Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η σημασία της μακροχρόνιας εξέτασης της πορείας μιας εταιρίας, μέσα από τα στατιστικά της στοιχεία

Η σημασία της μακροχρόνιας εξέτασης της πορείας μιας εταιρίας, μέσα από τα στατιστικά της στοιχεία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μερικές φορές, υπάρχει, από την πλευρά μου, μια καθυστέρηση στη δημοσίευση μίας ανάλυσης ή ενός σχολίου.

Θέλω όμως να επισημάνω ότι, όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, όταν γράφουμε κάτι, μπορεί να προκύψουν δεκάδες απρόβλεπτες εξελίξεις: Να τυχαίνει να είναι μια έντονη μέρα στην αγορά, να υπάρξουν πολλά τηλέφωνα από συνδρομητές (όπως γνωρίζετε όσοι επικοινωνείτε μαζί μας, πάντα απαντάμε στο τηλέφωνο και αφιερώνουμε χρόνο στα ερωτήματά σας), να λείπουν στοιχεία τα οποία θα πρέπει να βρεθούν και να επιβεβαιωθούν, να πρέπει να γίνει μια μεγαλύτερη έρευνα, ή η να θεωρηθεί λανθασμένη η προσέγγιση που ακολούθησε ένας συνεργάτης και να πρέπει να ξαναγραφεί το κείμενο. Συνεπώς, στη δουλειά μας, οι καθυστερήσεις σε κάτι που πρέπει να κάνουμε ή να δημοσιεύσουμε, όσο και αν προσπαθούμε να τις αποφύγουμε, υπάρχουν και σας παρακαλώ να τις αντιμετωπίζετε με επιείκεια.

 

Κατά το τελευταίο διάστημα, αποφασίσαμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο τα ιστορικά στοιχεία που διαθέτουμε για την κάθε εταιρία, αφού εκτιμούμε ότι, η ευρύτερη μακροχρόνια θεώρηση μιας εταιρίας, μας δίνει μια πιο καθαρή εικόνα για την ποιότητά της και την πορεία της μέσα στο χρόνο και αναδεικνύει το πραγματικό της πρόσωπο, το οποίο συνήθως προσδιορίζει και τη μελλοντική της πορεία.

 

Μας έκαναν εντύπωση τα στοιχεία της Καρέλιας (δείτε το άρθρο που δημοσιεύσαμε χθες, εδώ). Δείτε επίσης και το μακροχρόνιο διάγραμμα της μετοχής της, εδώ.

Καθώς είναι μία μετοχή με χαμηλή εμπορευσιμότητα, ουδέποτε είχαμε ασχοληθεί με την εταιρία σε βάθος. Όμως, η εξέτασή της, σε μακροχρόνιο επίπεδο, μας δίνει μία άλλη εικόνα.

 

Με την ίδια λογική, παρατηρούμε και την -πολύ νεότερη- Aegean (ΑΡΑΙΓ). Μια εταιρία με την οποία ασχολούμαστε συχνά. Όμως, η εξέτασή της, κατά το διάστημα από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο και η εξέταση της μακροχρόνιας συμπεριφοράς της μετοχής της, μας δίνουν την εικόνα της παλαιότερης συμπεριφοράς και των των πραγματικών δυνατοτήτων της εταιρίας, έτσι ώστε, να καταλήγουμε να αδιαφορούμε για το τί θα γίνει με τα warrants του δημοσίου. Η εταιρία είναι καλή και η μετοχή της θα πάει καλά.  (Δείτε εδώ σχετικό άρθρο).

 

Τα άρθρα δεν είναι δύσκολο να γραφούν. Τα στοιχεία είναι δύσκολο να ελεχθούν. Έχουμε ένα πλούσιο ιστορικό αρχείο -ίσως το πληρέστερο στην Ελλάδα (αποτέλεσμα δουλειάς χιλιάδων ανθρωποημερών). Όμως, πριν δημοσιευθούν τα στοιχεία, απαιτούν έλεγχο. Άρα, θα πρέπει να ελεχθούν τα αρχεία, να αντιπαραβληθούν με τις πηγές, να εξεταστούν τα Καταστατικά των εταιριών (όταν γίνεται αναφορά σε μεταβολές στο μετοχικό κεφάλαιο), να ελεχθούν οι τύποι των πράξεων κλπ.

 

Όμως, μας αρέσει αυτό που κάνουμε και μας αρέσει και το αποτέλεσμα που παράγεται. Ελπίζουμε να αρέσει και σε σας και να το βρίσκεται χρήσιμο.

Στο επόμενο διάστημα, θα δώσουμε έμφαση σ’ αυτή την εξέταση των μακροχρόνιων εικόνων και αποδόσεων των εταιριών, αφού αυτές, πέραν του ότι “διδάσκουν” το πώς θα πρέπει να εξετάζουμε τις επενδύσεις, μας βοηθούν να καταλάβουμε τη φάση που η κάθε εταιρία βρίσκεται σήμερα.

 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, απομακρύνθηκαν οι φόβοι που είχε προκαλέσει η αρκετά μεγάλη πτώση της Πέμπτης και παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η ισχυρή δύναμη που συσσωρεύεται στην αγορά. Την ίδια στιγμή, παρατηρούμε την επιτάχυνση της “δομικής μετατόπισης” των τιμών των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα -κάτι που παρακολουθούμε στα άρθρα “η ακτινογραφία των μετοχών”, από το 2018. Αναλυτικά στοιχεία θα δούμε στο τεύχος του Φεβρουαρίου.

Δεν έχουμε κάτι -που θα μπορούσε να προβλεφθεί με αρκετή βεβαιότητα- που μας ανησυχεί. Αφήστε τα χαρτοφυλάκιά σας να δουλέψουν.

 

Στο χαρτοφυλάκιο διεθνών αγορών, συναντάμε κάποια προβλήματα, αφού η τοποθέτησή μας σε ETF που σορτάρει τον Nasdaq, μέχρι στιγμής, μας έχει προκαλέσει ζημιές. Ευτυχώς όμως, οι κινήσεις μας ήταν λίγες, μικρές σε όγκο και σχεδιασμένες ώστε, ακόμη και αν κάτι πάει στραβά, να μην έχουμε σημαντικές απώλειες.

 

Μέσα στην εβδομάδα, θα ολοκληρωθεί η δημοσίευση των χαρτοφυλακίων των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και θα δημοσιεύσουμε τον κεντρικό πίνακα με τις διακρατούμενες μετοχές και τις μεταβολές σε επίπεδο δ’ τριμήνου, αλλά και του συνόλου του έτους 2022. (Καταργούμε εκείνο το μακρόσυρτο 16σελιδο που επί χρόνια δημοσιεύαμε και κάνουμε μια πιο συνοπτική -και κατά την άποψή μας “μεστή”- δημοσίευση.

 

Καλό Σαββατοκύριακο!


 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text