Από τις διεθνείς αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Από σήμερα ξεκινούμε τη στήλη των ειδήσεων, σχολιασμών και εκτιμήσεων, για τις διεθνείς αγορές. Τη στήλη, θα επιμελείται ο συνεργάτης μας, Κώστας Καρατζάς. Ο κ. Καρατζάς είναι οικονομολόγος και εργάζεται στην εταιρία, από το 2021.

Το σχόλιο του κ. Καρατζά, θα δημοσιεύεται καθημερινά, στις 5:30 μμ.

 

Επιλογές από την ειδησεογραφία

 

Οι αναταραχές στις αγορές δημιουργούν ευκαιρίες

Wall Street Journal

 

Οι αναταραχές που προέκυψαν στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατά το 2022 δημιούργησαν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες.

Πιο συγκεκριμένα, οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις του έτους και η ταχεία διάδοσή τους από τα ΜΜΕ διαμόρφωσαν ένα απαισιόδοξο επενδυτικό περιβάλλον. Οι χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, καθώς οι μετοχές εταιριών μικρής, αλλά και μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν ραγδαία. Όλοι οι κλαδικοί δείκτες του S&P 500 σημείωσαν πτώση, εκτός από τον κλάδο της ενέργειας -λόγω της εν ενεργεία ενεργειακής κρίσης. Παράλληλα, η επένδυση σε ομόλογα αποδείχθηκε ζημιογόνα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του δεκαετούς ομολόγου του Αμερικανικού Δημοσίου, το οποίο κατέγραψε την χειρότερη επίδοσή του εδώ και 234 χρόνια.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, το ενδεχόμενο ύφεσης -σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις- θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό και αποτελεί πρωτοσέλιδο σε πολλά ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, η ανησυχία για μια επερχόμενη ύφεση δημιουργεί περαιτέρω αστάθεια στις αγορές και στην οικονομία.

Πολλές από χρηματιστηριακές “φούσκες”, τόσο στον χώρο των κρυπτονομισμάτων (FTX, NFTs), όσο και στον χώρο των μετοχών (Meta -πρώην Facebook) έχουν ήδη “σκάσει”. Η μειωμένη ανοχή ρίσκου που προέκυψε λόγω της αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών οδήγησε σε μείωση της κερδοσκοπικής διάθεσης των επενδυτών.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται μια τάση εμμονής των επενδυτών σε βραχυπρόθεσμες εξελίξεις. Η προσκόλληση στις βραχυπρόθεσμες κινήσεις των τιμών των μετοχών ευνοεί το κλίμα αστάθειας που ήδη επικρατεί και μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ της τιμής της μετοχής και της αξίας των πραγματικών περιουσιακών στοιχείων που έχει στην κατοχή της η εταιρία.

Καταληκτικά, η πτώση των τιμών των μετοχών και των δεικτών οδήγησε πολλούς από αυτούς τους τίτλους να διαπραγματεύονται κάτω από την μακροχρόνια τάση τους, γεγονός που τις καθιστά ελκυστικές ως επενδυτική επιλογή.

 

Δείτε το πλήρες άρθρο από το wsj.com, εδώ.

 

Ειδήσεις εταιριών

 

APPLE (APPL - εδώ)

 

H ταϊβανέζικη εταιρία κατασκευής ηλεκτρικών ειδών Foxconn αναμένει ότι το βασικό εργαστάσιο παραγωγής iPhone στην Κίνα θα επανέλθει σε πλήρη λειτουργία στα στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Η παραγωγή έχει μειωθεί λόγω των έντονων διαμαρτυριών, από πλευράς εργαζομένων, για τις συνθήκες εργασίας. Σύμφωνα με αναλυτές, οι συνεχιζόμενες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα της Apple στην Κίνα, κόστισαν στην εταιρία 1 δισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα σε χαμένες πωλήσεις iPhone.

Δείτε την είδηση, εδώ.

 

Volkswagen AG (VOWG_p - εδώ)

 

Η Volkswagen AG επανεκκίνησε την παραγωγή στις κύριες εγκαταστάσεις παραγωγής αυτοκινήτων στην Κίνα. Η κίνηση αυτή έρχεται ύστερα από την μείωση των περιορισμών που σχετίζονταν με την πολιτική “μηδενικού Covid” της κινεζικής κυβέρνησης. Στελέχη της εταιρίας δηλώνουν ωστόσο ότι η παραγωγή μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μειωμένη.

Δείτε την είδηση, εδώ.

 

Intel Corp. (INTC - εδώ)

 

Η Intel προσπαθεί να ανακτήσει την ηγετική της θέση στον τομέα παραγωγής μικροτσίπ. Η εταιρία εντείνει τις προσπάθειες εισαγωγής νέων διαδικασιών παραγωγής, προκείμενου να κερδίσει μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ και να ξεπεράσει τα εμπόδια που προκύπτουν λόγω διαταραχών στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Η Intel προσπαθεί να βελτιώσει τις κατασκευαστικές της δυνατότητες προκειμένου να επιτύχει μερική εξοικονόμηση του κόστους παραγωγής της.

Δείτε την είδηση, εδώ.

Σημειώνουμε ότι, εδώ και καιρό, παρακολουθούμε αρκετά στενά την Intel. Η εταιρία αυτή, θα ήταν μία από τις επιλογές μας, αν ξεκινούσαμε σήμερα το “διεθνές χαρτοφυλάκιο” και -ενδεχομένως- θα είναι, όταν θα το ξεκινήσουμε. Εκτιμούμε ότι, θα ωφεληθεί, από τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να αναπτύξει τομέα παραγωγής chips σε περιοχές έξω από την Ασία.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text