Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Δελτίο Πράξεων Νο 1/30.12.2022 - Εκπαιδευτικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο διεθνών αγορών

Δελτίο Πράξεων Νο 1/30.12.2022 - Εκπαιδευτικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο διεθνών αγορών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σήμερα, την 30/12/2022, ξεκινάμε τη λειτουργία του εκπαιδευτικού επενδυτικού χαρτοφυλακίου διεθνών αγορών.

 

Το χαρτοφυλάκιο αυτό, όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη δημοσίευση (δείτε εδώ) θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

 

Ως εναρκτήρια πράξη θα τοποθετηθούμε σε 3 μετοχές και σε ένα ETF. Πιο συγκεκριμένα,  έχοντας ως ποσό εκκίνησης τα € 30.000 θα επενδύσουμε ποσοστό της τάξεως του 5% σε κάθε επενδυτικό προϊόν. Οι πράξεις που θα εκτελέσουμε θα είναι οι εξής:

 

Αγορά:

α) Bank of America (BAC) - Διάγραμμα - εδώ.

β) Intel Corporation (INTC) - Διάγραμμα: εδώ.

γ)The Kraft Heinz Company (KHC) - Διάγραμμα: εδώ.

δ) WisdomTree NASDAQ 100 3x Daily Short (QQQS.MI) - Διάγραμμα: εδώ.

 

Παρακάτω, εμφανίζουμε μερικά στοιχεία για την απόδοση των παραπάνω επενδυτικών προϊόντων, ανά τρίμηνο, κατά το 2022. Αν πατήσετε πάνω στο σύμβολο του κάθε προϊόντος, θα συνδεθείτε με τη σελίδα του στο yahoo finance, όπου μπορείτε να βρείτε πλήθος στοιχείων καθώς επίσης και μία πολύ ικανοποιητικό εφαρμογή διαγραμμάτων (πατήστε στο chart).

 

Οι πράξεις, για τις μεν μετοχές θα γίνουν σε τιμή σημερινού ανοίγματος, στις 4:30 μμ και για δε το ETF, θα γίνει σε τιμή κλεισίματος της αγοράς του Μιλάνου, όπου διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο ETF.


Ακολουθούμε αυτή την πρακτική, για λόγους διαφάνειας και εγκυρότητας. Σημειώνουμε ότι, οι μεν μετοχές διαπραγματεύονται στην αγορά της Νέας Υόρκης, ενώ τα ETF, σε διάφορες ευρωπαϊκές αγορές (συνήθως στο Μιλάνο και τη Φραγκφούρτη), οι οποίες κλείνουν στις 6:30 μμ. Επαναλαμβάνουμε ότι, ακολουθούμε αυτή την πρακτική για λόγους διαφάνειας και μόνον, έτσι ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση για τις τιμές των πράξεων. Εξυπακούεται ότι, αν κάποιος επενδυτής θελήσει να κάνει πράξεις, μπορεί να τις κάνει ό,τι ώρα θέλει, αρκεί να είναι ανοιχτή η συγκεκριμένη αγορά ή να λειτουργεί η συνεργαζόμενη χρηματιστηριακή εκείνη την ώρα.

 

Το σκεπτικό των παραπάνω πράξεων έχει ως εξής:

 

α) Η Bank of America (BofA) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη -σε όρους κεφαλαιοποίησης- τράπεζα παγκοσμίως. Η μετοχή της εταιρίας μέχρι και την 29/12/2022 διαπραγματευόταν στα $ 33,40, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 25,5% από την αρχή του έτους. Η μέση τιμή-στόχος που θέτουν οι αναλυτές για τους επόμενους 12 μήνες (σύμφωνα με στοιχεία του cnn) είναι $ 42,00, δηλαδή προβλέπουν άνοδο της τάξεως του 25,7% από την τρέχουσα τιμή. Η Bank of America όντας καλύτερα οχυρωμένη έναντι των επισφαλών απαιτήσεων από ότι ήταν κατά την διάρκεια της κρίσης του 2008, αναμένεται να καταφέρει να ανταπεξέλθει τις αβέβαιες προοπτικές του νέου έτους. Παράλληλα, η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα έχει πιθανότητα θετικό αντίκτυπο στα κέρδη της εταιρίας. Αυτό αποδείχθηκε και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, όπου η BofA σημείωσε ρεκόρ επιδόσεων στα έσοδα από τόκους (δείτε εδώ). H Bank of America διένειμε μέρισμα ύψους $0,22 30/12/2022, αξία που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 2,32%. Κατά την διάρκεια του 2022 η εταιρία έχει διανείμει μέρισμα συνολικής αξίας $0,86. Δείτε το ιστορικό των μερισμάτων, εδώ.


