Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η σημερινή πτώση. Οι φόβοι που προκαλεί. Οι σκέψεις που κάνουμε.

Η σημερινή πτώση. Οι φόβοι που προκαλεί. Οι σκέψεις που κάνουμε.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η σημερινή πτώση. Οι φόβοι που προκαλεί. Οι σκέψεις που κάνουμε.

Η σημερινή πτώση του Γενικού Δείκτη, εντείνει τις ανησυχίες ότι, κάτι “κακό” ίσως να έρχεται στην αγορά. Ας δούμε πώς έχουν τα πράγματα.

 

Η πτώση του Γενικού Δείκτη, από το υψηλό του, είναι της τάξης του 6,5%. Δεν είναι τρομακτική πτώση -δεν είναι ούτε καν “διόρθωση”, με την επίσημη έννοια του όρου- όμως δεν είναι αμελητέα. (Δείτε τί σημαίνει “διόρθωση”, εδώ. - Δείτε το διάγραμμα 52 εβδομάδων του Γενικού Δείκτη, εδώ).

 

Δεν θα δώσουμε σημασία στην τιμή των 1.061 μονάδων, που ορισμένοι τεχνικοί αναλυτές προβάλλουν σαν “σημείο στήριξης”. Θα δώσουμε σημασία στις 1.020 μονάδες, οι οποίες είναι το -10% από το υψηλότερο κλείσιμο του Γενικού Δείκτη. Αν διασπαστεί το επίπεδο αυτό, τότε, η αγορά θα βρίσκεται επισήμως σε “διόρθωση” και αυτό μπορεί να μην είναι καταστροφικό, αλλά δεν θα είναι και κάτι για το οποίο θα πρέπει να πανηγυρίζουμε.

 

Κατά την άποψή μας, η αγορά υποχωρεί για τρεις λόγους:

 

α) Επειδή ανέβηκε και πολύ και απότομα.

 

β) Λόγω των επερχόμενων εκλογών και λόγω της αντίληψης που υπάρχει ότι, μια κυβέρνηση της ΝΔ, θα είναι καλύτερη για το Χρηματιστήριο, σε σχέση με μία κυβέρνηση του Σύριζα ή μία κυβέρνηση συνεργασίας. Σ’ αυτό, υπάρχει ένα δίκιο, αλλά επιδρά για μικρό χρονικό διάστημα, αφού για μεγαλύτερο διάστημα, αυτό που μετράει είναι η πολιτική ανάπτυξης, η πολιτική επενδύσεων, η πορεία των οικονομικών της χώρας και η πορεία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Άρα, το ποιός είναι καλύτερος και το ποιός είναι χειρότερος, γίνεται λίγο πιο σύνθετο. Εμεις, εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο “σενάριο” της “εξέλιξης των μακροχρόνιων περιόδων και κύκλων”, κάτι που “δούλεψε” στο παρελθόν και που πιστεύουμε ότι θα δουλέψει και στο μέλλον.

 

γ) Λόγω των προβλημάτων στο εξωτερικό. Στο ζήτημα αυτό, όπως γνωρίζετε, επιμένουμε εδώ και πολλούς μήνες. Θεωρούμε ότι, προς το παρόν, έχει τελειώσει μόνο το πρώτο μέρος της κρίσης που ξεκίνησε στις αρχές του 2022 με την περιπέτεια του πληθωρισμού και ότι, το δεύτερο μέρος θα οφείλεται στην ύφεση που φυσιολογικά προκαλείται, λόγω επιτοκίων και λόγω της περίπλοκης κατάστασης των οικονομιών.

Θεωρούμε σημαντικό να δείτε: α) Το διάγραμμα των επιτοκίων στις ΗΠΑ (εδώ), β) Το παλαιότερο άρθρο “κρίσεις” παράλληλες (εδώ), καθώς και τα τρία διαγράμματα που το συνοδεύουν, τα οποία παραλληλίζουν την πορεία των Dow Jones (εδώ), S&P (εδώ) και Nasdaq (εδώ), κατά το 1973 και το 2022, με βάση τον αριθμό των συνεδριάσεων, από την έναρξη της κρίσης και στις δύο περιπτώσεις.

 

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι, τα μεσογειακά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχουν καλύτερη πορεία από την υπόλοιπη Ε.Ε., αλλά και τις ΗΠΑ, κάτι που άλλωστε επιβεβαιώθηκε κατά το 2022 και αναμένουμε να επιβεβαιωθεί και κατά το 2023.

