Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Χρόνια Πολλά! Να έχουμε, όλοι μας, μια χαρούμενη και πετυχημένη χρονιά!

Χρόνια Πολλά! Να έχουμε, όλοι μας, μια χαρούμενη και πετυχημένη χρονιά!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στην αυγή του 2023, καθώς συνερχόμαστε από τους εορτασμούς των ημερών, νιώθουμε ανακουφισμένοι για την πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς κατά το 2022.
Το 2022 απέδειξε ότι, η κρίση αποτελεί παρελθόν, για την οικονομία, τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο.

Όμως, παράλληλα, νιώθουμε έναν έντονο προβληματισμό, για το ποιά θα μπορούσε να είναι η πορεία της αγοράς, κατά το 2023.

 

Τρία είναι τα, μέχρι σήμερα, ορατά στοιχεία ανησυχίας μας.

 

Κατά το 2023, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, θα είναι χαμηλότερη, σε σχέση με το έτος που πέρασε. Η οικονομία θα επηρεαστεί από την αύξηση των επιτοκίων, την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε διεθνές επίπεδο -και ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη-, από την διατήρηση των τιμών της ενέργειας σε υψηλά επίπεδα και την αναστάτωση που προκαλεί ο πληθωρισμός στις τιμές και στις δομές του κόστους.

 

Μετά από μία εντυπωσιακή πορεία των πωλήσεων και των κερδών των επιχειρήσεων κατά το 2022 (η αύξηση των κερδών, σε συνολικό επίπεδο, θα κινηθεί περί το 50%), εκτιμούμε ότι, ο ρυθμός αύξησης θα μειωθεί σημαντικά -κάπου ανάμεσα στο +10% έως +15%. Παράλληλα, οι τράπεζες, θα εισέλθουν σε μία φάση πιο ομαλής αύξησης των κερδών τους -θα υπάρξει αύξηση αλλά όχι με τους ρυθμούς του 2022.

 

Οι εκλογές θα αυξήσουν σημαντικά το ρίσκο της χώρας και θα προκαλέσουν επιφυλάξεις στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι άλλωστε δεν αναμένεται να διανύσουν μία εύκολη και θετική χρονιά στις διεθνείς αγορές.

 

Όλα τα παραπάνω, μας προδιαθέτουν για ένα ανήσυχο έτος.

Υπό κανονικές συνθήκες, δεν αναμένουμε πτωτική κίνηση της αγοράς. Όμως, δύσκολα θα αναμέναμε και κάτι έντονα θετικό.

 

Η ανοδική “πίεση” την οποία, επί μεγάλο χρονικό διάστημα, εντοπίζαμε, αναμένουμε να καμφθεί, τουλάχιστον κατά το α’ εξάμηνο και -τουλάχιστον- έως ότου, αποσαφηνιστεί το πολιτικό πεδίο, μετά τις εκλογές.

 

Αναμένουμε βελτίωση της πορείας της αγοράς, μετά τις εκλογές, δηλαδή, μετά τα μέσα Απριλίου, ή τα μέσα Μαΐου. Είναι πιθανό ότι, στο διάστημα εκείνο, θα έχει αποσαφηνιστεί και η πορεία των αμερικανικών αγορών, αφού τόσο το περιβάλλον των επιτοκίων, όσο και η πορεία ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, θα είναι περισσότερο ευκρινή.

 

Το κρίσιμο στοιχείο -ίσως το κρισιμότερο όλων κατά το 2023- θα είναι η αναβάθμιση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, από τους μεγάλους διεθνείς οίκους. Όταν αυτό συμβεί, το κλίμα στην αγορά, θα βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η βελτίωση θα είναι ουσιαστική και μόνιμη. Μία τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε να ανατρέψει την μακροχρόνια στασιμότητα και να δώσει μία άλλη μακροχρόνια προοπτική.

 

Όμως, τα προβλήματα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, δεν έχουν να κάνουν μόνο με την εξέλιξη των συνθηκών. Το μεγάλο πρόβλημά της είναι δομικό. Δε μπορεί να προσελκύσει εταιρίες, αλλά ούτε και επενδυτές. Ακόμη και αν αρχίσει μια μακροχρόνια ανοδική κίνηση στην αγορά, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να προσελκύσει νέους επενδυτές, τόσο εύκολα. Ενώ θα είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσει εταιρίες. Και γιατί να εισέλθουν εταιρίες, όταν τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά, ή όταν τα ομολογιακά δάνεια συνάπτονται εύκολα και γρήγορα και όταν, οι συναλλαγές είναι χαμηλές, οι τιμές δύσκολα ανεβαίνουν και οι υποχρεώσεις μιας εισηγμένες είναι μεγάλες;

 

Όταν το 2018 επαναλαμβάναμε την έκδοση του περιοδικού, μετά από μια μακροχρόνια απουσία, εκτιμούσαμε ότι τα πράγματα θα κινούνταν πιο γρήγορα. Βέβαια, εμφανίστηκε η πανδημία, μετά εμφανίστηκε ο πληθωρισμός και ο πόλεμος και η όλη οικονομική ανατροπή, όμως, εκτιμούσαμε ότι, στο μεταξύ, θα λαμβάνονταν θεσμικά μέτρα ενίσχυσης της κεφαλαιαγοράς και αναζωογόνησης του χρηματιστηριακού χώρου. Όλα αυτά τα χρόνια, δεν έγινε κάτι. Αυτό, σήμερα το βρίσκουμε μπροστά μας και θα το βρίσκουμε για αρκετό ακόμη διάστημα.

 

Δε νομίζουμε ότι ξεκινάμε τη νέα χρονιά άσχημα. Την ξεκινάμε όμως προβληματισμένοι. Δε νιώθουμε κάποια απειλή ζημιών, όμως -τουλάχιστον προς το παρόν- δε βλέπουμε κάποια προοπτική μεγάλων κερδών. Όμως, ας μην κάνουμε προβλέψεις -απλά ας διατηρήσουμε τους προβληματισμούς μέσα μας. Όπως κάθε φορά αποδεικνύεται, τελικά, η αγορά, όπως και η ζωή, είναι και αυτή απρόβλεπτη.

Εμείς, θα συνεχίσουμε να αναλύουμε τις εξελίξεις και τους αριθμούς ώστε -τουλάχιστον- όταν συμβαίνουν τα γεγονότα, να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

 

Να έχουμε όλοι μια όμορφη, υπέροχη αν είναι δυνατό, χρονιά. Ας ευχηθούμε να έχουμε υγεία, προσωπική και οικογενειακή επιτυχία και διαρκή βελτίωση και, στο τέλος, ας ευχηθούμε να έχουμε και κέρδη. Καλή χρονιά!

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text