β) Η Intel είναι μια επενδυτική επιλογή, στην οποία είχαμε αναφερθεί σε προηγούμενες δημοσιεύσεις του απόλυτου συστήματος και στα δύο προηγούμενα τεύχη του περιοδικού. Η μετοχή της εταιρίας μέχρι και την 29/12/2022 διαπραγματεύεται στα $ 26,21, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 49,1% από την αρχή του έτους. Η μέση τιμή-στόχος που θέτουν οι αναλυτές για τους επόμενους 12 μήνες (σύμφωνα με στοιχεία του cnn) είναι $ 29,00, δηλαδή προβλέπουν άνοδο της τάξεως του 10,6%. Η μετοχή της εταιρίας διαπραγματεύεται ελαφρώς υψηλότερα από το πρόσφατο “χαμηλό” των $ 25,54 που σχημάτισε την 28/12/2022. Εκτιμούμε ότι η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρίας είναι σε χαμηλά επίπεδα και πως έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Η Intel διένειμε μέρισμα ύψους $0,365 την 1/12/2022, αξία που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 5,33%. Κατά το 2022 η εταιρία έχει δώσει στους μετόχους της μέρισμα ύψους $1,46. Δείτε το ιστορικό των μερισμάτων, εδώ.


γ) Η The Kraft Heinz Company, είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρία τροφίμων. Η μετοχή της από το 2015 και έπειτα κατέχει σημαντικό βάρος στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire Hathaway. Σε σχέση την αρχή του έτους η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά 13,3% και πλέον διαπραγματεύεται στα $ 40,68. Οι αναλυτές, σύμφωνα με στοιχεία του cnn, εκτιμούν κατά μέσο όρο ότι η τιμή της τους επόμενους 12 μήνες θα διαμορφωθεί στα $42,0, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 3,2%. H Kraft Heinz Co. είναι ευρέως γνωστή στο επενδυτικό κοινό και για το μέρισμα που διανείμει. Σε αντίθεση με άλλες εταιρίες τροφίμων, που συνήθως δεν διανείμουν μέρισμα, η Kraft Heinz κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 έδωσε μέρισμα ύψους $ 0,4, αξία που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση της τάξεως του 5,4%. Το μέρισμα αυτό διανέμεται κάθε τρίμηνο και είναι σταθερό. Δείτε το ιστορικό των μερισμάτων, εδώ.

 

δ) Το WisdomTree NASDAQ 100 3x Daily Short είναι ένα μοχλευμένο και αντίστροφο ETF, που ακολουθεί και μεγεθύνει (με σχέση  μόχλευσης x3) τις αποδόσεις του δείκτη Nasdaq-100. Η τιμή του ETF έχει αυξηθεί κατά 103,9% από την αρχή του έτους μέχρι και την 29/12/2022 και πλέον διαπραγματεύεται στα € 47,00. Η κατακόρυφη αυτή άνοδο οφείλεται στην πτώση του υποκείμενου δείκτη Nasdaq 100. Ο Nasdaq 100 καταγράφει πτώση 33,3% από την αρχή του έτους. Θεωρούμε ότι είναι πολύ πιθανό, η πτωτική πορεία του δείκτη να συνεχιστεί κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους, λόγω των αυξημένων πιθανοτήτων ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ.


Γιάννης Σιάτρας - Κώστας Καρατζάς


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text