 

Σε κάθε περίπτωση, όπως μας δείχνει και η ιστορία τέτοιων κρίσεων, οι αγορές δεν ανεβαίνουν εύκολα μετά από τέτοιες περιπέτειες. Εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ξαναβρεθούν στα επίπεδα που ήταν όταν ξεκινούσε η κρίση στις αρχές του 2022.

 

Η σημερινή πτώση και ιδίως η πτώση των τραπεζικών μετοχών, οφείλεται σε ένα περιστατικό που έγινε χθες στις ΗΠΑ και επηρέασε τις τραπεζικές μετοχές σε όλο το κόσμο. Δείτε σχετικό άρθρο μας, εδώ. Μπορεί να “υποβαθμίζουμε” το γεγονός, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε επειδή τα νεύρα είναι τεντωμένα, οι επενδυτές βρίσκονται σε ένταση και τελικά, ίσως να μην υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

 

Πάντα μας ανησυχούσε και πάντα εξηγούσαμε τους φόβους μας για το τί θα γίνει στην ελληνική αγορά, σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη πτώση στο εξωτερικό.

Αυτό που απαντούσαμε ήταν ότι, η ελληνική αγορά θα επηρεαστεί, αλλά θα επηρεαστεί λιγότερο και για μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτό πιστεύουμε και σήμερα.

 

Τί κάνουμε;

Προς το παρόν, τίποτα. Καθόμαστε και κοιτάμε τις εξελίξεις. Ίσως και αν δεν κοιτάμε, να είναι καλύτερα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί πολύ.

Μπορεί οι (ελληνικοί και οι ξένοι) δείκτες να πέσουν πιο κάτω, όμως, εκτιμούμε ότι, οι ελληνικοί δείκτες και οι ελληνικές μετοχές θα έχουν καλύτερη πορεία και θα ανακάμψουν ταχύτερα, ακόμη και αν πέσουν.

(Να ξαναδούμε δύο πίνακες που βλέπαμε στο παρελθόν: α) Τιμές Διεθνών Δεικτών και Απόσταση από Υψηλό 2 ετών (εδώ) και β) Μεταβολή βασικών χρηματιστηριακών δεικτών κατά το 2023 (εδώ).

Με άλλα λόγια, δε θα πρέπει να ξεχάσουμε τί γράφαμε πριν από πολύ λίγο καιρό (αυτό εμείς) και εσείς, να μην ξεχάσετε για ποιούς λόγους αγοράζατε μετοχές μέχρι πριν από λίγο καιρό. (Βέβαια, πολλοί απ’ όσους γράφουν σε έντυπα και σε sites, ξεχνούν).

 

Μειώνουμε κάποιες θέσεις;

Δε θα ήταν άστοχο να κάνουμε κάτι τέτοιο.

Εμείς δε θα το κάνουμε, αλλά θα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη με τους δείκτες του απόλυτου συστήματος. Προς το παρόν (δείτε εδώ - στα “σήματα πράξεων” του Γενικού Δείκτη), βλέπουμε ότι η τιμή της καμπύλης του ΚΜΟ-200 (στήλη 4) βρίσκεται στις 901 μονάδες, δηλαδή είναι πολύ μακριά από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Δείτε (στον ίδιο σύνδεσμο) και το διάγραμμα του ΓΔ κατά τις τελευταίες 52 εβδομάδες. Και πάλι, δεν αναδύει κάποια ανησυχία.

Δε θέλουμε να μειώσουμε θέσεις, επειδή δε γνωρίζουμε αν θα ξαναμπούμε έγκαιρα και σε χαμηλότερες τιμές, ενώ από την άλλη πλευρά, δίνουμε πολλές πιθανότητες η αγορά να συνεχίσει ανοδικά, μετά από κάποιο καιρό.

 

Τί περιμένουμε;

Να περάσει το δύσκολο διάστημα για τα εσωτερικά της χώρας, δηλαδή οι εκλογές. Ή να υπάρξουν πολύ καλά κέρδη κατά το α’ τρίμηνο του έτους, ή -τελικά- να υπάρξει μία κίνηση του ΓΔ πάνω από τις 1.133 μονάδες.

 

Θα επανέλθουμε με νεότερο σχόλιο, την Κυριακή το απόγευμα, εκτός εάν υπάρξει κάτι πολύ αναπάντεχο στο κλείσιμο σήμερα.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text