις αγορές να ξεφεύγουν από την “επιτοκιο-φιλογογία” των προηγούμενων μηνών και θα απασχολούνται και θα ανησυχούν για το φαινόμενο της ύφεσης και το πόσο θα είναι το μέγεθός της ή η διάρκειά της. Στο σημείο εκείνο, θα αρχίσουν οι υποβαθμίσεις των προβλέψεων για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Αυτή θα είναι η δεύτερη φάση του πτωτικού κύκλου, στην οποία έχουμε αναφερθεί συχνά κατά τους προηγούμενους μήνες. Οι εξελίξεις αυτές, εάν συμβούν, ενδεχομένως να μας οδηγήσουν να αναθεωρήσουμε την πρόβλεψή μας για την εμφάνιση του “χαμηλού” του παρόντος πτωτικού κύκλου, στις αγορές των ΗΠΑ και ενδεχομένως σε όλο το κόσμο, από το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου, που έχουμε αναφέρει, σε κάποιο διάστημα πιο πίσω.

 

Η αγορά σήμερα, πέραν του ότι ήταν ανοδική και με χαμηλό τζίρο (€ 59,3 εκατομμύρια) δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο.

Θέλουμε να επισημάνουμε τη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία υποχώρησε ελαφρά κάτω από το “σημείο επέμβασης” των € 14,80, που έχουμε προσδιορίσει (δείτε εδώ). Ειδικά για τη μετοχή του ΟΤΕ, η πτώση αυτή μας προβληματίζει και μας φέρνει στο νου, τα προβλήματα που, όπως αναφέρει σήμερα ένα άρθρο στο site του ΣΕΠΕ (δείτε εδώ), θα αντιμετωπίσει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, λόγω της αύξησης του πληθωρισμού και του κόστους της ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη μετοχή, αποτελεί μία τις “ναυαρχίδες” της χρηματιστηριακής μας αγοράς και εκτιμούμε ότι, η πορεία της θα συνεχίσει να είναι θετική.

Επίσης, θέλουμε να επισημάνουμε τη μετοχή της Σαράντης, η οποία δείχνει να “ξεκολλάει” από τα χαμηλά που βρέθηκε στους προηγούμενους μήνες, λόγω του ζητήματος της διακοπής της συνεργασίας της με την Estee Lauder, κάτι που όμως, όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα 9μήνου, θα το ξεπεράσει πιο γρήγορα απ’ ότι αναμενόταν.

 

Οι αμερικανικές αγορές, είναι -τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή- πτωτικές, για 3η συνεχόμενη μέρα.

 

Καλό σας βράδυ.

 

 

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text