Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Στην αγορά εξακολουθεί να κυριαρχεί μεγάλη ένταση -και όχι φόβος.

Στην αγορά εξακολουθεί να κυριαρχεί μεγάλη ένταση -και όχι φόβος.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αγορά εξακολουθεί να κινείται με βάση την ένταση που προκάλεσε στο πολιτικό πεδίο το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και η ανατροπή των κυβερνητικών σεναρίων -και προβλέψεων- για την εξέλιξη των εκλογών.

Δεν θα εκφράσουμε την άποψη ότι η αγορά υπερβάλλει, αφού η πτώση αυτών των ημερών ακολουθεί μία εξαιρετικά μεγάλη άνοδο.

Ας το σκεφτούμε. Οι διορθώσεις (όχι οι επίσημες, οι άνω του 10%, αλλά αυτές οι μικρές), δεν είναι ούτε προδιαγεγραμμένες, ούτε έρχονται με μια επίσημη δικαιολογία, αλλά προκύπτουν στα ξαφνικά, μετά από μία μεγάλη άνοδο της αγοράς. Αυτό που συνέβη σήμερα, θα μπορούσε να είχε συμβεί στο +20% του Γενικού Δείκτη, ή στο +30%. Συνέβη στο +43,5%. Θα μπορούσε δε, να συμβεί για οποιαδήποτε αφορμή. Σοβαρή και πραγματική, ή μη σοβαρή και τυχαία.

 

Ναι, το θέμα των εκλογών και του πολιτικού σκηνικού είναι σοβαρό, όμως επιμένουμε ότι και η γη θα συνεχίσει να γυρίζει, ανεξάρτητα του αποτελέσματος των εκλογών, αλλά και η οικονομία θα συνεχίσει τη δυναμική που έχει ήδη αποκτήσει. (Δείτε εδώ σχετικό χθεσινό άρθρο).

 

Η αγορά θα κοπάσει για λίγο και θα αναδιαταχθεί. Κατά τη διάρκεια της ανόδου χάθηκαν ισορροπίες και υπήρξαν υπερβολές. Όταν κοπάζει η αγορά, αυτές διορθώνονται και το “σύστημα” επανέρχεται στην κανονικότητα.

 

Συμπερασματικά, η μέχρι σήμερα πτώση (κοντά στο -5,0%) δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί. Η επικίνδυνη μέρα ήταν η επόμενη του -2,92% (δηλαδή, η χθεσινή). Θα χρειαστεί μία -έστω μικρή- άνοδος για να φύγει ο φόβος από το σύστημα.

 

Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στη σημερινή άνοδο της Jumbo (ΜΠΕΛΑ), αφού δείχνει ότι, η αγορά δεν διακατέχεται από ένα “καθολικό” φόβο, αλλά απλά, κάποιοι ρευστοποιούν τις μετοχές που εμφάνισαν μεγάλα κέρδη στο πρόσφατο παρελθόν. Όταν κάτι πολύ κακό συμβαίνει στην αγορά, υποχωρεί το σύνολο των μετοχών.

 

Έχουν εμφανιστεί “ευκαιρίες” αγορών αυτές τις μέρες της πτώσης; Γενικά, είμαστε εναντίον της φιλοσοφίας των “ευκαιριών”, καθώς προτιμούμε να αγοράζουμε σε πιο “ήρεμες” συνεδριάσεις. Εκτιμιούμε όμως ότι, από τις μετοχές τπου παρακολουθούμε, υπάρχει ενδιαφέρον στις ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΙΝΚΑΤ, ΛΑΒΙ, ΟΤΕ (διαβάστε σχετικό άρθρο για τον ΟΤΕ, εδώ), ΣΑΡ και ΦΡΛΚ. και δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στις ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΣΑΡ και ΦΡΛΚ.

 

Το απόλυτο σύστημα δεν δείχνει καμία ανησυχία για την πορεία της αγοράς. Εν τούτοις, έχει αρχίσει να μας ανησυχεί η πορεία των αγορών του εξωτερικού. Αύριο θα έχουμε περισσότερα επ' αυτού.

 

Από αύριο θα ξεκινήσουν οι “προδημοσιεύσεις” του επόμενου τεύχους (θα πρόκειται για άρθρα που θα συμπεριλαμβάνονται στην ύλη του περιοδικού, αλλά θα παραμείνουν έξω από την έκδοση τύπου flipbook).

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text