Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα της “μίνι-κρίσης” και ποιά σενάρια “αντίδρασης” υπάρχουν.

Πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα της “μίνι-κρίσης” και ποιά σενάρια “αντίδρασης” υπάρχουν.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε σχόλιο που αναρτήσαμε περί την 1:30 μμ σήμερα (εδώ), αναφερόμασταν στις προϋποθέσεις εξόδου από την αγορά, του χαρτοφυλακίου μας που ακολουθεί τα σήματα του “απόλυτου συστήματος”.

Τα δεδομένα του συστήματος, έχουν ως εξής:

α) Γενικός Δείκτης ΧΑ: 1.049.55 μονάδες

β) Καμπύλη ΚΜΟ-200: 903,47 μονάδες -και ανεβαίνει με μειούμενο ρυθμό (0,79 μονάδες, σήμερα)

γ) Απόσταση μεταξύ των δύο καμπυλών: 13,92%.

 

Η εκτίμησή μας είναι ότι, η παρούσα πτώση, αν συνεχιστεί (κάτι για το οποίο δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι), δύσκολα θα πλησιάσει προς την περιοχή των 900 μονάδων -αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για την αγορά και θα ανατρέψει τα πάντα, για κάποιο διάστημα.

 

Η παραλλαγή του ΚΜΟ200 - ΥΧ20 ημερών δίνει σήμα εξόδου, όταν έχει υπάρξει πτωτική διάσπαση του ΚΜΟ-200 και παράλληλα “χαμηλό κλείσιμο 20 ημερών”. Αν κάτι τέτοιο είναι να συμβεί μέσα στις επόμενες 10 συνεδριάσεις, θα μπορούσε να συμβεί κάπου ανάμεσα στις 907 και 910 μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι στο διάστημα αυτό, το 80% των συνεδριάσεων θα είναι πτωτικές και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό πτώσης.

Η παραλλαγή του “εξομαλυντή 3 ημερών”, για να δώσει σήμα εξόδου, θα πρέπει να “γυρίσει” σε πτωτική τροχιά, η καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών. Κάτι τέτοιο δε μπορεί να συμβεί κατά το διάστημα των επομένων 15 συνεδριάσεων, ακόμη και αν ο Γενικός Δείκτης υποχωρήσει στις 860 μονάδες (με 12 πτωτικές συνεδριάσεις, στις επόμενες 15).

 

Δείτε όλα τα στοιχεία για το “απόλυτο σύστημα”, εδώ.

 

Προς το παρόν, δε νομίζουμε να υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για το “πώς θα βγούμε”, επειδή, κατά τα φαινόμενα, δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο.

 

Η αγορά έκλεισε σήμερα στο υψηλότερο σημείο της ημέρας (1049,55 μονάδες), κάτι που είναι εξαιρετικά θετικό.

Ο δείκτης τραπεζών, επηρεασμένος από τη μεγάλη άνοδο της ΕΤΕ (+3,73%), κατέγραψε άνοδο κατά 0,97%

Οι αμερικανικοί δείκτες, τουλάχιστον μέχρι τις 6:00 μμ, κινούνταν ανοδικά. Διαβάζοντας πολλά άρθρα, για το πώς συνέβη το πρόβλημα με την SVB, εκτιμούμε ότι, ο συστημικός κίνδυνος που υφίσταται, είναι σχετικά χαμηλός, ενώ οι ενέργειες της κυβέρνησης, που ανακοίνωσε την ασφάλιση του συνόλου των καταθέσεων (υπό κάποιους όρους), έχουν εξομαλύνει την κατάσταση.

 

 

Βέβαια, δεν πιστεύουμε ότι, όλα αυτά, θα τελειώσουν έτσι εύκολα.

Θα θυμάστε που πάντα επιμέναμε ότι, αφενός μεν υπάρχει μια μεγάλη “ουρά” στην κρίση που ξεκίνησε πέρυσι και αφετέρου ότι, ακόμη και όταν ξεπεραστούν τα προβλήματα, η μεν οικονομία θα είναι “χτυπημένη” από όσα συνέβησαν στο μεταξύ, αλλά και οι επενδυτές θα έχουν απολέσει ένα μεγάλο μέρος της διάθεσης να αναλάβουν ρίσκο. Δηλαδή, ακόμη και αν δεν υπάρξει μεγάλη υποχώρηση, τα πράγματα στους αμερικανικούς δείκτες θα κυλήσουν αργά και θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξαναβρεθούν οι αμερικανικοί δείκτες στο σημείο που βρίσκονταν στην αρχή του 2022. Ίσως και χρόνια.

 

Αν το πρόβλημα εξελιχθεί σε συστημικό -κάτι για το οποίο δίνουμε μικρές πιθανότητες να συμβεί- τότε θα υπάρξει επίδραση στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και στην παγκόσμια οικονομία, άρα και στη δική μας.

Αν το πρόβλημα περιοριστεί σε κάποια ήπια ή και λιγότερο ήπια ύφεση στις ΗΠΑ, τότε θα επηρεαστούμε και εμείς, όμως η επίδραση θα είναι μικρότερη και δε θα εμποδίσει την ανάπτυξη του ανοδικού κύκλου της χρηματιστηριακής αγοράς.

 

Τελειώνοντας, η θέση μας παραμένει εντός της αγοράς, καθ’ όσον κινούμαστε με βάση συγκεκριμένο σύστημα, αλλά και συγκεκριμένη λογική στις επενδύσεις μας. Ίσως “οπισθοδρομήσουμε” λιγάκι, όμως, η εμπειρία έχει δείξει ότι, η σταθερότητα στη στρατηγική, αφενός μεν αποδίδει περισσότερο και αφετέρου, το αποδίδει με λιγότερο άγχος.

 

Θα αγοράζαμε κάποιες μετοχές; Ναι, θα το κάναμε. Ποιές, θα το εξετάσουμε αύριο και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

 

Βέβαια, παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις και σας ενημερώνουμε με κάθε νέα παρατήρηση ή εκτίμηση.

 

Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text