Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ανεβαίνει, χωρίς να φοβίζει η αγορά.

Ανεβαίνει, χωρίς να φοβίζει η αγορά.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αν έχουμε “χαθεί” κατά το τελευταίο διάστημα, δεν είναι επειδή γυρνάμε έξω για να χαρούμε αυτές τις όμορφες μέρες με τον υπέροχο ήλιο που καλύπτει όλη τη χώρα μας, ή να χαλάσουμε τα κέρδη που έρχονται από το Χρηματιστήριο!

 

Το θέμα της διερεύνησης των μεταβολών του μετοχικού κεφαλαίου, όλων των εισηγμένων εταιριών (τουλάχιστον για τα χρόνια που αυτές βρίσκονται στο Χρηματιστήριο), ήταν πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι είχαμε φανταστεί, αφού και η εύρεση των απαραίτητων στοιχείων είναι δύσκολη, αλλά και ο όγκος είναι μεγάλος.

Δε μετανιώσαμε για τη συγκεκριμένη επιλογή μας και, σταδιακά, θα δείτε το γιατί. Η γνώση όλων των μεταβολών του μετοχικού κεφαλαίου των εταιριών, για μια περίοδο μερικών δεκαετιών, μας δίνει ακόμη ένα πλεονέκτημα στην ανάλυση που μπορούμε να προσφέρουμε στους αναγνώστες μας, στοιχείο που εκλείπει από την ευρύτερη αγορά.

 

Στο τεύχος του Μαρτίου (εκτιμούμε ότι θα κυκλοφορήσει είτε στις 1, είτε στις 2 Μαρτίου) θα υπάρξουν οι πρώτοι πίνακες με τις μακροχρόνιες αποδόσεις των μετοχών και -κυρίως- οι πίνακες που δείχνουν τη διαδρομή των μετοχών, κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

 

Εκτιμούμε ότι, δε χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για την αγορά σήμερα, αφού αυτή κινείται μόνη της!

Σήμερα, οι παλαιότεροι αναγνώστες μας, μπορούν να αντιληφθούν, όλα όσα αναφέραμε τόσες και τόσες φορές, από το 2018, σχετικά με τη μακροχρόνια κίνηση της αγοράς.

Σήμερα επίσης, μπορείτε όλοι να αντιληφθείτε τί εννοούσαμε όταν, προ καιρού, λέγαμε ότι, “αφήστε τα χαρτοφυλάκιά σας να δουλέψουν” και μην αγχώνεστε ή μην προσπαθήσετε να προβλέψετε τυχόν επερχόμενες διορθώσεις, αφού, σε μία τόσο ανοδική αγορά, οι διορθώσεις δεν έρχονται με κάποια “κανονικότητα”, ενώ τελικά δεν παίζουν και τόσο ρόλο.

 

 

Η αγορά, δεν εξάντλησε τη δυναμική της, για το τρέχον έτος. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή, μιας μεγάλης πορείας πολλών ετών.

Πριν από κάτι περισσότερο από 1,5 χρόνο, το Μάιο του 2021 (τεύχος 228, σελίδες 12-13, δείτε εδώ), εκτιμούσαμε ότι, η περιοχή των 1.500 μονάδων, θα προσεγγιζόταν, στο τέλος του καλοκαιριού του 2022.

Η περιπέτεια των αγορών, με τον πληθωρισμό και -κυρίως- με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθυστέρησαν τις εξελίξεις. Όμως, δε μπορούν να διαγράψουν μια ιστορική και δομική κίνηση της αγοράς, που βασίζεται στην πορεία της οικονομίας, αλλά και στη δύναμη που θα “εκλυθεί” με την επαναφορά της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα.

 

Το Χαρτοφυλάκιό μας (δείτε εδώ τις αποτιμήσεις) σήμερα άγγιξε και πάλι, την απόδοση του 100% από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας του, πριν από σχεδόν 4 χρόνια.

Είχαμε ξαναφτάσει σ’ αυτό το επίπεδο κερδών. Πριν από ακριβώς ένα χρόνο! Στις 16/2/2022. Δηλαδή, ο πόλεμος μας πήγε ένα χρόνο πίσω.

Βέβαια, δεν είμαστε δυσαρεστημένοι. Αυτό είναι κάτι που το αναφέρουμε συνέχεια. Όταν κάποιος που ασχολείται με το Χρηματιστήριο, πετυχαίνει κέρδη, πρέπει να είναι ευχαριστημένος!

Καλό είναι να τα πηγαίνει καλύτερα από το Γενικό Δείκτη. Όμως ακόμη και αν αυτό δε συμβαίνει, δε χάθηκε ο κόσμος. Οι περισσότεροι συμπατριώτες μας, έχουν μία δυσάρεστη εμπειρία από το χώρο.

Εμείς, τα πήγαμε καλύτερα από το Γενικό Δείκτη, σε όλη την πορεία των 4 ετών λειτουργίας του Χαρτοφυλακίου. Δείτε εδώ.

Και μάλιστα, δε βρεθήκαμε “κάτω” σε ζημιά, ούτε για μια μέρα. Αυτό είναι κάτι που το οφείλουμε στο “Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών”. Το οποίο, πλέον, θα δείξει την “αξία” του, όταν θα είναι η ώρα να “βγούμε” από την αγορά, κάτι που θα αργήσει.

 

Η μέση ετήσια απόδοσή μας φτάνει σήμερα στο 18,99%, επίπεδο που είναι κάτω από το στόχο μας (ο στόχος μας και η δυνατότητα του συστήματος στην ελληνική αγορά είναι περί το 25% ετησίως), όμως, εξακολουθεί να είναι εντυπωσιακό. Δείτε το πώς αυξάνεται το κεφάλαιό μας μέσα στα χρόνια, με αυτή την απόδοση, εδώ. Κάτι που σημαίνει ότι, σε 11 χρόνια, ακόμη και αν η απόδοσή μας διαρηθεί στο 18,99% (κάτι που δεν είναι εύκολο βέβαια), το κεφάλαιό μας θα φτάσει στις € 135,6 χιλιάδες.

 

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η επίδοση του χαρτοφυλακίου των σταθερών καταβολών των € 200 κάθε μήνα -ένα χαρτοφυλάκιο στο οποίο λίγοι έδωσαν σημασία. Αυτό το χαρτοφυλάκιο, με τα 200 - 200 ευρώ κάθε μήνα, σήμερα φτάνει στα € 14.503 ευρώ (απ’ αυτό το ποσό, έχουν γίνει συνολικές καταθέσεις € 10.000). Όμως η δυναμική του είναι εντυπωσιακή. Μόνον κατά το μήνα Φεβρουάριο, πέτυχε κέρδη € 2.394. Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα εκπλαγείτε από την εξέλιξή του. Δείτε τη μέχρι στιγμής πορεία του, εδώ.

 

Και λίγα λόγια για την αγορά.

 

Η αγορά δε μας φοβίζει. Ακόμη και αν κάνει κάποια διόρθωση -κάποια στιγμή θα κάνει- δε μας ανησυχεί.

 

Η αγορά είναι ανοδική και θα παραμείνει έτσι. Συνεπώς, δεν έχει σημασία αν κάποιος ξεκινήσει τώρα.

 

Οι τράπεζες, όπως επί χρόνια αναφέραμε και περιμέναμε, συνεχίζουν την ιστορική πορεία τους ανάκαμψης και επαναφοράς στην πρωτοκαθεδρία της αγοράς, μετά την ιστορική πτώση τους.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας -άλλωστε, έτσι είχε συμβεί και στο παρελθόν ότι και το έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις- ότι, κάθε μεγάλη ανοδική κίνηση της αγοράς, ξεκινά με τα “βαριά χαρτιά” (blue chips τα έλεγαν παλαιότερα, αλλά τώρα αυτά ξεχάστηκαν). Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Ο λόγος είναι ότι, το “έξυπνο χρήμα” (δηλαδή, οι επενδυτές με πολλά κεφάλαια και οι επενδυτές που ασχολούνται συστηματικά με τις εξελίξεις της αγοράς), όταν αποφασίσουν να τοποθετηθούν, θα το κάνουν σε μετοχές με πραγματική αξία, αλλά και αξιόλογη εμπορευσιμότητα. Σε μία “δομική” άνοδο όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, πρώτα ξεκινά η “μεγάλη κεφαλαιοποίηση” και στη συνέχεια αυτή διαχέεται στις υπόλοιπες κατηγορίες.

 

Σήμερα, οι 4 τράπεζες, συμμετείχαν κατά 1,22% στο +1,86% της αγοράς. Δείτε σχετικά στατιστικά, εδώ.

Στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει, έχουμε μια μελέτη, με τη συμμετοχή της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, από την ίδρυσή του, μέχρι και σήμερα.

 

Μας εντυπωσιάζει η κίνηση της ΑΡΑΙΓ. Όπως αναφέραμε σε προ μηνός άρθρο μας, εκτιμούμε ότι, ουδείς πλέον ασχολείται με τα warrants του δημοσίου. Η εταιρία, έχει μια λαμπρή χρονιά μπροστά της και εξακολουθεί να είναι ανάμεσα στις φθηνότερες αεροπορικές εταιρίες του κόσμου. Και ας μην ξεχνάμε ότι, κατά το 2019, με το δείκτη σημαντικά χαμηλότερα, η μετοχή κινούνταν ανάμεσα στα € 8,40 - € 9,00.

 

Το ίδιο μας εντυπωσιάζει και η ΕΧΑΕ, η οποία όμως εξακολουθεί να παραμένει, για εμάς, ως μία από τις top επιλογές. Μαζί με τη ΦΡΛΚ και τις τράπεζες.

 

Ο μέσος όρος συναλλαγών των πρώτων 35 συνεδριάσεων, κινείται λίγο πάνω από τα € 103 εκατομμύρια (εδώ). Στο ίδιο διάστημα, κατά το 2022, η μέση αξία ήταν στα € 81,2 εκατομμύρια και κατά το 2021, στα € 59,9 εκατομμύρια.

 

Αυτά προς το παρόν.

Χθες, απάντησα σε πολλά από τα ερωτήματα που μου τέθηκαν, μέσω μηνυμάτων, κατά τις προηγούμενες μέρες. Εκτιμώ ότι, μέχρι αύριο το μεσημέρι, θα έχω απαντήσει σε όλα.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text